Home>Berichten>Techniek uitgelegd, Vertrouw op OnLogic>Rugged computers vs. industriële computers – wat is het verschil?

Rugged computers vs. industriële computers – wat is het verschil?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd, Vertrouw op OnLogic·Published On: juli 24th, 2020·5,9 min read·

Wat is het verschil tussen een rugged computer en een industriële computer?

Zowel industriële als rugged computers bieden maximale betrouwbaarheid en hoge prestaties om krachtige software te draaien en complexe toepassingen te beheren. Het verschil tussen een rugged computer en een industriële computer is simpelweg dat rugged computers extra ontwerpkenmerken hebben waardoor ze ultra-betrouwbaar worden en in uitdagende omgevingen kunnen presteren.

OnLogic biedt een volledig portfolio met rugged en industriële computers, waaronder onze 2 signature-series met computers die volledig in-house door ons zijn samengesteld en ontworpen. De Karbon-serie met rugged computers werd gecreëerd voor ultieme betrouwbaarheid in uitdagende omgevingen en de Helix-serie met industriële computers biedt de kracht van Intel’s 10e generatie processors, de allerhoogste prestatiedichtheid die we ooit in een fanless systeem hebben aangeboden. Om de fundamentele verschillen te begrijpen tussen deze 2 series is het belangrijk om het verschil tussen rugged en industriële computers op een hoger niveau te begrijpen.

Je zou kunnen zeggen dat alle rugged computers ook industriële computers zijn, maar dat niet alle industriële computers ook rugged computers zijn.

Voorbeeld van een rugged computer in actie

Laten we zeggen dat je iets te hard aan het rijden was en plotseling zie je het… Een politiewagen staat geparkeerd in een zijstraat. Je verlaagt de snelheid terwijl jouw hartslag juist stijgt. Wanneer siren in rear view mirrorje deze zijstraat passeert check je jouw spiegel. En dan gebeurt het. De sirenes gaan aan, de politiewagen komt naar voren en je hart verzakt. Je gaat aan de kant van de weg en de politiewagen komt achter je staan. Je zoekt alvast jouw rijbewijs, maar zelfs voor dat je jouw raam naar beneden kunt doen gaan de sirenes weer aan. De politie gaat weer terug de weg op en passeert jou. Het is je geluksdag!

Rugged computers voor high-tech communicatie en betrouwbaarheid

De meeste hedendaagse politiewagens hebben een communicatiesysteem dat gelijk is aan de high-tech computerlabs uit het verleden. Agenten gebruiken deze computer om toegang te krijgen tot een aantal databases om bijvoorbeeld een kentekenplaat te checken, toegang te krijgen tot informatie over een APB, foto’s van verdachten naar voren te halen, beelden te uploaden van een misdaad, en veel meer. Omdat de politie en andere beveiligingsmedewerkers kritische beslissingen moeten maken in een split-second moeten ze snel toegang kunnen krijgen tot deze belangrijke data. Bij ons verhaal, in de tijd die jij nodig had om aan de kant te gaan, hadden de agenten al genoeg tijd om om jouw kenteken te analyseren en zich te realiseren dat jij geen gevaar bent voor de gemeenschap en er een urgente melding ergens anders was.

Rugged computers voor betrouwbaarheid in een extreme omgeving

Deze geavanceerde computer in de politiewagen moet veel trillingen en schokken weerstaan met alle hobbels in de weg. Hij wordt ook blootgesteld aan extreme hitte wanneer er voor een paar uur op een zonnige plek wordt geparkeerd, maar ook extreme kou na een koude winternacht. Hij heeft ook speciale stroomeisen – stroom krijgen van de auto, maar nooit de accu van de auto leegmaken. Dat is geen simpele off-the-shelf computer. Een industriële computer is minimaal bestand tegen stof, vuil en vochtigheid. Maar dit soort vereisten vragen voor zelfs wat meer – een rugged computer.

Laten we een aantal van de functies bekijken waardoor rugged computers deze ruige omgevingen kunnen weerstaan.

Het verschil tussen een rugged computer en een industriële computer: rugged computers blinken uit met hun vermogen trillingen te weerstaan

Karbon 700 High-Performance Rugged Computing at the EdgeZowel industriële als rugged computers zijn ontworpen om trillingen te weerstaan. Dit is nodig voor een industriële omgeving, want bij een fabricagelijn kan de trilling van industriële machines zorgen voor losse verbindingen die uiteindelijk kunnen leiden tot uitval van de pc. In plaats van bewegende hardeschijven en ventilatoren hebben zowel industriële als rugged computers een solid-state schijf en fanless-koeling, omdat een computer zonder bewegende onderdelen beter bestand is tegen fysieke schokken. Ze bevatten ook een hardshell behuizing en trillingsbestendige componenten en verbindingen, vaak zonder enige interne kabels, om zo weinig mogelijke zwakke plekken te hebben en betrouwbare werking te garanderen.

Een rugged computer gaat een niveau verder met trillingsbestendigheid. Een rugged computer biedt over het algemeen een sterker ontwerp om onverwachte schokken en zelfs extreme schokken aan te kunnen – bijvoorbeeld als de politiewagen uit ons verhaal in een ongeluk terecht was gekomen. Van het moederbord, tot onboard-componenten zoals geheugen, tot de hardshell-behuizing – rugged computers zijn ontworpen om de grootste zwakke plekken te beschermen zodra ze worden blootgesteld aan schokken en trillingen.

Rugged computers ondergaan zeer veel testen om te garanderen dat ze de real-world behoeften van rugged computers aankunnen. MIL-STD 810G, van oorsprong uitgebracht door de regering van de V.S., zet testprocedures uit om ervoor te zorgen dat uitrusting die is gecertificeerd met MIL-STD 810G voldoet voor de omgevingen en condities waar deze worden gebruikt. Voor rugged computerhardware wordt MIL-STD 810G gebruikt om systemen te identificeren die zijn getest voor betrouwbare werking bij trillingen, mechanische schokken, temperatuurverschillen en extreme temperaturen. De Karbon-serie was getest naar deze MIL-STD 810G-standaarden om schade van langdurige trillingen te weerstaan en tegen schokken te kunnen van maarliefst 50G.

Het verschil tussen een rugged computer en een industriële computer: rugged computers kunnen extreme temperaturen aan

Computers worden steeds dichterbij de werkelijke uitvoerende werkzaamheden geplaatst, waar de werkomstandigheden verre van ideaal zijn. Het verwerken van olie in een afgelegen woestijn vereist een krachtige computer die de outdoor omgeving kan weerstaan met temperaturen die naar ongekende waarden gaan. Faciliteiten voor voedselverwerking implementeren robots in de vriezers om te werken in omstandigheden die ver onder nul zijn en te koud zijn voor mensen. Terwijl mensen deze temperaturen niet aankunnen, zijn er rugged computers die hier presteren met deze extreme temperaturen zonder enige impact op de hardwareprestaties en levensduur. Een industriële pc, zoals de Helix-serie, kan werken binnen een range van 0°C – 50°C. De Karbon 700 rugged pc neemt het temperatuurbereik naar een extreem niveau met een temperatuurbereik van -40°C tot 70°C.

Verzeker een lange levensduur – ken jouw vereisten!

Voordat je een industriële of rugged computer selecteert voor jouw toepassing moet je er zeker van zijn dat je de prestatievereisten en werkomgeving kent. Het kiezen van technologie, zoals de Karbon-serie die is ontworpen voor high-performance in uitdagende omgevingen, levert zowel operationele efficiëntie als een lange levensduur. Het is zeker de waarheid dat de aanschafkosten wat hoger zijn voor een rugged computer, maar de totale cost-of-ownership zullen over de lange termijn veel lager zijn. Rugged computers zullen alle uitdagingen over de tijd heen weerstaan, waaronder grote temperatuurwisselingen, trillingen, schokken, stof, vuil, vochtigheid, stroompieken, en veel meer.

Het kiezen van de juiste technologie voor jouw eisen levert het volgende op:

  • Hoge prestaties
  • Maximale betrouwbaarheid
  • Veel I/O-mogelijkheden
  • Langere levensduur
  • Lagere cost-of-ownership 

Wil je meer weten? Download onze hardwarebehoeften en configuratie instructie en neem daarna contact op met ons verkoopteam voor hulp bij de juiste keuze.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen