Waarom product lifecycle belangrijk is: levenscyclus vs levensduur

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: augustus 15th, 2020·2,8 min read·

IT-professionals kennen de uitdagingen van het zoeken naar evenwicht bij het standaardiseren van computerhardware voor organisaties; Kies je voor een goedkoop pc-ontwerp met een verouderd moederbordmodel? Dan kun je in de toekomst zonder vervangende hardware of firmware- en driverupdates komen te zitten. Dit is vragen om potentiële nachtmerries op het gebied van onderhoud en beveiliging.

Daarom moeten IT-managers goed letten op de gepubliceerde levenscyclus van de systemen en componenten die ze inzetten. Het biedt een stappenplan waarin de toewijding van de verkoper wordt aangegeven om zijn producten te produceren, verkopen en (te blijven) ondersteunen. De levenscyclus (lifecycle) bepaalt wanneer een product beschikbaar is voor aankoop, wanneer de productie stopt en wanneer de ondersteuning stopt voor producten die nog gebruikt worden. In sommige gevallen kunnen leveranciers de hoofdondersteuning beëindigen, maar bieden ze voor een bepaalde tijd uitgebreide productondersteuning, soms tegen extra kosten.

De levenscycli van producten zijn enorm belangrijk in de overweging voor het gebruik van industriële of rugged pc’s (IPC’s) in uitdagende, afgelegen of onvoorspelbare omgevingen. Fabrieksvloeren, afgelegen infrastructuur zoals pijpleidingen, voertuigen, treinen en vliegtuigen zijn allemaal voorbeelden van omgevingen die slijtage van hardware en componenten kunnen versnellen. Door systemen met een langere levenscyclus te kiezen, kunnen organisaties erop vertrouwen dat ze indien nodig aanvullende of identieke vervangende hardware kunnen aanschaffen en implementeren. Het zorgt er ook voor dat driver- en software-updates gedurende een langere periode beschikbaar zullen zijn, wat een voordeel is voor IPC’s en apparatuur die moeilijk te bereiken is of erg kostbaar om te vervangen.

Wat is een gangbare levenscyclus voor een IPC-systeem? Dit hangt van meerdere factoren af, maar de voorkeur gaat uit naar een periode van 5 tot 7 jaar. Op deze manier is het eenvoudig om de IPC een-op-een te vervangen wanneer deze in de werkomgeving uiteindelijk bezwijkt aan een overdosis stof en metaaldeeltjes in de lucht.

Levenscyclus vs levensduur

Ten slotte zullen we watt verwarring over de termen levenscyclus en levensduur ophelderen. Terwijl de levenscyclus de toewijding van een fabrikant definieert om een product te creëren en te ondersteunen, beschrijft de levensduur de verwachte tijd die het product meegaat in de werkomgeving. Dus een gloeilamp kan ongeveer 1.200 uur werken voordat hij doorbrandt (de levensduur) terwijl de toewijding van de fabrikant om het model van deze lamp te produceren en ondersteunen (de levenscyclus) kan oplopen tot 20 jaar of meer. Hoewel de levenscyclus een vooraf gedefinieerde toewijding van de fabrikant is, wordt de levensduur (of levensverwachting) van computerapparatuur beïnvloed door een breed scala aan factoren, variërend van hoe en waar het wordt geïnstalleerd tot de intensiteit van het dagelijkse gebruik. Daardoor is de levensduur een veel moeilijkere maatstaf om te bepalen op het moment van productie of aankoop.

De eisen van industriële en rugged omgevingen zijn uniek en vaak onvoorspelbaar. Er zijn door laboratoria gedefinieerde meetwaarden, zoals mean time between failure (MTBF), ook wel de gemiddelde tijd tussen storingen genoemd. Deze proberen de werkelijke levensduur van hardware te voorspellen wanneer componenten blootgesteld zijn aan hitte, kou, trillingen, stof en andere gebruiks- en installatiegerelateerde factoren. IPC-hardware en -componenten met een langere levenscyclus helpen organisaties flexibel te blijven bij hardwareproblemen en ervoor te zorgen dat geïmplementeerde systemen veilig en up-to-date blijven.

CTA banner voor MTBF White Paper

Opmerking: deze blog is op 20 december 2016 gepubliceerd. De inhoud is bijgewerkt op 15 augustus 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Andrew Overheid

Andrew Overheid is a Marketing Specialist at OnLogic. Besides making websites and creating content, he can be found at home playing the guitar. You can follow Andrew on LinkedIn.