Home>Berichten>Industriële IoT, Techniek uitgelegd>Wat is een embedded computer?

Wat is een embedded computer?

By ·Categorieën: Industriële IoT, Techniek uitgelegd·Published On: juli 16th, 2022·4,6 min read·

Een vraag die ons vaak wordt gesteld, is: “Wat is een embedded computer?”. Een embedded computer functioneert als een onderdeel van een groter apparaat of systeem en wordt dus niet als een zelfstandige computer gebruikt. Gewoonlijk voert een embedded computer een heel specifieke functie uit. Toepassingen voor embedded pc’s variëren van industriële automatisering en voertuigcomputers tot digital signage, robotica en meer.

Als je aan een computer denkt, heb je waarschijnlijk zo’n grote, rechthoekige zwarte kast voor ogen, met draden die er aan de achterkant uitsteken. Deze consumenten-pc’s hebben ook ventilatieopeningen in de zijkanten zodat luchtstroom de interne componenten kan afkoelen.

Maar naarmate de technologie zich heeft ontwikkeld, is de grootte en het ontwerp van computersystemen drastisch veranderd. Hedendaagse commerciële embedded computers lijken nauwelijks nog op hun desktop-tower tegenhangers. Maar misschien nog belangrijker, de manier waarop de industrie computers gebruikt, is geëvolueerd met toepassingen die nog niet zo lang geleden onmogelijk leken. Maar wat is precies een embedded pc en hoe verschilt deze qua vorm en prestaties van de tower-computers van consumentenkwaliteit die tegenwoordig nog steeds in huizen en kantoren voorkomen?

Wat is een embedded systeem?

Embedded PCs

Embedded computersystemen hebben vele namen (Box pc, gateway, controller, industriële pc, enz.), Maar een embedded pc is in wezen een gespecialiseerd computersysteem dat wordt geïmplementeerd als onderdeel van een groter apparaat, intelligent systeem of installatie. Embedded computers zijn er in een eindeloze reeks vormen en maten. Van de kleine ARM-gebaseerde apparaten die op de achtergrond gegevens verzamelen en doorgeven tot alles-in-één oplossingen die enorme grondverzetmachines en militaire uitrusting aansturen. Embedded computers spelen ook een sleutelrol in het evoluerende Internet of Things, waardoor verbindingen tussen machines, mensen, plaatsen, dingen en de cloud mogelijk worden.

Wat is een appliance pc?

Een andere term die we vaak gebruiken om onze productlijn te definiëren, is appliance pc. Veel van onze klanten gebruiken onze systemen om een zeer specifieke taak of toepassing te voltooien. Het creëren van een dedicated apparaat dat heel goed is in één ding vereist uiterst aanpasbare, ultrabetrouwbare hardware die kan worden geconfigureerd volgens de exacte vereisten van de gegeven toepassing. De appliance computer heeft dezelfde functies als een embedded pc (gespecialiseerde I/O, fanless & ventless chassis, kleine vormfactor), maar in plaats van te zijn ontworpen om in een ander apparaat te worden opgenomen, is de appliance pc ontworpen voor zelfstandige werking.

Hoe worden embedded computers gebruikt?

De embedded computers bij OnLogic doen vanalles. Van apparaten voor gegevensverzameling in zonnepanelen en navigatieapparatuur op NASA’s planetaire rovers, tot het brein achter complexe digital signage-displays en moderne interactieve kiosken. De kans is groot dat je tijdens jouw reizen van vandaag langs een aantal embedded computers bent gekomen zonder zelfs maar te weten dat ze er waren. Stilletjes sturen ze de apparaten en systemen aan waarop we allemaal vertrouwen.

Wat is het verschil tussen een embedded pc en een tower computer?

ML300 stacked up next to an old tower

Een embedded pc wordt het best omschreven door het gebruik ervan, maar er zijn enkele belangrijke functies die embedded computers tot een essentieel onderdeel van het moderne systeemontwerp hebben gemaakt. Embedded computers bieden een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van standaard hardware van consumentenkwaliteit. Een aantal van deze voordelen zijn:

  • Kleine vormfactor: Embedded computers zijn vaak ingebouwd rond moederborden met een kleine vormfactor, zoals Mini-ITX, Intel’s NUC en zelfs kleine single-board apparaten, zoals de BeagleBone Black. Hierdoor kunnen ze worden geïnstalleerd op plaatsen waar traditionele towers nooit zouden passen. Dankzij solid-state opslag en flexibele montageopties kunnen embedded pc’s in vrijwel elke positie of oriëntatie worden gebruikt.
  • Lage onderhoudskosten: In veel gevallen leven embedded computers diep in complexe systemen. Daardoor is betrouwbaarheid ongelooflijk belangrijk. Industriële en embedded computers zijn ontworpen om 24 uur per dag ononderbroken te werken, vaak met zorgvuldig ontworpen fanless behuizingen zonder openingen die zijn ontworpen om warmte efficiënt af te voeren. De interne componenten worden op deze manier beschermd tegen omgevingsschade variërend van stof en vuil in de lucht tot extreme temperaturen en trillingen.
  • Efficiënte koeling: Computersystemen van consumentenkwaliteit maken gebruik van ventilatoren om lucht langs componenten te circuleren en deze koel te houden. In een embedded systeem vormen ventilatoren een zwakke plek en ze vereisen openingen in de behuizing om lucht binnen te laten en te ontsnappen. Hoewel sommige embedded pc’s nog steeds ventilatoren gebruiken, zorgen verbeteringen in passieve koeling ervoor dat veel industriële pc’s beschermd zijn tegen de elementen. Door de ventilator te verwijderen, neemt uitval af, wordt ruis minder en is er meer ruimte voor integrale componenten.

Wat is nu de beste embedded computer?

Embedded computers worden gebruikt in een groot aantal industrieën over de hele wereld die high-performance gegevensverwerking zoeken die gemakkelijk in een bestaand apparaat kan worden geïntegreerd of als het brein achter een nieuw systeem kan dienen. Embedded computers worden overal om ons heen gebruikt, van pijplijnmonitoring in de olie- en gasindustrie tot aan netwerkbeveiligingsapparatuur die is ontworpen om kwetsbaarheden te monitoren en tegen te gaan. Het vinden van de beste embedded computer vereist volledig begrip van de unieke toepassing waarin deze zal worden gebruikt. Met zoveel variabelen in het spel is er geen one-size-fits-all embedded oplossing. Neem contact op met een van onze solutions specialisten op 088 5200 700 of gebruik ons contactformulier om te bepalen welke embedded computer geschikt is voor jouw project.

Opmerking: deze blog is oorspronkelijke gepubliceerd op 26 oktober 2014. De inhoud ervan is bijgewerkt op 16 juli 2022.. 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen