Wat betekent fanless?

Gerelateerde termen: passieve koeling, ventilatorloos, zonder ventilatoren, roosterloos
 

Wat is Fanless?

Fanless betekent letterlijk 'ventilatorloos' en omschrijft een computer of ander elektronisch apparaat dat passief wordt gekoeld. Ventilatoren zijn één van de meest voorkomende zwakke punten van industriële pc's. Doordat ze stof en ander vuil naar binnen zuigen, kan het systeem trager worden of zelfs falen bij een gebrek aan luchtcirculatie. Fanless computers zijn dan ook ideaal voor gebruikers die zoeken naar optimale betrouwbaarheid, vooral in extreme omgevingen waar veel stof, vuil en andere luchtdeeltjes voorkomen.

 

Hoe werkt passieve koeling?

In tegenstelling tot het wegblazen van warmte bij de bron, wordt bij fanless technologie gebruik gemaakt van warmtegeleiding. Door gebruik te maken van hoogwaardige, warmtegeleidende metalen, wordt warmte van het moederbord naar de buitenkant van de behuizing gebracht. De oppervlakte van de metalen behuizing wordt door middel van vinnen zo groot mogelijk gemaakt, zodat de warmte gelijkmatig aan de omgeving kan worden afgegeven. Dit wordt verzorgd door onze Hardshell technologie.

 

Ventilatorloos vs. roosterloos

Een computer zonder ventilator hoeft niet perse roosterloos te zijn, maar een passief gekoelde pc heeft geen roosters en openingen in de behuizing nodig. OnLogic gebruikt de term roosterloos om aan te duiden dat de computer geen roosteropeningen voor luchtcirculatie heeft. Een pc zonder roosters en ventilatoren trekken dus geen vuil en stof naar binnen, terwijl een fanless computer mét roosteropeningen hier nog altijd gevoelig is. Om de computer geheel stofdicht te maken, bieden wij ook een port blocking kit aan.

 

Voordelen van fanless

Er zijn vele voordelen aan het gebruik van een fanless computerontwerp, maar het belangrijkste is dat ze de grootste zwakte in computers verwijderen: de ventilator. Veel van onze fanless systemen kunnen geconfigureerd worden om compleet solid state te zijn. Dit betekent dat niet alleen de ventilator, maar alle bewegende onderdelen verwijderd worden waardoor betrouwbaarheid in schokkende en trillende omgevingen verhoogd wordt. Een bijkomend voordeel van solid state oplossingen is de stille werking, wat hem ideaal maakt voor toepassingen in bijvoorbeeld laboratoria, omroepen of digital signage.

 

Waar moet ik verder nog aan denken?

Het verwijderen van de fan maakt een systeem niet volledig solid state. Het configureren van hardware met solid state opslag verwijdert het laatste bewegende onderdeel, namelijk de roterende platen van een harde schijf. Hierdoor worden systemen volledig stil en extreem stof- en trilbestendig. Door hiernaast ook gebruik te maken van wide temperature componenten, kunnen deze solid state systemen in een groot aantal extreme omgevingen worden geïnstalleerd.

 

De voordelen van fanless computers

Leer hoe je de downtime van systemen kan verminderen

 
Verkrijg de whitepaper 
 

Hulp nodig? Neem contact met ons op.

Phone Icon
 

Telefoon

Telefoon: 03 808 2440
 
Chat met ons
 
Update jouw browser
Je gebruikt een webbrowser die niet door OnLogic wordt ondersteund.

Microsoft Internet Explorer versie 11 en ouder worden niet ondersteund. Je zult problemen ervaren bij het gebruik van onze site en het bestelproces zal niet functioneren. Voor een betere ervaring ga je naar een van de volgende sites en installeer je de nieuwste versie van de browser met jouw voorkeur.