Wat is het Industrial Internet of Things? Voorbeelden, belangrijkste sectoren en een blik op de toekomst

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: januari 26th, 2022·5,3 min read·

In zijn eenvoudigste vorm is het Industrial Internet of Things (IIoT): data van machines en sensoren gebruiken om fabricage- en andere industriële processen te verbeteren. Een goed voorbeeld van Industrial IoT is voorspellend onderhoud. In een productieomgeving zijn sensoren in apparatuur ingebouwd. Deze sensoren bewaken de systeemprestaties en conditie van onderdelen. Die informatie wordt vervolgens softwarematig verwerkt om operators te helpen bij het anticiperen op en plannen van onderhoudsbehoeften. Dit voordat er daadwerkelijk storingen in apparatuur optreden.

Zoals de naam al impliceert, is het Industrial Internet of Things gebaseerd op de concepten van het Internet of Things (IoT). Het IoT beschrijft fysieke objecten die zijn verweven met sensoren, verwerkingsmogelijkheden, software en andere technologieën. Deze zijn allemaal via een netwerk met elkaar verbonden en wisselen op hun beurt weer data uit met andere apparaten en systemen.

Je ziet het IoT overal terug. In kleine apparaten en domotica, maar ook in persoonlijke wearables en zelfrijdende auto’s. Industrial IoT maakt een enorm scala aan verbonden oplossingen mogelijk. Bovendien gaat het veel verder dan onze steeds meer connected persoonlijke levens.

Voorbeelden van IIoT-toepassingen zijn onder andere:

De visie van een Industrial Internet of Things

In 2020 schreef auteur David Maayan in Security Today dat er in wezen 5 soorten IoT-toepassingen zijn:

  • Consumenten-IoT: Denk aan verlichting die je met je stem kunt bedienen, huishoudapparaten die zelf aangeven wanneer ze onderhoud nodig hebben en spraakondersteuning voor ouderen.
  • Commerciële IoT: IoT-toepassingen in de gezondheidszorg en transportindustrie, zoals slimme pacemakers voor meer inzicht in iemands gezondheid. Beveiligingssystemen die beelden delen en V2V-communicatie (communicatie tussen voertuigen) om ongelukken te voorkomen.
  • Infrastructurele IoT: Maakt connectiviteit van Smart City’s mogelijk met infrastructuursensoren voor proactief assetbeheer. Ook gaat het over energiebeheersystemen en gebruiksvriendelijke apps voor het delen van bijvoorbeeld verkeerswaarschuwingen.
  • Militaire zaken (IoMT): De toepassing van IoT-technologieën op militair gebied, zoals robots voor surveillance en draagbare biometrie tijdens het gevecht.
  • Industrial Internet of Things (IIoT): Gericht op digitale besturingssystemen, slimme landbouw om voedselproductie te verbeteren. Daarnaast industriële big data om betere beslissingen te kunnen nemen om zo processen te optimaliseren.

Deze classificaties zijn handig om de brede term “IoT” op te splitsen. Maar veel van de hierboven genoemde oplossingen overlappen elkaar. Gezien de inherente onderlinge connectiviteit van de oplossingen binnen IoT is het niet gemakkelijk om een algemene definitie te geven van IIoT. Maayans methodologie is echter een goede basis.

Voorbeeld van de toekomst van IoT

Je kunt bijvoorbeeld nu al een slimme koelkast kopen die je een melding geeft als je melk en eieren bijna op zijn. Dit is een voorbeeld van consumenten-IoT. Maar ga nog een paar stappen verder en je introduceert aspecten van commerciële, infrastructurele en industriële IoT.

De toekomst van IoT speelt zich af in een wereld waarin je koelkast je een boodschappenlijstje stuurt. Daarna geef je deze bestelling vanuit huis aan je supermarkt door. Je rijdt met je auto naar de met sensoren uitgeruste supermarkt, waar je bestelling al op je staat te wachten dankzij de orderverzamelmachines die met de cloud zijn verbonden. De gewijzigde voorraad van de winkel wordt uiteraard doorgegeven aan gecentraliseerde magazijnen, zodat de voorraad op peil gehouden wordt. Deze informatie wordt verder doorgegeven aan boerderijen en productiefaciliteiten om leveringen aan de magazijnen te optimaliseren.

De grote potentie van big data van het Internet of Things

Hoewel het concept van het IoT al bestaat sinds het begin van de jaren 90, is het nog steeds moeilijk om een gemeenschappelijke taal en missie te definiëren. Omdat het zo belangrijk is dat dit gebeurt, hebben groepen als het Industry IoT Consortium (IIC) pogingen gedaan om dingen begrijpelijk te maken. Het IIC is in 2014 opgericht door AT&T, Cisco, General Electric, IBM en Intel. Op hun website staat dat ze “organisaties helpen bij het vaststellen van technologische best practices, het opbouwen van geloofwaardige merken en het transformeren van hun bedrijven”.

Wat betekent dat in de praktijk?

Stel je een productiefaciliteit voor die op een intelligente manier kan reageren op problemen in de supply chain, uitvaltijd van apparatuur en fluctuaties in het personeel. Het was in 2008 al een trend waar IBM zich sterk voor maakte met hun Smarter Planet initiative. Hierin werden manieren beschreven om de systemen van de wereld steeds meer geïnstrumenteerd, onderling meer verbonden en intelligenter te maken. M2M-communicatie (communicatie tussen machines) is al jaren een belangrijk onderdeel in de industrie. Maar dankzij de integratie van robuustere netwerkmogelijkheden met de flexibiliteit van toegang tot de cloud en kleinere, krachtigere industriële pc’s kunnen direct geïntegreerde technologieën geheel zelfstandig beslissingen nemen en acties uitvoeren. Dat is de kracht van het Industrial IoT.

IoT in cijfers

Volgens een recent verschenen rapport van IOT Analytics, een bedrijf dat zich specialiseert in inzichten in de IoT-sector, zijn er in 2025 naar verwachting meer dan 27 miljard actieve IoT-verbindingen. Met zoveel verbonden “dingen” en zo’n groot financieel belang ligt de uitdaging voor bouwers van IoT-oplossingen deels in het benutten of creëren van de infrastructuur. Zo wordt de toenemende vraag naar interconnectiviteit ondersteund en onderhouden. In hetzelfde rapport van IOT Analytics staat dat het aantal verbonden IoT-apparaten dat mobiele technologie gebruikt, vanaf 2020 jaarlijks groeit. Deze groei is jaarlijks 18% en halverwege het einde van de eerste helft van 2021 was toegenomen tot 2 miljard.

Global IoT Market Forecast

Welke rol speelt OnLogic in dit verhaal?

OnLogic-engineers zijn wel gewend aan de uitdagingen die een always-on, voortdurend verbonden bedrijf met zich meebrengt. Zowel voor hardware- als softwareproviders. Voor veel IIoT-oplossingen zijn apparaten nodig die betrouwbaar en met weinig of geen menselijke tussenkomst functioneren. Voor veel bedrijven betekent het Internet of Things dat ze op een geheel andere manier moeten werken. Maar gelukkig heeft OnLogic zijn reputatie juist opgebouwd met deze flexibele, aansluitbare en nauwgezet ontworpen systemen. Hierop kan worden vertrouwd om innovaties in vrijwel elke branche aan te sturen.

Kortom, voor ons is het Internet of Things niet zozeer een REVOlutie, maar eerder een EVOlutie die de ideeën combineert van een Smarter Planet, M2M-technologie en een culturele verschuiving in de manier waarop we leven en zaken doen. Neem contact op met ons team
als je zelf aan een IIoT-oplossing werkt of een nieuwe hardwareoplossing nodig hebt.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.