Home>Berichten>Techniek uitgelegd>6 Tips voor een vibratie resistente pc

6 Tips voor een vibratie resistente pc

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: januari 19th, 2022·5,9 min read·

Metaalbewerkingsfaciliteiten, in-vehicle computers, data-logging op bruggen. Wat hebben ze gemeen? Schokken en vibratie. Als je in een omgeving werkt waar jouw computer trilt, schokt of hoe dan ook heen en weer schudt, dan moet je ervoor zorgen dat jouw pc vibratie resistent is. We hebben zes tips op een rijtje gezet om een vibratie resistente pc te maken.

1 – Harde schijven voor een vibratie resistente pc: kies voor solid state harde schijven

Het eerste, gemakkelijkste om te doen is om alle harde schijven te vervangen met Solid State Drives (SSD). Hoewel je schokdempers kunt krijgen om vibratie effecten te verminderen zijn harde schijven met een draaiende schijf (HDD’s) erg gevoelig voor schokken. Snelle stoten kunnen schade aanbrengen aan de schijf en constante trillingen kunnen de lees en schrijfkoppen uit balans brengen: dit betekent dat ze gewoon weg moeten. SSD’s hebben geen bewegende onderdelen en zijn perfect bestand tegen trillingen. Kabels die SSD’s verbinden daarentegen zijn een ander verhaal.

2 – Pc kabels: De zwakke schakel

Aansluitingen zijn de grootste faalpunten voor kabels in je pc. Constant schudden of een snelle schok kunnen een kabel lostrekken. De eerste prioriteit? Verwijder alle overbodige of extra lange kabels. Als het niet gebruikt wordt: haal het weg. Heb je een kabel met meerdere functies, terwijl je niet al die functies gebruikt? Vervang hem. Het verwijderen van alle hangende onderdelen voorkomt een groot deel van de bewegingen binnen het systeem.

XYZ Graphical Representation

De X, de Y en de Z – onthoud dat vibratie niet alleen van achter naar voren of op en neer is – vibratie kan in drie dimensies gebeuren. Wanneer je je benodigdheden analyseert vergeet dan niet de Z-as, anders zie je je pc alsnog uit elkaar vallen.

Als je nog geen kabelbinders gebruikt, dan is het nu tijd om hiermee te beginnen. Gebruik ze om verschillende loshangende kabels samen te binden en daarmee beweging te minimaliseren. Maar pas op, kabels bundelen is een fijne kunst. Je wil het strak hebben, maar niet zo strak dat de kleinste beweging de connectie eruit trekt. Het moet krap, maar niet zo krap zijn dat scherpe punten of hete onderdelen de kabels beschadigen. En je wil natuurlijk niet dat de kabelbinders zelf de kabels beschadigen omdat ze te strak zitten. Uiteindelijk zijn minder bewegende onderdelen over het algemeen beter.

3 – Pc ventilatoren: heel gevoelig

Over minder bewegende onderdelen gesproken, ga voor een fanless computer. Dit is net als het vervangen van harde schijven een snelle en makkelijke manier om een zwakke plek te verwijderen. In een omgeving met veel trillingen is een ventilator vaak het eerste onderdeel dat faalt. Of het nou een stevige schok is die je ventilator breekt of een constante vibratie is die hem langzaam vervormt, wanneer je ventilator ermee ophoudt zal je systeem snel volgen. Een fanless systeem vereist een moederbord dat ontworpen is om koel te blijven door middel van heat pipes, een heat sink, thermische pasta en andere passieve koelmethodes, dus houd hier rekening mee wanneer je een moederbord en systeem kiest.

4 – Pc moederborden: de moeder van alle problemen

Zet I/O en processorkracht even aan de kant en focus op de trillingen-resistentie van een moederbord. Kijk eerst naar het formaat van het moederbord, specifiek de afstand tussen de punten die de verbinding met de computerkast vormen. Hoe meer ruimte tussen de steunpunten des te meer ruimte er is voor vibraties. Net als een stuk plaatstaal wat je met je handen heen en weer schudt, zal het moederbord buigen en schudden. Moederborden met een kleiner formaat zoals Mini-ITX hebben de schroeven dicht bij elkaar, wat het wiebelen vermindert. Fanless moederborden hebben vaak ook een heat pipe die op het moederbord aan de onderkant rust. Dit creëert een extra steunpunt en dit is nog een goed argument om voor een fanless computer te gaan.

Kijk naar moederborden die specifiek zijn ontworpen om vibraties te weerstaan. Deze hebben stevigere borden, minder componenten die zichzelf los kunnen schudden of breken (zoals elektrolytische condensatoren), strategisch geplaatste rubberen bumpers en voedingen die tegen een stootje kunnen. Maar, het beste moederbord ter wereld, met de beste drives en kabels, heeft nog steeds een goede kast nodig: het chassis.

5 – Pc chassis: Kies hardshell voor resistentie tegen vibratie

Het kiezen van een goede behuizing is de een-na-laatste grote stap in het maken van een vibratie resistente pc. Begin met kijken naar het ontwerp van het chassis. Als het gaat over vibratie resistentie dan is stijver beter. Als het niet stijf genoeg is dan kunnen de kast en het moederbord op een andere frequentie gaan trillen, wat dramatische gevolgen kan hebben. Dit betekent dat plastic behuizingen meestal niet geschikt zijn. Wanneer je kijkt naar een metalen kast, zegt het ontwerp zelf al erg veel. Gevouwen metaal is beter dan aan elkaar geschroefde delen: des te meer onderdelen er zijn, des te groter de kans dat er iets kan gaan bewegen. Als laatste kijk je naar de plaatsing van de bevestigingsbeugels. Als het chassis waar je naar kijkt geen beugels heeft, laat hem dan achterwege.

Schroeven: Hoewel het niet echt een losstaand onderwerp is, is het wel zo handig om te weten dat er verschillende soorten schroeven zijn wanneer je te maken hebt met vibraties. Normale schroeven kunnen na verloop van tijd los trillen. Iedereen die een kantoorstoel heeft kan bevestigen dat je hoe dan ook regelmatig alles strak moet draaien. Alleen is aandraaien niet altijd een optie, vooral bij locatie op afstand. Systeemschroeven moeten vast blijven zitten. Borgschroeven zijn een snelle en makkelijke oplossing.

6 – Monteer je pc: Kies een goede plek om vibraties te minimaliseren

Stel je een pc bovenop een wasmachine voor. De pc zal op en neer dansen! Als je je hand erop drukt dan zal hij minder bewegen, dit is wat monteren doet. Door je pc aan een groter object vast te maken, zelfs al beweegt dat object ook, vermindert dat de vibraties en schokken. Maar zelfs dan moet je wel de juiste plek kiezen met de minste vibraties. Met speciaal ontworpen beugels zoals trillingsisolatie montagekits, kunnen die vibraties nog verder voorkomen worden. Zoals hierboven vermeld, let op waar de montagepunten zitten.

Conclusie vibratie resistente pc

Vibratie is een serieus probleem en een onvoorbereide pc kan in de loop der tijd uit elkaar vallen door zelfs de kleinste trillingen. Als je een geratel uit je computer hoort komen, let dan op en kijk goed naar de omgeving. Check dan of je wel de juiste pc hebt met de nodige bescherming. Je kunt misschien niet zeggen dat je pc compleet vibratiebestendig is maar er is heel veel wat je kunt doen om de risico’s van vibratie te verminderen.

Oplossing spotlight: Vibratie verificatie

OnLogic’s ingenieurs hebben expertise in het oplossen van vibratieproblemen en een hoop oplossingen om jouw specifieke probleem aan te gaan. Neem contact op met een van onze specialisten over jouw omgeving en stel een geverifieerd systeem samen die alles aankan wat je ervan verlangt. Ontdek onze Rugged lijn en bekijk systemen met extra vibratieresistentie.

Notitie: Dit artikel is gepubliceerd op 10 december 2013. Op 19 januari 2021 is de inhoud ervan bijgewerkt.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen