Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Consumer Electronics Control (CEC), wat is dat?

Consumer Electronics Control (CEC), wat is dat?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 30th, 2020·3,3 min read·

Bij CEC-besturing (Consumer Electronics Control) denken we aan apparaten die apparaten aansturen. Rechtstreeks uit science fiction horror. Maar de mogelijkheid om hardware opdrachten van andere hardware uit te laten voeren, is verre van eng. Ontwikkelingen in de manier waarop hardwaresystemen met elkaar omgaan, hebben geleid tot het Internet of Things (IoT). Hieruit is Industry 4.0 ontstaan, waardoor efficiëntie naar nieuwe hoogten is getild. Een van die innovaties is Consumer Electronics Control (CEC), een functie die al een tijdje beschikbaar is, maar aan kracht begint te winnen in een tijdperk van steeds meer verbonden systemen, met name bij industriële hardware-implementaties.

Hier is een blik op hoe CEC werkt, hoe het wordt gebruikt in een reeks van digital signage-toepassingen en hoe OnLogic multi-screen CEC in veel van onze systemen mogelijk maakt.

Wat is Consumer Electronics Control?

CEC is een communicatieprotocol dat is ingebouwd in de HDMI-standaard. Met dit protocol kunnen CEC-compatible HDMI-apparaten informatie uitwisselen en controleberichten verzenden/ontvangen. Hierdoor kan een gebruiker meer dan één apparaat bedienen met een enkele interface. Zo kunnen CEC-compatible apparaten zoals dvd-spelers of gameconsoles, of in ons geval industriële computers, een stroomsignaal naar een aangesloten beeldscherm sturen wanneer het apparaat is ingeschakeld. Dit zonder enige interactie van de gebruiker met het beeldscherm zelf.

Hoe heeft OnLogic multi-screen CEC mogelijk gemaakt?

We hebben multi-screen CEC in onze apparaten mogelijk gemaakt door een kleine add-on-module toe te voegen, intern in het systeem, in lijn met de DisplayPort-uitgangen. Het doel is om de verbinding tussen ons systeem en alle aangesloten schermen te beheren volgens een reeks vooraf geconfigureerde regels. Dit stelt ons in staat om displays af te sluiten en te starten wanneer de computer start, stopt, ontwaakt en slaapt, in een door de gebruiker configureerbare volgorde, na een configureerbare tijdsvertraging. Eerdere CEC-oplossingen konden slechts één scherm aansturen. Met onze module kunnen meerdere schermen vanaf één apparaat worden bediend.

Welke OnLogic-systemen zijn geschikt voor CEC?

De volgende OnLogic-systemen zijn geschikt voor CEC:

Hoe moeten de beeldschermen worden aangesloten?

De DisplayPorts (DP) zijn CEC-compatible zonder extra inzet van de gebruiker. Selecteer simpelweg de Consumer Electronics Control Module uit de beschikbare configuratie-opties en we zullen de module installeren wanneer je systeem wordt gebouwd. Het is belangrijk op te merken dat we op dit moment geen DP-schermen kennen die CEC rechtstreeks ondersteunen. De markt voor de CEC-add-on-apparaten is beperkt tot HDMI (meestal tv’s). In de praktijk betekent dit dat passieve DP-naar-HDMI-adapters nodig zijn om schermen aan te sluiten die van de CEC-functionaliteit gebruik willen maken.

Waar kan CEC voor worden gebruikt?

Het beste gebruik voor CEC in onze markten is in digital signage. Zoals gezegd, is het met CEC mogelijk om aangesloten schermen te bedienen via het hostsysteem. Deze schermen kunnen daarom zonder tussenkomst van de gebruiker bij het opstarten van het systeem worden gestart. Klanten kunnen de afstandsbedieningen voor hun signage-displays dus op elk moment verbergen, opbergen of (per ongeluk) verliezen. Het is niet nodig om te controleren of beeldschermen zijn hersteld na stroomuitval. De vertraagde opstartfunctie geeft het systeem de tijd om op te starten voordat de beeldschermen actief worden, dus het eerste wat een kijker ziet is content, in plaats van lelijke opstartschermen.

Een ander potentieel gebruik is hier te zien bij OnLogic, waar elke vergaderruimte is uitgerust met een tv voor videoconferenties en presentaties. CEC-compatibele systemen zorgen ervoor dat de schermen automatisch worden uitgeschakeld wanneer het systeem in stroombesparingsmodus gaat. Daardoor wordt energie. Ze kunnen met een muisbeweging weer worden ingeschakeld. Het is een kleine maar merkbare verbetering van de gebruikerservaring.

Hoe schakel je CEC in op OnLogic-hardware?

Gebruikers die de CEC-functie hebben geselecteerd op het moment van aankoop, mogen verwachten dat die functie direct werkt. Voor grote projecten kan een klant een specifieke niet-standaardconfiguratie aanvragen bij zijn accountmanager als onderdeel van onze aangepaste firmwareservices.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met onze technische specialisten!

Opmerking: het artikel is oorspronkelijk gepost op 18 juli 2018. De content is bijgewerkt op 30 juli 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Dave Block

Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen