
Een Vandebron-oplaadstation met zonne-energie voor voertuigen.
Vandebron, gevestigd in Amsterdam, is een energieplatform dat consumenten verbindt met Nederlandse producenten van duurzame energie. Klanten kiezen van welke producent ze elektriciteit willen afnemen. Zo weten ze precies waar hun energie vandaan komt. Lokale producenten werken samen met Vandebron om hun energie tegen een eerlijke prijs te verkopen. Dat geeft hen de kans te investeren in nog duurzamere oplossingen. Meer dan 300 energieproducenten en 180.000 klanten zijn nu verbonden met het platform. Naar verwachting zal het aantal in de loop van de tijd alleen maar toenemen.
Het beheer van de energiestroom tussen producenten en het energienet in Nederland vergt veel planning, monitoring en technologie. Daarvoor worden computers van OnLogic gebruikt.
Industriële Raspberry Pi-computers voor energiecurtailment
Dus hoe duurzamer de energie, hoe beter, toch? Ja en nee. Een van de belangrijkste uitdagingen bij de productie van duurzame energie is dat er weinig goede manieren zijn om groene energie op grote schaal op te slaan. Dat betekent dat de energie in principe moet worden gebruikt wanneer deze wordt geproduceerd. De productie van hernieuwbare energiebronnen is echter sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Als de productie van deze bronnen de vraag naar elektriciteit overtreft, kan dit leiden tot een teveel aan energie op het net, wat stabiliteitsproblemen kan veroorzaken.
Om deze uitdaging te helpen bestrijden, heeft Vandebron een geavanceerde curtailmentoplossing. ontwikkeld. Curtailment verwijst naar de vermindering van de instroom van elektriciteit om het elektriciteitsnet in evenwicht te brengen. Met andere woorden, het gaat om het aanpassen van de werking van bijvoorbeeld een windturbine, om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit op een bepaald moment.

Een grafiek die het effect toont van een energiecurtailment die wordt uitgevoerd op een windturbine.
In de bovenstaande tabel geeft de groene lijn aan hoeveel vermogen een windturbine kan produceren. De gele lijn geeft aan hoeveel er daadwerkelijk is geproduceerd. Rond 16:30 uur was er een onweersbui met veel wind. Om ervoor te zorgen dat het energienet in evenwicht blijft, is een curtailmentmaatregel genomen. Na de storm werd de turbine weer op volle kracht gezet en werd de energie weer opgewekt zoals verwacht.
“Ons eerste doel voor dit project was het creëren van een curtailmentoplossing voor onze producenten, iets wat we ook hebben waargemaakt. Vervolgens hebben we een schaalbare en energiezuinige oplossing ontwikkeld. We hadden hardware nodig die geschikt en beschikbaar was, maar ook een bedrijf achter ons dat betrouwbaar en transparant was over hun leveringsverwachtingen. Dat hebben we bereikt door voor de Factor 201 van OnLogic te kiezen.”
- Tim van Druenen, Platform Engineer bij Vandebron.
Hardwarevereisten voor een gateway voor energiebeheer
Het Vandebron-team had een hardwareplatform nodig om de systemen te vervangen die zijn gebruikt om hun curtailmentoplossing te ontwikkelen. Ze hadden een aantal vereisten voor het systeem, waaronder:
- verwerkingsvermogen van het juiste formaat en de juiste efficiëntie. Voorheen gebruikten ze een systeem van NUC-formaat met een i7-processor. Dit was meer dan genoeg voor wat ze nodig hadden.
- laag energieverbruik om de ecologische voetafdruk te minimaliseren;
- ten minste twee ethernet-poorten;
- bij voorkeur ARM CPU-architectuur;
- optionele 4G- of 5G-connectiviteit;
- een ingebouwde SSD, in plaats van op een EMMC- of SD-kaart gebaseerd geheugen;
- een klein fysiek formaat;
- de mogelijkheid om te werken in uitdagende buitenomgevingen.
De industriële Raspberry Pi Factor 201 IoT-gateway was een perfecte match voor Vandebron.
“De missie van ons bedrijf is om zo snel mogelijk 100% groene energie te bereiken. Dat is een van de redenen waarom we zo geïnteresseerd waren in een ARM-gebaseerd platform zoals de Factor 201. Dit systeem kan de benodigde capaciteit leveren zonder veel energie te verbruiken.”
- Tim van Druenen, Platform Engineer bij Vandebron.

Een windturbine waarop de URL van de Vandebron-website staat vermeld.
De rol van de industriële Raspberry Pi van OnLogic in energiecurtailment
De Factor 201 is een compacte industriële computer gebouwd rond de Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4). In Vandebron's curtailmentoplossingen dient deze als toegangspoort tot de assets van hun netwerk van energieproducenten. Hierop wordt Kubernetes op Amazon Web Services EC2, uitgevoerd voor containerbeheer, een Wireguard Virtual Private Network (VPN) om een veilige verbinding met de apparaten te garanderen, en een aangepaste suite van diensten gebouwd voor Talos OS (op basis van Yocto Linux) om de prestaties van de apparatuur voor energieproductie te beheren.
“Als je een gateway van klein formaat nodig hebt, helpt OnLogic je het ideale systeem te vinden. Behalve dat de computers er mooi uitzien, krijg je van OnLogic alles wat je nodig hebt voor je project. Bovendien is het geweldig om te zien dat een deel van hun betrokkenheid bij sociale verantwoordelijkheid includes ongoing sustainability efforts.”
- Tim van Druenen, Platform Engineer bij Vandebron.