Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Risico en beloning: de voor- en nadelen van RAID

Risico en beloning: de voor- en nadelen van RAID

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: oktober 12th, 2016·3,8 min read·

Redundant Array of Independent Disks, oftewel RAID, is een beproefde opslagtechnologie. Hierbij worden meerdere harde schijven gecombineerd om verbeterde prestaties, beschikbaarheid en redundantie te bieden in pc- en servergebaseerde opslag. De RAID-technologie heeft veel voor- en nadelen. Deze kan worden gebruikt om gelijktijdig gegevens weg te schrijven naar twee of meer schijven. Zo worden er extra kopieën gemaakt als bescherming tegen gegevensverlies en -beschadiging als een van de schijven in de array uitvalt. RAID kan ook worden gebruikt om lees- en schrijfacties te verdelen over meerdere schijven en interfaces om deze acties te versnellen. Deze techniek wordt striping genoemd. Sommige RAID-varianten combineren beide technieken, afhankelijk van de gebruikersbehoeften.

Dit heeft vele voordelen, maar de toepassing van RAID op een bestaand systeem is zelden een goed idee. Het is namelijk uiterst complex, te beginnen met de verschillende benaderingen van RAID. Op software gebaseerde RAID is voor de uitvoering van de verdeling van gegevens over meerdere schijven afhankelijk van de CPU van de pc. Deze variant wordt uitgevoerd op het BIOS- of OS-niveau (besturingssysteem). Software-RAID is gewoonlijk goedkoper, maar voegt complexiteit (en een aantal risico’s) toe aan de softwarestack. Op hardware gebaseerde RAID maakt gebruik van een dedicated controller. Deze bevindt zich op het moederbord zelf of op een RAID-kaart die in een PCI-e-slot wordt geplaatst. Hardware-RAID is weliswaar duurder, maar ook stabieler en schaalbaarder dan softwareoplossingen. Logic Supply is producent van embedded en rugged systemen en implementeert in het algemeen hardware-RAID. En zeker wanneer een ingewikkeldere RAID-configuratie (boven en buiten RAID-0 of RAID-1) nodig is. (Klik hier als je meer wilt lezen over de verschillende soorten RAID en de manieren waarop deze geïmplementeerd kunnen worden).

Raid 1+0 Array

De configuratie van een pc voor RAID, zo uit de verpakking, is vrij eenvoudig. De leverancier of integrator van het systeem zorgt in het algemeen voor de installatie en configuratie van het besturingssysteem, de stuurprogramma’s en software. Deze zorgt er ook voor dat de samengestelde oplossing met de opslagsubsystemen werkt. Het wordt echter lastiger wanneer je RAID aan een geïmplementeerde pc toevoegt. En dit geldt des te meer voor gespecialiseerde systemen waarop Windows Embedded wordt uitgevoerd. Deze systemen gebruiken vaak een dynamische OS-image zonder RAID-stuurprogramma’s en -software-infrastructuur.

Kenmerken waarmee IT-professionals rekening moeten houden

Welke afwegingen moeten IT-professionals dan maken als ze overwegen om bestaande systemen te migreren naar hardware-RAID? Een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Bereid het OS voor: Zorg ervoor dat Windows is geconfigureerd met alle vereiste stuurprogramma’s en software-infrastructuur die nodig zijn om de nieuwe RAID-controller te ondersteunen.
  • Pas op voor Embedded-valkuilen: Windows Embedded wordt dynamisch geïnstalleerd op basis van de systeemconfiguratie op het moment van de installatie. Als je dit specifieke besturingssysteem wilt bijwerken om RAID te ondersteunen, zijn er een aantal alternatieve oplossingen nodig. Je moet onder andere het opdrachtregelprogramma Deployment Image Servicing and Management (DISM) gebruiken. Daarin moet je een herstel uitvoeren vanaf een gewijzigde back-up nadat je BIOS-instellingen hebt gewijzigd.
  • Let op de tools: De software waarmee RAID wordt beheerd, kan in twee delen worden geleverd: een opdrachtregelprogramma op BIOS-niveau en een grafische tool (zoals de Intel Rapid Storage Technology) op OS-niveau. Zorg dat je weet wat de rol van elke tool is voordat je ze installeert.
  • Vertel het de leverancier: Als je met Windows Embedded werkt, breng de oorspronkelijke leverancier dan op de hoogte voordat je de update uitvoert. Deze kan je mogelijk helpen met configuratiegegevens die specifiek zijn voor jouw systeemhardware.
  • Bereid je voor op het ergste: Er zijn maar weinig IT-situaties zo erg als een mislukte RAID-implementatie. Zorg ervoor dat je op voorhand een back-up hebt gemaakt van al je gegevens. Zorg ook voor systeemkopieën waarop je kunt terugvallen.

RAID biedt echte voordelen, maar heeft zo zijn beperkingen. Zo is RAID-1-spiegeling bijvoorbeeld geen vervanging voor een degelijke back-upstrategie. Fouten in de ene RAID-schijf worden namelijk zonder meer verspreid naar alle andere schijven in de array. Controleer of je back-upinfrastructuur de voorgestelde RAID-configuratie ondersteunt, zodat je zeker weet dat je altijd over een goede versie van je gegevens beschikt om op terug te vallen. Daarnaast zijn de prestatiewinsten met RAID-0 striping veel minder groot met moderne SSD-schijven (solid-state disk) dan met mechanische draaiende schijfstations (HDD).

Aan het einde van de dag is een migratie naar RAID een ingrijpende systeemgebeurtenis, iets wat met veel zorg en voorzichtigheid moet worden aangepakt. Voor meer informatie over de voor- en nadelen van RAID-implementatie en om de beste RAID-oplossing voor jouw unieke toepassing te zoeken, lees je onze whitepaper over de voor- en nadelen van hardware- versus software-RAID.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen