Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat betekent IP65?

Wat betekent IP65?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 28th, 2022·3,5 min read·

Je hebt de taak gekregen om de beste panel pc te vinden. Je eerste vraag zou kunnen zijn: wat betekent IP65? 

De International Electrical Commission (IEC) definieert de IP Coding of Ingress Protection Code als standaard IEC 60529. Het classificeert de mate van bescherming waarmee een behuizing elektrische apparatuur beschermt tegen stof en andere vreemde voorwerpen, onbedoeld contact en water. In de Europese Unie publiceert het Europees Comité voor Elektrotechnische Normalisatie deze classificatie als EN 60529.

Wat betekent het eerste cijfer in een IP-classificatie?

Het eerste cijfer in een IP-classificatie geeft het beschermingsniveau van een bepaalde behuizing tegen vaste voorwerpen aan. Dit kan van alles zijn, van vingers tot kleine stofdeeltjes of andere verontreinigingen in de lucht. In het geval van behuizingen met een IP65-classificatie is 6 de hoogste classificatie tegen het binnendringen van vaste voorwerpen. Dat betekent dat het product “stofdicht” is – zie onderstaande tabel. 

Wat betekent het tweede cijfer in een IP-classificatie?

Het tweede getal in een IP-classificatie staat voor de weerstand van de behuizing tegen vloeistoffen. Het cijfer 5 in een IP65-behuizing  geeft aan dat deze is beschermd tegen lichte waterstralen en andere vloeistoffen die worden gespoten of spatten, vanuit elke hoek. Ter referentie, de IP-classificatie voor vloeistoffen loopt op tot nummer 9. Een IP69-geclassificeerde behuizing beschermt de interne componenten tegen vloeistoffen, zelfs wanneer deze verder ondergedompeld is dan 1 m of van dichtbij wordt besproeid met krachtige waterstralen. 

De IP-kaart

De IP-kaart

Waar worden IP65-computers gebruikt?

Met de opkomst van Industry 4.0 en fabrieksautomatisering is computerhardware nodig buiten geklimatiseerde kantoorruimtes. Voor steeds meer toepassingen zijn systemen nodig die overal kunnen worden geïnstalleerd. Dat kan een fabrieksvloer zijn, of zelfs buiten. 

Een IP65-geclassificeerde panel pc zal vaak worden ingezet in een voedselproductiefabriek. Een panel pc met IP65-classificatie beschermt interne componenten niet alleen tegen olie in de lucht of fijne stoffen, maar biedt ook bescherming tegen water en andere producten die tijdens het reinigen worden gebruikt.  

Zijn alle IP65-computers hetzelfde?

Er zijn belangrijke verschillen om rekening mee te houden als het gaat om IP-classificaties. In sommige gevallen is het mogelijk dat slechts een deel van een elektrische behuizing bestand is tegen binnendringen van stof of vocht. Veel panel pc’s hebben bijvoorbeeld alleen een IP-classificatie op het voorpaneel, zodat ze na installatie stofdicht en vloeistofbestendig zijn. Voor veel toepassingen is dit vaak voldoende. Volledig IP-geclassificeerde systemen daarentegen kunnen vanuit elke hoek aan de elementen worden blootgesteld.

Is IP65 waterdicht?

IP65 is niet waterdicht – het is waterbestendig. Producten met een IP65-classificatie zijn na onderdompeling niet blijvend beschermd. Soms beweren fabrikanten dat hun apparaat waterbestendig is, maar hebben ze de IEC-tests niet volgens de norm uitgevoerd. Als deze vereiste belangrijk voor je is, zorg er dan voor dat je apparaat is getest volgens de internationale norm. 

Wat is weerbestendig IP65? 

Iets dat weerbestendig is, is bestand is tegen blootstelling aan slecht weer zonder schade of functieverlies. IP65 richt zich alleen op het vermogen om stof en enige blootstelling aan water te weerstaan. IP65-classificaties houden geen rekening met bliksem, hagel, zonlicht, wind of andere weersomstandigheden. Als weerstand tegen alle elementen nodig is voor jouw toepassing, raden we extra beschermingslagen aan voor je computer, waaronder een NEMA-geclassificeerde behuizing.

Nu je een duidelijk idee hebt van wat IP-classificaties betekenen, kun je onze blog over de beste HMI-oplossing lezen. Bekijk zeker ook eens onze selectie van panel pc’s, met opties voor capacitieve of resistieve HMI’s, IP-classificaties en in zonlicht afleesbare displays.  

Vrouw die een kiosk buitenshuis gebruikt met een in zonlicht leesbaar display

De conclusie

Als je op zoek bent naar een IP-geclassificeerde oplossing, zorg er dan voor dat je volledig rekening houdt met je behoeften op het gebied van omgevingsbescherming. Het implementeren van een systeem met een minder strenge classificatie kan leiden tot het binnendringen van deeltjes of vloeistof waardoor uw computers kunnen uitvallen. Een te hoge beoordeling kan betekenen dat je te hoogwaardige techniek gebruikt en mogelijk meer uitgeeft dan nodig is.  Als je de problemen met stof, water of andere binnendringing in je omgeving wilt bespreken, neem dan contact op met ons technisch verkoopteam voor hulp bij het vinden van de oplossing die voor jou werkt.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen