Ontwerp van een interactieve kiosk

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: november 17th, 2022·4,5 min read·

Wat als je een toepassing in je bedrijf zou kunnen introduceren die het gemiddelde orderbedrag met 30% zou verhogen? Een van die oplossingen is een interactieve kiosk. Uit een recente studie blijkt dat consumenten 30 procent meer uitgeven als ze via zelfbedieningskiosken bestellen. Andere voordelen zijn verbeterde klanttevredenheid, lagere kosten en branding mogelijkheden. 

Met al deze voordelen is het niet verrassend dat deze markt tegen het einde van 2031 naar verwachting een waarde van bijna 50 miljard dollar zal bereiken.

How are interactive kiosks used?

Interactieve kiosken zijn snel een essentieel onderdeel geworden van modern gemak en smart cities. Ze worden gebruikt om toegang te krijgen tot informatie en voor communicatie-, verkoop- en zelfs entertainmenttoepassingen. Enkele voorbeelden van kiosktoepassingen zijn: 

  • Het bestellen van maaltijden in (fast food)restaurants;
  • Inchecken voor reizen, horeca, gezondheidszorg etc; 
  • Afrekenen bij supermarkten en andere winkels; 
  • Verkoopautomaten;
  • Weergave van productcatalogi in de winkel, klantenservice, bestellen en betalen van rekeningen;
  • Fotodiensten;
  • Autowasstraten;
  • Betaalstations; 
  • Ticketstations;
  • Informatie- en bewegwijzeringsoplossingen (binnen en buiten);
  • Geldautomaten;
  • Casinospelen.

De lijst is feitelijk eindeloos. Sinds het begin van de COVID-19-pandemie zijn kiosken nog gebruikelijker geworden als alternatief voor directe face-to-face interactie. 

Een interactieve kiosk bouwen

Hoewel ze steeds vaker voorkomen en essentieel zijn, vereist een effectieve digitale kiosk veel planning en aandacht voor detail. Velen gaan ervan uit dat het slechts computers zijn, aangesloten op een scherm, met een soort interface – hoe moeilijk kan dat zijn? Het blijkt dat er veel komt kijken bij het ontwerp van een effectieve interactieve kiosk. 

In grote lijnen kan het maken van een kiosk worden onderverdeeld in vijf hoofdelementen: 

  1. Esthetiek
  2. Overwegingen bij de installatie
  3. Gebruikersinterface
  4. Prestaties
  5. Betrouwbaarheid

Esthetisch ontwerp

Esthetiek, misschien wel de meest voor de hand liggende van de drie, verwijst naar het fysieke ontwerp van de kiosk. Er zijn evenveel opties voor het ontwerpen van kiosken als er architectonische opties zijn om te bouwen. Ze kunnen variëren van utilitair tot elegant. Sommige dienen zelfs als onderdeel van een kunstwerk.

Het esthetische ontwerp omvat de fysieke materialen, vorm en zelfs de afbeeldingen die aan de buitenkant van de kiosk worden gebruikt. Het moet aantrekkelijk en opvallend zijn voor de doelgroep. Een belangrijk element voor het succes van een kiosk is dat gebruikers weten dat deze er is. Dat gezegd hebbende, kunnen milieu- en/of use-case overwegingen ook van invloed zijn op het ontwerp. 

artistieke weergave van verschillende ontwerpopties voor kiosken

Installatieoverwegingen

Een digitale kiosk voor buiten moet bestand zijn tegen weer, water en mogelijk corrosie of zelfs vandalisme. Dit kan het gebruik van bepaalde materialen of bijzondere ontwerpdetails beperken. 

Een installatie in een meer gecontroleerde omgeving zal niet dezelfde beperkingen hebben. Hoe dan ook, het uiterlijk en de benaderbaarheid van een kiosk is de belangrijkste beslissende factor of een klant ervoor kiest om er al dan niet gebruik van te maken.

Gebruikersinterface (UI)

Zodra de klant de kiosk heeft gezien, moet hij deze gaan bedienen. Het is van het grootste belang dat het systeem gebruiksvriendelijk is en ontworpen is met het oog op toegankelijkheid. Dit omvat alles, van het uiterlijk van de gebruikte software tot de fysieke interface. 

User Experience, of UX zoals het beter bekend staat, is een discipline op zich. Hier komen design, psychologie en workflow-efficiëntie samen. Deze omvat in grote lijnen alle verschillende elementen van de interactie van een gebruiker met het apparaat. 

Gaat de klant communiceren via het toetsenbord? Gesproken opdrachten? Een touchscreen? Als je een touchscreen inzet, kan de gebruiker het dan bedienen met handschoenen? De installatie van een kiosk in een skigebied in Oostenrijk stelt waarschijnlijk  andere eisen dan die in een pretpark in Spanje. 

Prestatie

Een andere factor die bepalend is voor de keuze van de hardware die wordt gebruikt om de toepassing aan te drijven, is prestatie. Is de computer krachtig genoeg om de toepassing soepel, zonder haperingen of vertragingen aan te sturen? Een slecht presterend systeem of slecht geoptimaliseerde softwaretoepassing kan leiden tot foutieve invoer, gemiste invoer en frustratie bij de klant. Voor een apparaat waarin gemak en toegankelijkheid centraal staan, moet dit worden vermeden.

Betrouwbaarheid

Systeembetrouwbaarheid staat voorop. Als je computer op kantoor of thuis vastloopt of crasht, is dat niet zo erg. Je kunt hem gewoon opnieuw opstarten en verder gaan. Dit is misschien niet zo eenvoudig bij een kiosk. 

De uitval van een kiosk kan leiden tot verloren inkomsten, een negatieve impact op de merkreputatie of extra kosten als er een technicus moet worden gestuurd om de kiosk op een externe locatie te herstellen. Gespecialiseerde hardware die betrouwbaarheid levert, is van cruciaal belang. En voor buiteninstallaties moeten de effecten van warmte, kou en vocht in acht worden genomen.

Vrouw die buiten een kiosk met een in zonlicht leesbaar scherm gebruikt

Betrouwbaarheid van OnLogic

OnLogic’s portfolio van industriële en rugged pc’s is ontworpen om 24/7 te werken met minimaal onderhoud. De pc’s bieden opties voor beheer op afstand om onderhoud op afstand mogelijk te maken in het geval er zich een crash voordoet. Innovatieve, fanless ontwerpen houden onze systemen koel terwijl ze worden beschermd tegen stof of andere deeltjes, en het gebruik van volledig solid-state componenten vermindert storingspunten waar en wanneer mogelijk.

Al jaren helpt OnLogic klanten over de hele wereld om de juiste hardware te vinden voor hun kioskbehoeften, zodat ze zich kunnen concentreren op de onderscheidende functies, software en het ontwerp om hun gebruikers aan te spreken. Als je een betrouwbare kioskoplossing nodig hebt, bekijk dan onze betrouwbare systemen en neem vandaag nog contact op met onze oplossingsspecialisten. 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.