Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Digital twins: voorbeelden en toepassingen

Digital twins: voorbeelden en toepassingen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 21st, 2022·3,3 min read·

Digital twins kunnen in een groot aantal verschillende toepassingen worden gebruikt, waaronder simulaties van echte objecten, apparaten en zelfs steden. Wat is een digital twin nou eigenlijk? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over digital-twin technologie en hoe deze wordt gebruikt. We geven je ook enkele voorbeelden. Een samenvatting hiervan kun je bekijken in onderstaande Tech Edge video.

Wat is een digital twin?

Een digital twin is een virtuele versie van een fysiek object, proces of locatie die dient als een real-time digitale versie. Deze virtuele modellen worden gemaakt door alle informatie en gegevens te verzamelen over datgene waarvan je een kopie wilt maken en deze kopie daarna in de digitale ruimte te maken.

Digital twins helpen complexe, dure of zelfs gevaarlijke processen veiliger, betaalbaarder en haalbaarder te maken. Het bouwen van digitale kopieën is verre van eenvoudig, maar eenmaal gemaakt, bieden ze nagenoeg eindeloze mogelijkheden en helpen ze digitale transformatie mogelijk maken.

Hoe worden digital twins gebruikt?

Eerst worden de afzonderlijke onderdelen, de interactie tussen deze onderdelen en de omgeving waarin ze bestaan digitaal gecreëerd. De digital twin maakt vervolgens gebruik van kunstmatige intelligentie om te simuleren wat er zou gebeuren als wijzigingen in ontwerp, proces, tijd of omstandigheden zouden worden doorgevoerd. Dit allemaal zonder de objecten in de echte wereld aan te hoeven passen. Dit wordt voorspellende analyse genoemd.

Tijdens de ontwikkeling, productie en werking van een digital twin wordt voortdurend sensorinformatie vanuit de echte wereld verzameld en in het digital-twin model ingevoerd. Door deze onafgebroken gegevensstroom worden veranderingen in de echte wereld gereflecteerd in de digital twin. Zo evolueert deze samen met jouw project.

Waarvoor worden digital twins gebruikt?

Digital twins worden in diverse toepassingen gebruikt. Neem bijvoorbeeld de luchtvaart. Als je wilt zien welke impact een temperatuur van 50 graden heeft op een straalmotor zonder daadwerkelijk door de woestijn te vliegen, hoef je alleen de temperatuur voor de digital twin te verhogen. Daarna kun je een digitale voorstelling van het resultaat bekijken en de prestaties wijzigen om het slagingspercentage in de echte wereld te vergroten.

Voorbeeld van een smart factory

Digitale voorstellingen van een fysieke fabriek kunnen worden gebruikt om productieprocessen te verbeteren. Stel, je wil weten wat de impact is als je het onderhoudsschema verandert in je fabriek met lasersnijmachines. In dat geval hoef je het schema alleen digitaal te wijzigen en vervolgens na te gaan of deze wijziging een positieve of negatieve invloed heeft op de productie.

Voorbeeld van een smart city

Je kunt een digitale replica van een stad maken en deze gebruiken om het verkeer te optimaliseren. Stel dat je het verkeerspatroon wilt verbeteren rond een nieuw stadion dat in de binnenstad wordt gebouwd. Pas de afstemming van verkeerslichten, eenrichtingsverkeer of het ontwerp van kruispunten aan in je virtuele model van de stad en analyseer de resultaten.

De hele levenscyclus simuleren

Digitale prototypes kunnen worden gemaakt, getest en verfijnd tijdens de ontwerpfase, ruim voordat de fysieke productie van start gaat. Wanneer een product ten slotte in productie gaat, kunnen digital twins ingezet worden om het proces te verbeteren op basis van real-time gegevens van apparatuur en operators. Wanneer een product in gebruik genomen wordt, kan de werking met behulp van de twin worden geoptimaliseerd. Deze verstrekt informatie over alles, van ideale bedrijfsomstandigheden en onderhoudsschema’s tot voorgestelde ontwerpwijzigingen of alternatieve configuraties.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp kun je de samenvatting van OnLogic Live – Edge of tomorrow bekijken. Daarin hadden we het met onze partners bij Intel en Inductive Automation over het concept digital twin en edge computing.

Heb je een vraag over digital twins? Neem vandaag nog contact op met het kennisteam bij OnLogic.

Deze blog is oorspronkelijk gepost op 20 augustus 2021. We hebben de inhoud ervan aangepast op 21 juli 2022.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen