Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Outdoor computers voor het IoT

Outdoor computers voor het IoT

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: oktober 4th, 2022·4,3 min read·

Het internet of things (IoT) heeft een enorme impact op zowat alles in ons dagelijks leven, van toepassingen voor smart cities tot zware industrie en smart manufacturing. Naarmate de vereisten en gebruiksscenario’s toenemen, neemt ook de behoefte toe om gegevens te verzamelen en vrijwel overal op die gegevens te reageren. Dit heeft geleid tot de vraag naar computers die buiten een temperatuurgecontroleerde kantoorruimte kunnen werken, zoals in een magazijn of fabriek. De behoefte aan outdoor rugged computers is nog nooit zo groot geweest, zo ook de behoefte aan outdoor computers voor het IoT.

Wie gebruikt een outdoor computer?

Er zijn veel toepassingen waarvoor een industriële computer nodig is die buiten kan werken. Bedrijven met afgelegen locaties, zoals die in de energiesector, hebben bijvoorbeeld een computer nodig die op afstand activiteiten kan monitoren en de beveiliging op externe locaties kan beheren. 

Interactieve kiosken kunnen ook gebruik maken van een outdoor computer. Deze markt groeit erg snel. Zo zal de groei in de VS naar verwachting bijna $3 miljard zijn in de periode van 2020 tot 2025. Deze groei wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het toegenomen inzetten van contactloos betalen voor smart city-toepassingen. Deze kiosken stellen gebruikers in staat om te communiceren met de applicatie en worden vaak gebruikt voor het verkrijgen van betalingsinformatie. Bijvoorbeeld in parkeergarages, autowasstraten en voor de verkoop van kaartjes voor het openbaar vervoer. Voor het gemak moeten dit soort kiosken worden geplaatst waar ze door de gebruiker nodig zijn – buiten. 

Eine Frau benutzt im Freien einen Terminal mit einem bei Sonnenlicht lesbaren Display

Kenmerken van outdoor computers

Om een ​​computer buiten te gebruiken, heb je er een nodig met rugged kenmerken, waaronder

 • Probleemloos functioneren in een breed temperatuurbereik 
  • Bekijk onze ​​klantcase over de installatie van de San Diego Astronomy Association in de woestijn van Californië. Hier kan de temperatuur in de zomer ver boven de 28 graden komen en in de winter ver onder het vriespunt. 
 • Weerbestendige behuizingen
  • Computers met een IP65 waterbestendigheidsclassificatie zijn een goed startpunt. Maar je hebt misschien nog meer bescherming tegen de elementen nodig. NEMA-geclassificeerde behuizingen zijn een veelgebruikt onderdeel van een outdoor computerinstallatie (meer daarover hieronder).
 • Stofbestendig
  • Vuil en stof kunnen zich ophopen op gevoelige elektronische oppervlakken en kunnen de levensduur van je outdoor pc verkorten. Classificaties voor bescherming tegen binnendringend materiaal helpen om je selectie te verkleinen. Ze worden vaak beoordeeld op weerstand tegen zowel water als vaste voorwerpen. Een fanless computer zonder ventilatieopeningen met een solid-state drive is een ideale computer voor een stoffige omgeving. Ze zijn ontworpen om koel te blijven terwijl de interne componenten worden beschermd tegen deeltjes in de lucht. 
 • In zonlicht afleesbare displays
  • Voor toepassingen waarbij gebruikersinteractie buiten in de volle zon of in relatief felle schaduw nodig is, is een in zonlicht afleesbaar display een must. 
 • Flexibele montagemogelijkheden

De IP-kaart

Rugged computers voor buitengebruik

Een rugged pc is ontworpen voor buitengebruik en elke omgeving die zich buiten het traditionele gebouw met temperatuurregeling bevindt. Deze apparaten zijn volledig solid state en zijn ontworpen om temperatuurschommelingen, stof, elektrische interferentie, trillingen en schokken te weerstaan. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende montageopties. Panel-pc-opties bieden displays die in de felle zon kunnen worden gelezen. 

Outdoor computerinstallaties met een NEMA-behuizing

Om een ​​computer buiten te installeren, gebruikt de overgrote meerderheid van onze klanten een NEMA-behuizing

Fernüberwachungsgerät von LENSEC

Wat is een NEMA-behuizing?

NEMA staat voor de National Electrical Manufacturer Association. Deze organisatie heeft een standaardclassificatiesysteem gecreëerd dat de soorten omgevingen definieert waarin een elektrische behuizing kan worden gebruikt. De classificaties duiden vaak op het vermogen van een vaste behuizing om bepaalde omgevingscondities te weerstaan. Ze zijn niet alleen ontworpen om een ​​computer tegen de elementen te beschermen, maar ze beschermen ook het personeel tegen toegang tot gevaarlijke onderdelen. 

NEMA 4-behuizingen zijn voornamelijk bedoeld voor buitengebruik en de behuizing kan zowel de computer als andere gevoelige elektronica beschermen. NEMA-kasten kunnen helpen om de uitdagingen van vocht en stof verder aan te pakken. Temperatuur, zowel extreme hitte als koude, is nog steeds een factor. In feite kan het insluiten van een pc thermische problemen zelfs verergeren. Het risico bestaat dat in een NEMA-behuizing zonder luchtgaten de omgevingstemperatuur oploopt tot boven de veilige bedrijfstemperatuurspecificatie van de computer. 

Veel passief gekoelde computers vertrouwen op luchtstroom voor het effectief afvoeren van de warmte die wordt gegenereerd door interne componenten. Als je NEMA-behuizingen gebruikt, is het belangrijk om alle variabelen te begrijpen, zowel bij de computer als bij de behuizing die wordt gebruikt. Bekijk onze handige Tech Edge-video voor belangrijke do’s en don’ts voor het installeren van fanless computers. 

Heb je een behuizing nodig voor jouw toepassing? Welk type behuizing zou het beste zijn? Als je op zoek bent naar meer antwoorden, kan ons behulpzame technische team je helpen je zorgen weg te nemen en je in de juiste richting wijzen. Neem vandaag nog contact met ons op! 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen