Home>Berichten>Industriële IoT>Industriële Raspberry Pi: Een korte historie en de nabije toekomst

Industriële Raspberry Pi: Een korte historie en de nabije toekomst

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: maart 31st, 2021·4.3 min read·

Raspberry Pi begon ver weg van de bedrijfswereld en industrie. Het was de bedoeling om computerbouwers van alle leeftijden een goedkoop platform aan te bieden om te leren coderen. De eerste versie Raspberry Pi werd in 2012 verkocht voor maar 30 dollar. De originele doelstelling was niet om geld te verdienen of om het marktaandeel te vergroten maar om toegang tot hardware en kennis van coderen te democratiseren. Een industriële Raspberry Pi stond op dat moment op niemands radar.

Ontworpen voor makers

De lage kosten, flexibiliteit en het kleine formaat van dit systeem betekende dat de Raspberry Pi toegang bood tot technologie aan degenen die zich geen volledige desktop konden veroorloven. Het inspireerde ook talloze makers in garages, kelders en woonkamers over de hele wereld.

De Raspberry Pi community is een plek om ideeën te delen en om anderen te helpen met het ontwikkelen van hun projecten. Voorbeelden zijn projecten zoals RetroPie (emulatiesoftware om retro computerspellen op een Raspberry Pi te spelen) en het “Magic Mirror” project, die een Raspberry Pi in een spiegel integreerde om nuttige informatie over de komende dag, zoals het weer en emailberichten, weer te geven.

Raspberry Pi Model B

Raspberry Pi Model B – de eerste generatie van het systeem op een chip

Door deze thuisprojecten kreeg Raspberry Pi op social media het imago van een recreatief apparaat en legde niemand de connectie tussen Raspberry Pi en industriële toepassingen. Die reputatie is er nog steeds voor veel mensen, ook al krijgen industriële Raspberry Pi toepassingen steeds meer belangstelling en populariteit.

Rapid Prototyping op Pi

De eerste concepten van een industriële Raspberry Pi stammen af van de makers die het systeem gebruikten voor hobbyprojecten. Omdat het zo makkelijk was om met de Raspberry Pi prototypes te maken en projecten te lanceren met deze systemen, was het een logische volgende stap om de gebruikssituaties ervan uit te breiden.

Ontwikkelaars waren de eersten die de mogelijkheden van de industriële toepassing van de Raspberry Pi zagen. De mogelijkheid om snel prototypes van een eindoplossing te maken op een goedkoop systeem maakte het systeemontwerpproces veel goedkoper vergeleken met prototypes op desktop computers of industriële systemen. Smart Home toepassingen groeiden uit naar Smart Building toepassingen en IoT sensoren voor in huis evolueerden tot IoT sensoren voor industriële datacollectie.

Vandaag de dag gebruikt zo’n 50% van de Raspberry Pi eindgebruikers deze voor commerciële en industriële toepassingen.

De Raspberry Pi Compute Module

“We zijn klaar voor iets speciaals, deze keer gericht naar bedrijven en industriële gebruikers.”

In April 2014, kondigde James Adams, COO & Hardware Lead van Pi Trading de eerste Raspberry Pi Compute Module (CM) aan via hun blog. Het integreerde de kern van de Raspberry Pi in een kleine printplaat die ontwikkeld is zodat het past in een standaard DDR2 SODIMM connector. De Compute Module, die erg lijkt op een RAM stick was bedoeld om geïntegreerd te worden in PCB’s (Printed Circuit Boards), ook wel “carrier boards” genoemd.

De release van de Raspberry Pi Compute Module was waarschijnlijk het omslagpunt voor industriële Raspberry Pi gedreven apparaten. Het integreren van een Raspberry Pi in toepassingsspecifieke carrier boards gaf hardware ontwikkelaars de mogelijkheid om opties uit te breiden voor verschillende formaten en om uitgebreide I/O connectiviteit opties te leveren die ontworpen waren voor de specifieke benodigdheden van een bedrijf of industrie.

CM1 vs. CM2

Eerste generatie Compute Module (links) vs. Vierde generatie Compute Module (rechts)

In 2020 wordt de vierde generatie van de Compute Module uitgebracht. De CM4 biedt indrukwekkende verbeteringen van de Raspberry Pi 4, inclusief Broadcom BCM2711 quad-core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz processor, OpenGL ES 3.0 graphics en uitgebreide geheugenopties. Het formaat veranderde van de oorspronkelijke DDR2 SODIMM connector naar een 2 x 100-pin high-density electrical interface connector.

De industriële Raspberry Pi arriveert

OnLogic onthulde op Pi dag (14.3.21) de eerste details van onze industriële Raspberry Pi aangedreven computer aan iedereen die zich had aangemeld voor exclusieve productupdates. Het systeem genaamd “Robuuste Pi,” is geheel in huis ontwikkeld om de CM4 naar industriële en IoT toepassingen te brengen.

Met gebruik van geavanceerde thermische simulaties heeft het OnLogic team een behuizing en thermische oplossing ontworpen om de Raspberry Pi te optimaliseren voor vrijwel elke omgeving. De aluminium zijpanelen, het resultaat van onze nieuwste Hardshell fanless technologie, zorgt voor structurele stabiliteit en neemt tegelijk warmte af van de interne componenten.

In het DIN-ready chassis, zit een op maat gemaakte carrier board met industriële I/O, inclusief 2 GbE LAN poorten en een RS-232/422/485 Terminal Block. Betrouwbare industriële temperatuur resistente SSD opslag neemt de plek in van de eMMC opslag die in veel consumenten oplossingen gebruikt wordt. Dit biedt hogere capaciteit en snellere dataoverdracht voor industriële toepassingen.

We hebben nog veel meer om te delen delen en dit is slechts één van de CM4-gebaseerde ontwikkelingen waar we momenteel aan werken. Om een van de eersten te zijn die meer te weten krijgt over de Robuuste Pi en meer, ga dan naar OnLogic.com/industrial-raspberry-pi en meld je aan voor meer info.

Delen

About the Author: Patrick Metzger

Patrick is the Partnership Marketer at OnLogic. His love for technology started with building computers from components with is father as a child and continues to this day. With a professional background in IT, Marketing, Media Production and SaaS, communication is the passion that brings it all together. Patrick currently lives in Richmond, VT, taking advantage of all the outdoor adventures Vermont has to offer.
Volg OnLogic op LinkedIn

Leave A Comment

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen