Home>Berichten>Techniek uitgelegd>IoT-gateway voor industriële omgevingen: randgevallen

IoT-gateway voor industriële omgevingen: randgevallen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: oktober 3rd, 2017·3,1 min read·

Wat is een edge computing IoT-gateway? Het is een computer die zich aan de rand van een netwerk bevindt, dichtbij IoT-apparaten waarvan data wordt verzameld. De computer kan data desgewenst consolideren, filteren, analyseren en/of er software op loslaten voordat deze naar de cloud wordt verzonden. De korte afstand tussen de gateway en de brongegevens voorkomt latency, bevordert de efficiency en vermindert netwerkverkeer.

Hoe hebben gateways zich ontwikkeld om te komen tot wat ze nu zijn en te voldoen aan industriële en IoT-vereisten?

IoT-gateways – een beknopte geschiedenis

Ooit was een gateway precies wat de term impliceert: een eenvoudige doorgang tussen twee netwerken. Data kon zo van het ene netwerk naar het andere worden overgebracht. Het aantal netwerken nam echter toe en het verkeer via deze netwerken werd complexer en vitaler van aard. De gateway kreeg daardoor een belangrijkere rol. De vereisten voor een gatewayapparaat maakten zodoende ook een ontwikkeling door.

Tegenwoordig zijn er diverse gateways die een groot aantal functies integreren in één apparaat of pakket. Er zijn eenvoudige routers die lokale netwerken met het internet verbinden, en firewalls die inkomend en uitgaand verkeer inspecteren en filteren als beveiligingsmaatregel tegen bedreigingen. XML- en SOA-gateways zijn twee voorbeelden van veelvoorkomende hardware- en software-implementaties voor de verwerking van bedrijfsgegevens. Ondertussen bieden beveiligingsgateways robuuste verificatieservices en mogelijkheden om content te filteren. Industriële edge IoT-gateways zijn intelligente centrale hubs voor IoT-apparaten. Ze zijn ontworpen om stand te houden aan de edge, waar andere computers misschien uitvallen.

De rol van een edge computing IoT-gateway

IoT-gateways krijgen een steeds grotere rol naarmate het Internet of Things (IoT) groeit. Naar verwachting zullen er tegen 2027 meer dan 41 miljard IoT-apparaten zijn. In 2019 waren dat er 8 miljard. Hieronder vallen apparaten van beveiligingscamera’s en fabrieksmonitoringapparatuur tot voertuigtelemetrie en medische apparatuur.

Al deze apparaten produceren grote hoeveelheden data, waardoor er hoge eisen worden gesteld aan de infrastructuur van de netwerkcommunicatie. Deze eisen zijn in afgelegen en mobiele omgevingen soms nóg hoger.

IoT-gateways bieden de lijm die communicatie mogelijk maakt tussen IoT-apparaten, hun operators en de cloud. Ze bieden een manier om data te verzamelen, beheren, verwerken en benaderen voordat deze wordt doorgegeven aan andere apparaten, netwerken of opslagarchitecturen. Met IoT-gateways krijgen beheerders de controle over waar en hoe data wordt opgeslagen en verwerkt.

IoT en het Industrial Internet of Things (IIoT), dat zich op vergelijkbare manier uitbreidt, hebben de opname van gateways in de industriële ruimte bevorderd. Van fabrieksvloeren tot spoorwegemplacementen, het aantal en type apparaten dat data verzamelt en verwerkt, groeit met de dag. Industriële gateways die zijn ontworpen voor de edge, zijn bestand tegen de hoge eisen van afgelegen en ruwe omgevingen. Ze bieden fanless koeling en behuizingen zonder ventilatieopeningen. Ze zijn bestand tegen extreme temperaturen, trillingen en stof.

Ingenieurs implementeren een edge computing IoT-gateway dikwijls om intelligentie toe te voegen aan verouderde systemen. Deze verouderde systemen zijn vaker niet dan wel ontworpen om verbinding te maken met de cloud. Zo zou een walsmachine in een staalfabriek het grondstoffengebruik kunnen doorgeven aan een gateway. De gateway kan die data dan doorgeven aan een lokale controlekamer of de gegevens verwerken en doorsturen naar de cloud.

De juiste gateway voor je toepassing kiezen

Naarmate de eisen voor on-site en afgelegen computers toenemen, moet de infrastructuur van IoT-gateways ook worden uitgebreid. Lopende gesprekken over standaardisering van IoT-protocollen dragen bij tot voortdurende optimalisatie en efficiënte interoperabiliteit. Echter, alleen de keuze en implementatie van de juiste hardwareoplossing garandeert het voortdurende succes van een IoT-project.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste IoT-gateway voor jouw edge computing-toepassing? Onze technische experts zijn er om je te helpen.

Deze blog is oorspronkelijk gepost op 3 oktober 2017; de inhoud is op 1 februari 2022 bijgewerkt.

 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen