De voor- en nadelen van RAID

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: augustus 18th, 2023·3,8 min read·

RAID-technologie kent vele voor- en nadelen. RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks. Het is een beproefde opslagtechnologie. Hierbij worden meerdere harde schijven gecombineerd om verbeterde prestaties, beschikbaarheid en redundantie te bieden in pc- en servergebaseerde opslag.

Waarom RAID gebruiken?

RAID kan worden gebruikt om gelijktijdig gegevens weg te schrijven naar twee of meer schijven. Zo worden er extra kopieën gemaakt als bescherming tegen gegevensverlies en -beschadiging als een van de schijven in de array uitvalt. RAID kan ook worden gebruikt om lees- en schrijfacties te verdelen over meerdere schijven en interfaces (een techniek die striping wordt genoemd) om deze acties te versnellen. Sommige RAID-varianten combineren beide technieken, afhankelijk van de gebruikersbehoeften.

Dit heeft vele voordelen, maar de toepassing van RAID op een bestaand systeem is zelden een goed idee. Het is namelijk uiterst complex, te beginnen met de verschillende benaderingen van RAID.

Software-RAID

Op software gebaseerde RAID is voor de uitvoering van de verdeling van gegevens over meerdere schijven afhankelijk van de CPU van de pc. Deze variant wordt uitgevoerd op het BIOS- of OS-niveau (besturingssysteem). Software-RAID is gewoonlijk goedkoper, maar voegt complexiteit (en een aantal risico’s) toe aan de softwarestack.

Hardware-RAID

Op hardware gebaseerde RAID maakt gebruik van een dedicated controller. Deze bevindt zich op het moederbord zelf of op een RAID-kaart die in een PCI-e-slot wordt geplaatst. Hardware-RAID is weliswaar duurder, maar ook stabieler en schaalbaarder dan softwareoplossingen.

OnLogic is producent van embedded en rugged systemen en implementeert in het algemeen hardware-RAID. En zeker wanneer een ingewikkeldere RAID-configuratie (boven en buiten RAID-0 of RAID-1) nodig is. In onze blog kun je meer lezen over de verschillende soorten RAID en de manieren waarop deze geïmplementeerd kunnen worden.

Tekening van RAID 1 en RAID 0

Een nieuwe PC configureren voor RAID

De configuratie van een pc voor RAID, zo uit de verpakking, is vrij eenvoudig. De leverancier of integrator van het systeem zorgt in het algemeen voor de installatie en configuratie van het besturingssysteem, de stuurprogramma’s en software. Deze zorgt er ook voor dat de samengestelde oplossing met de opslagsubsystemen werkt. Het wordt echter lastiger wanneer je RAID aan een geïmplementeerde pc toevoegt. En dit geldt des te meer voor gespecialiseerde systemen zonder RAID-stuurprogramma’s en -software-infrastructuur.

RAID configureren op een in gebruik zijnde PC

Welke afwegingen moeten IT-professionals dan maken als ze overwegen om bestaande systemen te migreren naar hardware-RAID? Een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Bereid het OS voor: Zorg ervoor dat het OS is geconfigureerd met alle vereiste stuurprogramma’s en software-infrastructuur die nodig zijn om de nieuwe RAID-controller te ondersteunen.
  • Pas op voor OS-valkuilen: Om je besturingssysteem bij te werken om RAID te ondersteunen, zijn er een aantal alternatieve oplossingen nodig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het opdrachtregelprogramma Deployment Image Servicing and Management (DISM) moet gebruiken en een herstel moet uitvoeren vanaf een gewijzigde back-up nadat je BIOS-instellingen hebt gewijzigd.
  • Let op de tools: De software waarmee RAID wordt beheerd, kan in twee delen worden geleverd: een opdrachtregelprogramma op BIOS-niveau en een grafische tool (zoals de Intel Rapid Storage Technology) op OS-niveau. Zorg dat je weet wat de rol van elke tool is voordat je ze installeert.
  • Vertel het de leverancier: Je hardware-leverancier of systeemintegrator kan je mogelijk helpen met configuratiegegevens die specifiek zijn voor jouw systeemhardware.
  • Bereid je voor op het ergste: Er zijn maar weinig IT-situaties zo erg als een mislukte RAID-implementatie. Zorg ervoor dat je op voorhand een back-up hebt gemaakt van al je gegevens en dat je systeemkopieën hebt gemaakt waarop je kunt terugvallen.

Beperkingen van RAID

RAID biedt echte voordelen, maar heeft zo zijn beperkingen. Zo is RAID-1-spiegeling bijvoorbeeld geen vervanging voor een degelijke back-upstrategie. Fouten in de ene RAID-schijf worden namelijk zonder meer verspreid naar alle andere schijven in de array. Controleer of je back-upinfrastructuur de voorgestelde RAID-configuratie ondersteunt, zodat je zeker weet dat je altijd over een goede versie van je gegevens beschikt om op terug te vallen. Daarnaast zijn de prestatiewinsten met RAID-0 striping veel minder groot met moderne SSD-schijven (solid-state disk) dan met mechanische draaiende schijfstations (HDD).

Conclusies voor- en nadelen van RAID

Uiteindelijk is een migratie naar RAID een ingrijpende systeemgebeurtenis, iets wat met veel zorg en voorzichtigheid moet worden aangepakt. Voor meer informatie over de voor- en nadelen van RAID-implementatie en om de beste RAID-oplossing voor jouw unieke toepassing te zoeken, lees je onze whitepaper.

Afbeelding om de ultieme RAID gids te downloaden

Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 12 oktober 2016. We hebben de inhoud bijgewerkt op 18 augustus 2023.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.