Hoe werkt fanless koeling?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd, Vertrouw op OnLogic·Published On: maart 22nd, 2021·4,9 min read·

We hebben zojuist een gloednieuwe videoserie gelanceerd op ons YouTube-kanaal. We trappen af ​​met de meest voorkomende vraag die we krijgen: hoe werkt fanless koeling?

Onze Tech Edge-serie zal zich richten op veelgestelde vragen, productinnovaties en how-to’s. Het doel is om je te laten zien wat ons team elke dag doet: complexe technologische uitdagingen oplossen. Hopelijk biedt de videoserie inspiratie voor je volgende innovatie. Als er iets is dat je wilt dat we behandelen, laat het ons dan weten in de comments of e-mail ons: info@onlogic.nl.

Bekijk de eerste aflevering van Tech Edge door OnLogic of lees de transcriptie hieronder.

Hoe ziet een computer eruit?

Als ik je zou vragen je een computer voor te stellen en deze snel te beschrijven, wat zou je dan zeggen?

Een groot doosachtig ding waar een zooi snoeren uitsteekt? Oké, misschien kun je wat verder gaan en vertellen over de verzameling printplaten en kabels in die doos en de ventilatoren die lucht rondblazen om de boel koel te houden?

Oké, kijk hier eens naar – dit is een van onze nieuwste fanless pc’s. Hij ziet er misschien een beetje anders uit dan wat je je had voorgesteld, maar het is eigenlijk hetzelfde. De kans is groot dat als je weet hoe een typische ‘fanned’ computer koel blijft, je eigenlijk ook een redelijk goed idee hebt van hoe deze fanless pc koel blijft.

Hoe koel je een computer?

Dus laten we bij die vergelijking blijven. Mocht je het niet weten: in een typische fanless pc zit een grote heat sink – of misschien meerdere heat sinks – vastgemaakt aan de hete componenten. Meestal zijn dat in ieder geval de processoren – de CPU en GPU – maar het kan ook bij andere componenten het geval zijn, zoals geheugen of opslag. Moderne computers genereren veel warmte.

Om de componenten koel te houden trekken deze heat sinks warmte weg – componenten laten letterlijk hun warmte erin zakken. Ze worden meestal vastgeschroefd of vastgelijmd aan de hete componenten met een soort speciaal materiaal ertussen – een pasta of een heel dun kussentje, of iets dergelijks – om de warmteoverdracht te verbeteren.

De oppervlakken van het onderdeel en het koellichaam hebben kleine onvolkomenheden. Het materiaal ertussen helpt deze te vullen. Dankzij deze hoge compressie wordt er een ​​meer complete en functionele thermische verbinding gecreëerd.

Fanless Cooling Diagram


En dat is dat! We hebben zojuist beschreven hoe een fanless pc werkt.. Nou ja… soort van.

Hoe werkt fanless koeling?

Bij deze computer is de buitenkant van de behuizing de heat sink, of nou ja, de meerdere heat sinks die ik zojuist heb beschreven. Alle onderdelen die je in die grote computer zou vinden, zitten ook in deze computer. Meestal in steverige, meer hittebestendige versies. Omdat alles is ingesloten, zonder ventilatieopeningen of ventilatoren die lucht doen rondgaan, is het in deze computer warmer dan een fanned pc. Daarom moeten er meer dingen thermisch worden gekoppeld of aan de heat sink worden bevestigd. Dus het ontwerp is wat ingewikkelder.

Aan de binnenkant van het chassis zijn openingen gefreesd die overeenkomen met de verschillende delen op het moederbord die koeling nodig hebben. Onze fanless computers hebben geen ventilatieopeningen omdat de lucht in industriële omgevingen vaak vuil en stof bevat die de gevoelige circuits in een computer kunnen beschadigen.

We zorgen er ook voor dat de oppervlakken aan de binnenkant van de metalen behuizing die niet worden gebruikt voor geleidingskoeling – je weet wel, de directe contactkoeling – wat textuur hebben. Dit zorgt voor wat stralingskoeling van de componenten die niet rechtstreeks op de oppervlakken van de heat sink zijn bevestigd. Dingen die warmte genereren, zenden veel thermische straling uit die door het binnenoppervlak kan worden geabsorbeerd. Zo helpen ze het systeem koelen.

Wat gebeurt er met de warmte?

Natuurlijk zijn er ook nergens ventilatoren in zicht. Dus, je vraagt ​​je misschien af ​​wat er gebeurt met alle warmte nadat deze is geabsorbeerd door de behuizing/heat sink. Normaal gesproken zou je met een heat sink gebruik maken van geforceerde convectie. Hierdoor wordt de warmte overgebracht naar lucht die door een ventilator over de oppervlakken van de heat sink wordt geblazen. Welnu, het ontwerp meet de koelribben aan de buitenkant van dit apparaat is speciaal ontworpen om gebruik te maken van ‘natuurlijke convectie’. Omdat dit apparaat misschien op een vrij uitdagende omgeving zal worden geïnstalleerd, kunnen we er eigenlijk niet op rekenen dat er bewegende lucht is om de warmte van de vinnen weg te voeren. De ribben creëren dus letterlijk hun eigen luchtstroom.

Hete lucht stijgt op, dus als de heat wink opwarmt, wordt er een luchtstroom naar boven langs de koelribben gecreëerd, waardoor de warmte wordt afgevoerd. Daarom adviseren we mensen om deze computers verticaal te installeren. Dan is er een groter gebied voor luchtverplaatsing en verwarming van de lucht en dus verhoogde luchtstroom. Je krijgt een mooi ‘circulair’ luchtstroompatroon. Dat zorgt voor koeling van de buitenoppervlakken en het verwijderen van warmte van de computer.

Fanless Computer Airflow


Er komt veel optimalisatie kijken bij alle dingen die ik heb beschreven om dit ding echt topprestaties te laten leveren. Maar de basisconcepten zijn zeker geen magie. Dus we hopen dat de vraag: “Hoe werkt fanless koeling?” nu wat beter beantwoord is. Dat was het dan! Waarschijnlijk wist je hier veel meer over dan je dacht!

Meer weten?

Je kunt onze serie fanless computers bekijken op onze website. Als er iets is waar je meer over wilt weten, of waarvan je denkt dat we het hier op Tech Edge moeten behandelen, laat dan hieronder een reactie achter of stuur ons een e-mail op info@onlogic.nl en like en abonneer je op ons YouTube-kanaal voor meer technologienieuws en updates van het OnLogic team.

Bedankt voor het kijken!

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen