Home>Berichten>Techniek uitgelegd, Vertrouw op OnLogic>Installatie van fanless computers: Wat je wel en niet moet doen

Installatie van fanless computers: Wat je wel en niet moet doen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd, Vertrouw op OnLogic·Published On: april 14th, 2021·5 min read·

Fanless computers bieden heel veel voordelen, zoals bijvoorbeeld: veelzijdige montagemogelijkheden, efficiënt stroomgebruik en verbeterde betrouwbaarheid. De installatie van fanless computers kan een nieuwe ervaring zijn voor iemand die traditionele, actief gekoelde systemen gewend is. Door de veelzijdigheid van fanless computers worden deze niet altijd geïnstalleerd op een bureau zoals “traditionele” computers. Deze installatieflexibiliteit brengt een aantal extra aandachtspunten met zich mee die makkelijk over het hoofd te zien zijn. Hieronder benoemen we de belangrijkste richtlijnen om rekening mee te houden bij het bouwen van jouw volgende computergebaseerde industriële IoT, Industrie 4.0 of edge computing project.

Elk project is uniek en er zullen waarschijnlijk meerdere aspecten zijn voor jouw installatie om ook rekening mee te houden (neem contact op met ons voor advies op maat), maar deze richtlijnen geven je een goed uitgangspunt om te starten. Bekijk onze Tech Edge aflevering om meer te leren over hoe fanless koeling werkt.

Zorg bij de installatie van fanless computers ervoor dat je…

Goed nadenkt over waar je het installeert.

  • Zorg dat er geen andere warmteproducerende apparaten onder de pc staan en dat er niks boven de computer is gemonteerd wat gevoelig is voor de warmte. Houd hierbij ook rekening met de warmte die opstijgt vanaf de heatsink van de pc. Geef het systeem genoeg ruimte, zodat lucht over de vinnen kan trekken voor optimale prestaties.

De computer in de juiste hoek monteert.

  • Onthoud dat warme lucht stijgt, dus je krijgt optimale prestaties wanneer de heatsink naar boven is gericht bij horizontale installatie. Of loodrecht (van de vloer naar het plafond) bij een verticale installatie. Fanless systemen kunnen met de vinnen naar beneden geïnstalleerd worden als dat nodig is voor optimale plaatsing (bijvoorbeeld onder een bureau), maar houd daarbij rekening dat de efficiëntie van de koeling daardoor lager kan zijn.

Weet dat de computer warm wordt.

  • Fanless koeling is gebaseerd op een combinatie van interne geleiding en externe convectie om hitte van interne componenten naar de externe koelvinnen te vervoeren waarna het aan de lucht wordt overgedragen. Dat je systeem heet aanvoelt, betekent dat het koelsysteem correct werkt. Natuurlijk kan overmatige hitte op het oppervlak ook op een probleem duiden. Als externe oppervlaktetemperaturen hoger dan 70°C zijn, dan is het verstandig om de installatie te evalueren en contact op te nemen met een van onze hardware experts.

Een dedicated voeding gebruikt.

  • Gebruik zoveel mogelijk de voeding van de computer zelf en houd de stroomtoevoer gescheiden van andere apparaten. Bijvoorbeeld, als je stroom levert met een DC bus – vermijd het delen van een DC bron met een inductieve belasting (motor, schakelaars, solenoids, relais schakelaars), omdat deze apparaten spanningspieken kunnen veroorzaken die computeronderdelen kunnen beschadigen. Zelfs een 12 of 24 volt relais kan honderden of zelfs duizenden volts aan fly back voltage creëren door de power bus.

Rekening houdt met andere omgevingsfactoren.

  • Onze fanless pc’s zijn stevig, maar ze zijn niet onaantastbaar voor omgevingsvervuiling. Bescherm de pc zo goed mogelijk tegen stof en vuil om prestaties en levensduur te optimaliseren. Overweeg onze optionele port blocking kit om de bescherming tegen binnendringende vervuiling te optimaliseren. 

Zorg bij de installatie van fanless computers dat je geen…

Voorwerpen stapelt op je fanless pc.

  • Goede airflow over de koelvinnen is essentieel voor fanless koeling. Het opstapelen van andere apparaten of voorwerpen op de vinnen zal de koeling belemmeren en kan na verloop van tijd zorgen voor schade aan je systeem.

Systemen installeert in een volledig gesloten ruimte.

  • Onze koeloplossingen zijn erg efficiënt. Echter, als je systeem is geïnstalleerd in een gesloten ruimte, zoals de kofferbak van een voertuig of niet geventileerde kast, dan kan de omgevingstemperatuur snel stijgen boven de gespecificeerde limieten.

Willekeurige voedingsadapter gebruikt.

  • Zoals eerder genoemd, hoe je systeem stroom krijgt is vitaal voor goede prestaties. De voedingsadapter die geleverd wordt met jouw fanless pc kan elektrische beschermingen bieden die de pc niet zelf heeft. Zonder deze bescherming kan de pc schade oplopen. Verifieer dat de computer de juiste bescherming heeft als je DC stroom gebruikt of als een andere stroomvoorziening overweegt.

Kabels los in de behuizing hebt.

  • Fanless industriële computers zijn onderhevig aan slijtage vanuit meerdere kanten. Om goede aansluitingen en lange-termijn betrouwbaarheid te verzekeren, moet je niet alleen volledig vertrouwen op connectoren om een kabel te ondersteunen voor lange termijn. Kabels kunnen op stresspunten breken of kunnen connectorpinnen beschadigen door vibraties of andere externe krachten.

Tijd verliest met de installatie.

  • Onze fanless computers zijn net zo makkelijk te installeren als een normale consumenten pc, ook al zijn ze gebouwd met striktere specificaties. In de meeste gevallen heb je een vergelijkbare keuze van aansluitingen, software mogelijkheden en instellingen. Mocht je vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met ons team

Zoals we hebben aangegeven, is elk project en elke computer-installatie uniek, maar deze tips moeten helpen met het optimaal installeren van een fanless computer en potentiële dure fouten voorkomen. OnLogic computers worden ingezet voor uiteenlopende toepassingen, van medische oplossingen tot de controle van apparatuur onder de grond. Elke toepassing heeft zijn eigen vereisten en best practices. Aarzel niet om contact op te nemen met vragen die je hebt.

Nog steeds op zoek naar de juiste computer voor je volgende project? Bekijk hier onze volledige lijn van industriële computers.

Fanless Computer Installation Guide

Download a handy PDF version of these tips for easy reference.

Download the Guide

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen