Mogelijk gemaakt met OnLogic

Uitvaltijd in mijnbouwbedrijven voorkomen met Flasheye 3D LiDAR

Uitvaltijd van apparatuur is een grote zorg voor elk bedrijf dat afhankelijk is van machines. In een aantal sectoren kan uitvaltijd desastreus zijn. Volgens een onderzoek van Senseye, een toonaangevend bedrijf op het gebied van machineconditiebeheer, "verliezen mijnbouw-, metaal- en andere zwaar-industriële bedrijven 23 uur per maand aan productietijd als gevolg van machinestoringen.” Met een prijs van 187.500 euro per uur, komt deze 1,2 miljoen uur ongeplande uitvaltijd per jaar voor de sector overeen met zo'n 225 miljard euro. Uit het onderzoek bleek ook dat 87% van de grote productie- en industriële bedrijven ten minste een deel van de gegevens verzamelde die gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van predictief onderhoud.

Transportbanden voor het transport van grondstoffen hebben het vaak zwaar te verduren. De bewakingsoplossingen van Flasheye helpen onderscheid te maken tussen afwijkingen en normale werking en kunnen zo storingen voorkomen.

Transportbanden voor het transport van grondstoffen hebben het vaak zwaar te verduren. De bewakingsoplossingen van Flasheye helpen onderscheid te maken tussen afwijkingen en normale werking en kunnen zo storingen voorkomen.

Zo komen we bij de 3D LiDAR-monitoringspecialist, Flasheye. LiDAR is de afkorting van “light detection and ranging” en wordt ook wel eens “laserscanning” of “3D-scanning” genoemd. Deze actieve detectietechnologie meet relatieve afstanden met behulp van miljoenen laserpulsen per seconde die worden teruggekaatst van objecten binnen het gezichtsveld van de sensor. Het is een krachtige technologie waarmee je productieafwijkingen kunt identificeren en uitval, storingen en ongevallen kunt voorkomen.

De waarde van rugged technologie in de winning van grondstoffen

De mijnbouwindustrie vertrouwt op een zeer hoge en onafgebroken productie om een efficiënt rendement op hun investeringen te realiseren. Mijnbouwbedrijven beheren enorme hoeveelheden grondstoffen en zijn vaak 24 uur per dag actief, dikwijls in de zwaarst denkbare omgevingsomstandigheden. Denk aan omgevingen met veel stof of chemicaliën, trillingen en extreme temperaturen.

In het noorden van Zweden, waar Flasheye is gevestigd, worden soms temperaturen gemeten tot -42,3 °C. Omdat het gebied ten noorden van de poolcirkel ligt, duurt de poolnacht van 11 december tot 1 januari. Dat betekent dat de zon nooit opkomt. Technologische mijnbouwoplossingen voor dit soort omstandigheden maken het gebruik noodzakelijk van onderdelen en computers die speciaal zijn ontworpen voor industriële toepassingen.

Voordelen van een predictieve onderhoudsstrategie

Flasheye maakt gebruik van digitale LiDAR-sensoren van Ouster, gecombineerd met OnLogic-computers en hun eigen software om de werking van transportbanden te monitoren.

Flasheye maakt gebruik van digitale LiDAR-sensoren van Ouster, gecombineerd met OnLogic-computers en hun eigen software om de werking van transportbanden te monitoren.

Niet alleen is uitvaltijd financieel kostbaar, maar storingen aan apparatuur brengen ook risico's met zich mee voor werknemers, zowel wanneer de schade optreedt als tijdens reparatiewerkzaamheden. Dit heeft ertoe geleid dat mijnbouwbedrijven predictieve onderhoudsprogramma's zijn gaan implementeren. Het doel is om afwijkingen in productienormen te vermijden omdat deze afwijkingen kritieke gevolgen kunnen hebben voor de productie, mensen of het milieu.

"De transportbanden waarmee materiaal wordt getransporteerd, zijn een van de meest voorkomende oorzaken van productieafwijkingen, ongeplande uitval en veiligheidsrisico's", zegt Flasheye COO, Ida Rehnström. "Met 3D LiDAR kunnen we zowel het materiaal monitoren (verdeling van grootte, vreemde objecten, lekkage) als onverwachte afwijkingen of bewegingen van de transportband."

Met behulp van realtime gegevens en analyse detecteert Flasheye 3D LiDAR-technologie onverwachte veranderingen ten opzichte van de standaardsituatie. De onverwachte veranderingen kunnen bijvoorbeeld wijzen op lekkages of een onderdeel dat onderhoud nodig heeft. Het systeem werkt even goed in de volledige duisternis als bij direct zonlicht. Het kan dus overal waar nodig worden geïnstalleerd, een essentieel kenmerk voor de mijnbouw.

Efficiënte LiDAR-gegevensafhandeling

Een van de uitdagingen waarmee Flasheye in eerste instantie werd geconfronteerd bij het bouwen van hun oplossing, was het beheer van de grote hoeveelheden gegevens die 3D LiDAR genereert. De gegevensafhandeling voor hun klanten moest snel genoeg zijn om ervoor te zorgen dat informatie in realtime kon worden verwerkt. Dit geldt met name voor veiligheidskritieke toepassingen. LiDAR-sensoren hebben geen inherente gegevensverwerkingscapaciteit. Daarom heeft Flasheye een LPU (LiDAR Processing Unit) ontwikkeld die is gebaseerd op industriële computers van OnLogic.

De Flasheye-LPU (LiDAR Processing Unit) gebruikt OnLogic's Karbon 400 rugged computer om de verschillende sensoren in een netwerk met elkaar te verbinden en de werking van de transportband te vergelijken met standaardmodellen, om afwijkingen te kunnen identificeren.

De Flasheye-LPU (LiDAR Processing Unit) gebruikt OnLogic's Karbon 400 rugged computer om de verschillende sensoren in een netwerk met elkaar te verbinden en de werking van de transportband te vergelijken met standaardmodellen, om afwijkingen te kunnen identificeren.

“Dankzij de eenvoudige softwareconfiguratie oplossing en LPU van Flasheye en een industriële computer van OnLogic, kunnen onze klanten snel en betaalbaar aan de slag. Gebruikers hebben geen ervaring nodig op het gebied van gegevensverwerking of LiDAR-technologie.”

- Flasheye COO, Ida Rehnström

Flasheye heeft gebruikgemaakt van TryLogic, het 30 dagen risicovrije programma van OnLogic, waarbij de hardwareoplossing gratis kan worden geprobeerd. Het team heeft uiteindelijk gekozen voor de Karbon 400-serie rugged computers van OnLogic. De Karbon 400 was ideaal voor de Flasheye-LPU vanwege het rugged ontwerp, het kleine formaat, breed invoerstroombereik en geavanceerde Intel Atom®-processors.

De uiteindelijke oplossing is ideaal voor de uitdagende omstandigheden die grondstofwinning met zich meebrengt. Flasheye heeft de apparatuur zelfs boven de poolcirkel getest om de bestendigheid tegen extreme kou te testen.

“We hebben OnLogic als onze hardwareleverancier voor de Flasheye-LPU gekozen vanwege hun hoogwaardige product, aanpassingsmogelijkheden, deskundige technische verkopers, betrouwbare levering en responsieve ondersteuning. In de tijd dat we met hen samenwerken, is gebleken dat OnLogic een merk is waarop je kunt vertrouwen.”

- Flasheye CTO, John Carlson

Het gebruik van Avassa's Edge Platform voor LiDAR-software as-a-service

Naarmate het klantenbestand van Flasheye groeide, koos het bedrijf ervoor om het Edge Platform van onze softwarepartner Avassa te implementeren voor het beheer van de levenscyclus van softwarecomponenten in en in de buurt van hun LiDAR-sensoren. Het Avassa Edge-platform is speciaal ontwikkeld voor toepassingen in grootschalige, gedistribueerde Edge- en IoT-omgevingen. Flasheye werd geconfronteerd met uitdagingen bij het schalen van hun bedrijf. Deze werden veroorzaakt door handmatige installatieprocessen van toepassingen, het gebrek aan geautomatiseerde updatemechanismen en een beperkt inzicht in de operationele status van individuele installaties van klanten. Met het Avassa Edge-platform voor toepassingsbeheer en -functionaliteit kan FlashEye software efficiënt implementeren in de LiDAR-omgevingen van hun klanten. Hierdoor konden ze overstappen op een SaaS-model, dat geautomatiseerd levenscyclusbeheer van toepassingen en proactieve monitoring mogelijk maakt. Daardoor konden ze in alle vertrouwen op schaal leveren aan klanten.

Deze strategische verschuiving verlaagt de overhead zodat Flasheye minder tijd kwijt is aan de levering en het beheer van toepassingen. Ze kunnen daardoor meer tijd besteden aan innovatie en de competitiviteit van hun kernproduct. Dankzij de uitgebreide automatiseringsmogelijkheden kan Flasheye zijn activiteiten en ondersteuning stroomlijnen in het hele klantenbestand, met behulp van multi-tenancy functies binnen een uniform platform. Dankzij proactieve monitoring kunnen ze beter voldoen aan strenge SLA's omdat ze op tijd worden gewaarschuwd en kunnen handelen in geval van incidenten waarbij LiDAR's betrokken zijn, voordat dit gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering.

Wat biedt de toekomst voor de mijnbouwindustrie?

Als bewijs van de waarde die technologie voor de mijnbouw heeft, werd Flasheye onlangs bekroond met een van de twee prijzen voor het "Beste innovatieve idee" in de jaarlijkse Swedish Mining Innovation deeënwedstrijd die plaatsvond tijdens de Euromine Expo. Met het prijzengeld willen ze verder onderzoek doen naar nieuwe manieren om hun klanten te helpen nóg efficiënter en veiliger te werken. Voor dat doel testen ze momenteel de OnLogic MK200-70 Edge Server voor een aantal van hun installaties. Het systeem is voorzien van aanvullende LAN-uitbreiding, die ruimte biedt voor nog meer LiDAR-sensoren. Uiteindelijk hoopt Flasheye mijnbouwbedrijven te kunnen helpen zich te focussen op efficiënte verwerking, waardoor kostbare en gevaarlijke uitval in hun faciliteiten vermindert.

  • Ontworpen voor een lange levensduur

    Gebouwd met componenten met een lange levensduur en ontworpen om omgevingsschade te weerstaan. Computers van Onlogic laten je focussen op je zaken, niet de betrouwbaarheid van je apparatuur.

  • Gebouwd naar opdracht

    Onze modulaire aanpak voor hardware kan geconfigureerd worden naar jouw exacte specificaties zonder de hoge kosten en lange wachttijden van op maat gemaakte producten.

  • Geleverd binnen enkele dagen

    Met locaties in de VS, EU, Taiwan en Maleisië kan Onlogic gebruik maken van unieke supply chain toegang, opslag op locatie en goed accountbeheer om korte levertijden te garanderen.

Klaar om het mogelijk te maken met OnLogic?

OnLogic is hier om jou te helpen om je Ideeën te door te voeren met hardware die gemaakt is om op te kunnen tegen stof, vuil, vibraties en extreme temperaturen die veel voorkomen in Industrie 4.0 omgevingen, en dat zonder prestaties op te offeren.

Update jouw browser
Je gebruikt een webbrowser die niet door OnLogic wordt ondersteund.

Microsoft Internet Explorer versie 11 en ouder worden niet ondersteund. Je zult problemen ervaren bij het gebruik van onze site en het bestelproces zal niet functioneren. Voor een betere ervaring ga je naar een van de volgende sites en installeer je de nieuwste versie van de browser met jouw voorkeur.