Home>Berichten>Industriële IoT>Voordelen van een 4G industriële computer

Voordelen van een 4G industriële computer

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: november 22nd, 2021·6.2 min read·

De voordelen van een 4G industriële computer worden snel duidelijk wanneer je Internet of Things (IoT) systemen op afgelegen locaties installeert. Als ethernet of wifi geen optie is, bieden industriële computers met 4G-functionaliteit een uitstekende oplossing. Ze kunnen goed passen bij bijvoorbeeld:

  • Afgelegen faciliteiten: Oliebronnen, zonneparken of windturbines kunnen kilometers verwijderd zijn van de dichtstbijzijnde netwerkterminal.
  • In voertuigen: Upload realtime data naar de cloud voordat je het voertuig terugbrengt naar de hub waar wifi toegang beschikbaar is.
  • Third-party netwerken: Toegang tot tag data van lokale machines op een locatie van een klant waar je mogelijk geen toegang hebt tot een netwerk.

Wat zijn de voordelen van een industriële computer met 4G?

Het gebruik van een industriële computer met 4G geïntegreerd heeft een aantal voordelen:

  • Ongebonden hardware: Op enkele externe antennes na heb je geen extra bekabeling nodig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je afstand tot de wifi-router, aangezien je niet afhankelijk bent van een on-site netwerk.
  • Kosteneffectief: Over het algemeen is een geïntegreerd 4G-modem goedkoper dan een vergelijkbare standalone 4G-poort. Je kunt 50-70% besparen en je hoeft geen extra apparatuur in te zetten die onderhoud nodig heeft.
  • Verbeterde netwerkbetrouwbaarheid: Zelfs als je on-site connectiviteit hebt, kan je een geïntegreerde 4G-modem gebruiken als backup voor missiekritieke apparatuur.

Naast gebrek aan een netwerk, kan de verbinding met een afgelegen locatie ook uitdagingen van de omgeving ondervinden, zoals bijvoorbeeld stof, temperatuur, stroomschommelingen of schokken/vibraties. Ben je niet helemaal zeker of je een connect edge systeem nodig hebt? Lees dan de 3 redenen waarvoor je draadloze communicatie nodig hebt bij edge computers.

LENSEC klantverhaal

Onze klant LENSEC heeft een aantal uitdagingen gehad met afgelegen netwerkverbindingen. Tijdens hun zoektocht naar een industriële computer met betrouwbare 4G-connectiviteit zijn ze bij ons uitgekomen. LENSEC heeft gekozen voor een rugged computer van OnLogic met een geïntegreerd LTE-modem. Hierdoor kunnen zij, zelfs op de meest afgelegen locaties, hun oplossingen voor toegangscontrole en videobewaking in de buitenlucht plaatsen.

Lensec 4G Surveillance

4G Best Practices

Net als bij alle technologie, kun je het meest effectief gebruik maken van het systeem wanneer je ook op de hoogte bent van eventuele limitaties. Wil je maximaal profiteren van 4G? Zorg er dan voor dat je limitaties van je locaties inzichtelijk hebt en daar de beste software architectuur voor vindt.

Locatie

De locatie van een computer kan een enorme impact hebben op 4G-connectiviteit. Denk bijvoorbeeld aan industriële computers voor verkeerstoezicht. Voor deze toepassing is het niet ongebruikelijk om een computer in een tunnel te installeren. Materiaal zoals beton en staal kunnen 4G-signalen blokkeren. Een oplossing kan zo simpel zijn als het verplaatsen van de antennes naar een terrein met een betere ontvangst. In gebieden waar geen alternatieve locatie is, kan een 4G-aggregatieapparaat buiten de tunnel nodig zijn om de gegevens te verzamelen en te verzenden.

Draadloze beperkingen

Houd er rekening mee dat 4G-connectiviteit niet altijd is toegestaan. Medische ruimtes en beveiligde faciliteiten beperken bijvoorbeeld vaak het gebruik van bepaalde draadloze signalen, waaronder 4G. In dit geval zijn verbindingen zoals LAN wellicht de enige beschikbare optie voor connectiviteit.

Dekking van het 4G netwerk

Industriële IoT-installaties in de meest afgelegen locaties hebben mogelijk geen toegang tot een 4G-signaal. Als je op locatie geen mobiele data op je telefoon kunt gebruiken, is de kans groot dat een betrouwbare 4G-verbinding niet mogelijk is. Om beschikbaarheid te controleren, houdt de FCC een handig overzicht bij met de dekking van alle grote serviceproviders. Als jouw locatie zich in een zone zonder dekking bevindt, overweeg dan een SATCOM-modem. Dat gezegd hebbende, zou de gegevensverwerking door een lokaal geplaatste edge-computer een belangrijke overweging kunnen zijn. Gegevensoverdracht via een satelliet kan namelijk extreem duur zijn. Dit brengt ons naar het volgende punt: voordelen van edge computers.

Voordelen van edge computers

De kosten voor het verzenden van grote hoeveelheden gegevens via een mobiel netwerk kunnen hoog oplopen. Hier kan edge computing een oplossing voor bieden. Edge computing kan deze kosten namelijk reduceren door de onbewerkte gegevens te verwerken op de locatie waar data is verzameld. De edge computer stuurt enkel de datapunten die nodig zijn om de vereiste functionaliteit te bieden. Vaak kan een edge computer ook de gegevens converteren naar een gereduceerd formaat, zoals MQTT, voordat het naar je centrale server of de cloud wordt verzonden. Kortom, door edge computing te gebruiken kun je veel kosten besparen op gegevensoverdracht.

Een ander voordeel is dat de Ignition Edge-toepassing van Inductive Automation kan fungeren als een beperkte field server of HMI, zelfs wanneer de WAN-verbinding wordt verbroken. De edge computer blijft werken en communiceren met lokale apparaten, zoals PLC’s of RTU’s, waarop het systeem is aangesloten. Store-and-send-functionaliteit bewaart ook de gegevens tijdens de WAN-onderbreking. De gegevens worden weer gedeeld met de centrale server wanneer de verbinding is hersteld. Hierdoor verlies je geen gegevens tijdens een periode zonder verbinding. Om hier gebruik van te kunnen maken, biedt OnLogic een reeks Ignition-Ready edge systemen voor jouw volgende implementatie.

De kosten van het verzenden van data naar je servers is een van de belangrijkste factoren wanneer je 4G overweegt. Als je een standaard dataplan gebruikt, kunnen de bedrijfskosten na verloop van tijd meer zijn dan de investering in hardware. OnLogic kan samen met onze eSIM-partner, UROS, helpen om betrouwbare connectiviteit te bieden bij meerdere netwerkproviders met een volledig kostenplaatje.

Wat is een eSIM?

De meesten van ons hebben een mobiele telefoon met een maandelijks abonnement. Je kunt bijvoorbeeld 50 euro per maand betalen aan een serviceprovider voor een beperkte of onbeperkte hoeveelheid data. Je telefoon heeft een simkaart speciaal voor jouw gecontracteerde serviceprovider.

Plot dit nu eens op de context van onze edge-implementatie. Enkele apparaten voor 50 euro per maand is niet extreem duur. Maar stel je voor dat je honderden, duizenden of zelfs miljoenen apparaten inzet, dan lopen de kosten snel op. Een eSIM-kaart kan in deze situatie een oplossing bieden.

UROS eSIM

Een OnLogic 4G-modem + UROS eSIM is een flexibele connectiviteitsoplossing die is ontworpen voor de edge. UROS biedt een pay-as-you-go model zonder contract. Dit betekent dat je alleen betaalt voor de data die je daadwerkelijk gebruikt. Of je nu een paar honderd kilobytes aan .CSV-bestanden van druksensoren verstuurt of grote hoeveelheden videogegevens naar de AWS Cloud streamt, je kunt dit aanpassen aan jouw behoeften. UROS beheert de verbinding met verschillende mobiele providers. Je hebt dus maar één punt voor facturering. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het beheren van meerdere contracten en facturering voor een grote hoeveelheid apparaten.

Zoals UROS verder toelicht, beheert hun software development kit (SDK) de verbindingen met providers. Het kan automatisch de provider selecteren met de beste connectiviteit in een bepaald gebied en her-programmeert zichzelf automatisch om gebruik te maken het best beschikbare signaal. Dit betekent een betere connectiviteit voor gebruikers wanneer ze onderweg zijn, evenals bescherming tegen gegevens onderbrekingen in het geval van een provider-specifieke netwerkgebeurtenis. Gebruikers krijgen ook toegang tot het UROS Connect dashboard. Hier kun je al je apparaten vanaf één punt beheren. Je kunt profielen instellen voor groepen apparaten, toekomstig datagebruik voorspellen en realtime verbindingsbeheer inschakelen.

Hoe kan OnLogic helpen?

Klinken eSIMS of een 4G-enabled industriële IoT-computer als een goede oplossing voor jouw volgende project? Bij OnLogic staat ons team klaar om te sparren en je te helpen met het vinden van de juiste hardware voor je eisen en om vragen te beantwoorden. Neem vandaag nog contact op!

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Cole Wangsness

Cole is a Sales Engineer at OnLogic. He works to connect customers with the right solution and provide industry expertise. When not working, he enjoys. learning about new tech and tinkering with computers.
Volg OnLogic op LinkedIn

Leave A Comment

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen

WHITEPAPER

Ontdek de 5 manieren waarop fanless computers jouw bedrijf kunnen helpen

Download de whitepaper