Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Verschillende soorten fanless computers, met en zonder ventilatieopeningen

Verschillende soorten fanless computers, met en zonder ventilatieopeningen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: mei 27th, 2021·2,3 min read·

De verschillende soorten fanless computers worden vaak op één hoop gegooid. Het is een misvatting dat elke fanless computer geschikt is voor industrieel gebruik. Soms worden de termen “fanless computer” en “industriële computer” zelfs door elkaar gebruikt. Echter, door simpelweg actieve koeling te verwijderen, wordt een computer niet meer geschikt voor een industriële omgeving.

Dus, wat zijn de verschillende soorten fanless computers? In onze nieuwste Tech Edge-video laat Hans je drie soorten fanless hardware zien. Hij legt uit wanneer en hoe kunt overwegen om ze te gebruiken. Bekijk de video of lees de transcriptie hieronder.

Verschillende soorten fanless computers

Fanless systemen zoals de Helix 500, zijn door ons topteam van ingenieurs ontworpen om de interne componenten te koelen zonder passieve luchtstroom door de behuizing. Alle ventilatieopeningen voor passieve luchtstroom zijn verwijderd. Hierdoor dringen er veel minder stof- en andere zwevende deeltjes de behuizing binnen. Deze bescherming van de interne componenten geeft gemoedsrust. Je weet dat de kans op storingen door binnendringend fijnstof echt zeer klein is.

Fanless geventileerde computers

Andere systemen op de markt hebben een fanless ontwerp met ventilatie. Grote delen van de wand van de behuizing zijn dan open, wat zorgt voor een passieve luchtstroom. Dit is een goede oplossing, maar kent dezelfde risico’s als gewone fanned pc’s. Er kunnen nog steeds zwevende deeltjes het systeem binnendringen. Dit betekent dat de componenten minder efficiënt worden gekoeld. Het fijnstof dat het systeem binnenkomt, fungeert eigenlijk als isolatie. Dat is niet ideaal. Op de lange termijn leidt dit tot verminderde systeemprestaties tot iemand het systeem schoonmaakt, wat weer resulteert in downtime.
Er zijn echter situaties waarin fanless geventileerde systemen zinvol zijn. Sommige toepassingen vereisen bijvoorbeeld het gebruik van een krachtige grafische kaart die honderden watts aan stroom verbruikt. Dan is luchtstroom door het chassis waarschijnlijk noodzakelijk om de kaart gekoeld te houden en ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren. Bij zeer hoge wattages wordt het gebruik van ventilatoren noodzakelijk om de GPU of andere componenten te koelen en storingen of verminderde prestaties te voorkomen.

Fanless hybride koeling

Maar “fan of niet” hoeft geen ja-of-nee-kwestie te zijn. Fanless hybride koeling, zoals wordt gebruikt in onze Helix 600, scheidt componenten met een fysieke partitie. Hierdoor kunnen sommige passief worden gekoeld en andere, zoals GPU’s, worden gekoeld door ventilatoren. Dit beperkt het binnendringen van deeltjes in het grootste deel van het systeem, terwijl je toch gebruik kunt maken van componenten met een hoger wattage. Deze oplossing voor industriële omgevingen combineert het beste van twee werelden.

Hopelijk heeft dit enig licht geworpen op het verschil tussen fanless systemen. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met ons team. Wij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw specifieke project.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen