Er is steeds meer vraag naar onderwaterinspectie. Maar weinig mensen weten hoeveel energieassets er zich onder water bevinden en regelmatig geïnspecteerd of onderhouden moeten worden. Het betreft hydro-elektrische dammen, transmissiekabels vanuit offshore windturbines of onderwater gaspijpleidingen. Naast energie is de noodzaak van veilige onderwaterverkenning essentieel voor het opsporen en verwijderen van mijnen, zoek- en reddingsacties, inspectie van bruggen en funderingen, de aquacultuur, wetenschappelijke verkenning, research en meer.
Greensea Systems maakt onderwaterverkenning mogelijk. Het is hun missie om technologie te ontwikkelen die de relatie verbetert tussen operators en robots. Ze doen dit door het werk dat ze verrichten, productiever en bevredigender te maken. Daartoe hebben ze OPENSEA ontwikkeld. Dit is een omvangrijk softwareplatform voor onderwaterrobotsystemen in de oceaan, zoals ROV's (op afstand bestuurbare voertuigen) en AUV's (autonome onderwatervoertuigen). Hun platform blijft zich uitbreiden en omvat voertuigen, sensoren en apparatuur in één robotsysteem voor oceaanonderzoek.
De gebruikersinterface verbeteren
Naarmate de navigatie- en besturingssoftware van Greensea’s onderwaterrobots steeds geavanceerder en functioneler werd, liep het bedrijf aan tegen beperkingen van de topside van hun besturingsoplossingen.
Wat is de topside?
De topside is een waterbestendige behuizing, doorgaans een Pelican-behuizing of iets dergelijks. Deze heeft een joystick, scherm en een toetsenbord. Kortom de basisbesturingen waarmee gebruikers de onderwaterrobot kunnen bedienen. Het computerplatform dat alle besturingen beheert, bevindt zich in die behuizing. In tegenstelling tot het ROV blijft de gebruikersinterface boven water, vandaar topside.
Hoewel je de topside misschien voorstelt op een boot in de buurt van het ROV, is dat waarschijnlijk niet de veiligste plek voor een ROV-operator. Dankzij mobiele of satellietcommunicatie kan de topside zich letterlijk overal bevinden, zelfs honderden of duizenden kilometers verderop.

Een operator gebruikt een topside om de onderwaterrobot te bedienen.
Ontwikkeling van een upgradekit
Greensea’s gebruikers wilden nieuwe verbeteringen voor de topside. Greensea heeft samen met Teledyne Seabotix aan deze verbeteringen gewerkt en daaruit is de vLBV-upgradekit voortgekomen. Ze hebben zich tot OnLogic gewend voor een hardwareplatform.
“Ons nieuwe hardwareplatform moest net zo open en flexibel zijn als onze software. We zochten een platform en leverancier die dat agility-concept deelden. Dat hebben we gevonden bij OnLogic.”
- Chelsea Allen, VP Operations

Het technische team van Greensea werkt aan software voor een onderwaterrobot.
Hardwareselectie
De hardwarevereisten waren heel strikt:
- Duurzaam en bestand tegen veelvuldig transport;
- Klein formaat zodat het in de behuizing past;
- Uiterst configureerbaar met diverse I/O-opties;
- Fanless koelmogelijkheden met hoge thermische classificatie.
Greensea heeft gekozen voor de fanless industriële computer uit de ML100-serie omdat het een combinatie is van hoge prestaties, een klein formaat en een groot aantal I/O-opties. Het eindresultaat is een computer die net zo flexibel is als compact.

De ML100 is letterlijk de gepaste oplossing voor de behuizing van de topside.
“Naast al onze hardwarevereisten hadden we ook een betrouwbare toeleveringsketen nodig. OnLogic voldeed aan alle voorwaarden.”
- Chelsea Allen, VP Operations

Chelsea Allen, Greensea Systems VP Operations
Levenscyclusbeheer services van OnLogic
Net als elk softwarebedrijf wil het team van Greensea de ontwikkeltijd voornamelijk investeren in productontwikkeling en niet in hardwareselectie. Ze waren blij dat OnLogic ook de klantenservice en het productlevenscyclusbeheer voor hun rekening nam. Bij OnLogic besteden we grote zorg aan het aanbieden van embedded levenscycli van minimaal 3-5 jaar voor de overgrote meerderheid van onze hardwareoplossingen. Omdat de technologie niet stilstaat, zijn einde-levensduurmeldingen voor onderdelen echter onvermijdelijk.
Toen het moederbord in Greensea’s geselecteerde platform het einde van zijn levensduur had bereikt, heeft OnLogic er samen met het team van Greensea voor gezorgd dat het systeem naadloos kon worden overgezet naar een vervangend product.
“In het productontwikkelingsproces kan de selectie van een platform veel tijd en energie kosten. Toen het platform dat we met OnLogic gebruikten, het einde van zijn levensduur had bereikt, kwamen ze bij ons met een vervanging. We hoefden geen tijd te besteden aan het analyseren van een ander platform. OnLogic heeft dat voor ons gedaan. We waarderen onze samenwerkingsrelatie met OnLogic enorm.”
- Chelsea Allen, VP Operations

De onderwaterrobot kan op afstand worden bestuurd, zelfs op een afstand van honderden kilometers.
Wat biedt de toekomst voor Greensea?
Greensea groeit snel, omdat de vraag naar verkenning met onderwaterrobots toeneemt. Ze hebben onlangs een nieuwe vestiging in San Diego geopend om meer groeimogelijkheden te creëren en dichter bij hun belangrijkste klanten te zitten. Greensea verwacht dat voortdurende vooruitgang altijd de grenzen van het team en de hardware zal oprekken. Ze weten echter dat ze op OnLogic kunnen vertrouwen in het vinden van oplossingen voor welke technologische uitdagingen dan ook.