SSD vs. HDD – wat is voor jou het beste?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: februari 2nd, 2022·3,2 min read·

SSD vs. HDD – een veel voorkomende kwestie onder computerliefhebbers. Er zijn nogal wat opties voor het opslaan van data op je computer. Een belangrijke beslissing betreft het gebruik van traditionele harde schijven (HDD’s) of solid state schijven (SSD’s). Maar wat is het verschil? En hoe weet je wat het beste is voor jouw specifieke configuratie? Bekijk onze Tech Edge-video of lees de onderstaande transcriptie voor de antwoorden op je vragen.


HDD – harde schijf

Harde schijven schrijven data naar een reeks draaiende schijven. De data worden gelezen door een kop, zoals bij een platenspeler. Dit is een mechanisch proces. Hoewel de snelheid hoog is, blijft deze dus beperkt omdat de HDD-kop fysiek over de platen moet bewegen.

SSD – solid state drive

Solid state drives daarentegen gebruiken flashgeheugen om data op te slaan. Wanneer de geheugencontroller de data ophaalt, is dit een puur digitale uitwisseling. De term solid state verwijst dus naar het feit dat SSD’s geen bewegende delen hebben. Dit betekent ook dat ze sneller toegang hebben tot data dan HDD’s.

SSD betrouwbaarder in trillingsgevoelige omgevingen

Gezien deze belangrijke verschillen zou SSD waarschijnlijk de beste keuze zijn als je pc is geïnstalleerd in een omgeving die onderhevig is aan trillingen of bewegingen. Tests hebben aangetoond dat een SSD tot 25 keer meer schokken en trillingen aankan dan een HDD, zonder schade of gegevensverlies.

Terug naar de analogie van de platenspeler. Stel je voor hoe vreselijk je luisterervaring zou zijn als je probeert een plaat te draaien in een auto die over een hobbelige weg rijdt. Bij het schrijven van data naar een draaiende harde schijf, betekent iedere hobbel potentieel gegevensverlies of schade aan de schijf zelf.

SSD is sneller

Een ander nadeel van HDD’s is hun snelheid. Dit heeft te maken met het mechanische ontwerp waar we eerder naar verwezen. Het kost tijd om de leeskop uit te lijnen met het deel van de draaiende plaat dat de gezochte data bevat. Deze vertraging wordt acces latency genoemd. Deze kan een aanzienlijke impact hebben op de prestaties, met name bij kleinere, niet-sequentiële leesverzoeken. SSD’s daarentegen hebben een direct digitaal pad naar elk opslaggebied. Dit geeft veel sneller toegang.

HDD’s zijn minder duur

Over het algemeen bevelen we SSD’s aan voor de meerderheid van onze industriële pc’s. Ze zijn sneller en betrouwbaarder. Hoewel SSD’s in de loop der jaren in prijs zijn gedaald, zijn HDD’s over het algemeen nog steeds goedkoper. Als je grote hoeveelheden data op een voordelige manier moet opslaan, de access latency acceptabel vindt en je installatie niet onderhevig is aan trillingen of stoten, dan zijn HDD’s nog steeds een optie.

HDD’s hebben een betere schrijfduurzaamheid

Een ander belangrijk SSD-kenmerk is dat hun flash-cellen maar een beperkt aantal keer kunnen worden herschreven. Dit heet write endurance of schrijfduurzaamheid. Deze wordt meestal gemeten in DWPD (Drive Writes Per Day) of TBW (TeraBytes Written). De Transcend 652-serie heeft bijvoorbeeld een DWPD van 2. Dit betekent dat je de hele SSD 2 keer per dag kunt vullen met data en dat deze de garantieperiode van 3 jaar meegaat. Dus is HDD beter voor toepassingen met zware, herhaalde sequentiële schrijfbewerkingen, zoals bewaking of beeldregistratie. Dan blijven de schijven het langst operationeel.

SSD vs. HDD – energie-overwegingen

Hoe je de computer van stroom voorziet, is ook een belangrijke overweging bij opslag. Zowel HDD’s als SSD’s kunnen beschadigd raken bij het onverwacht uitvallen van stroom. Als je een SSD langere tijd niet van stroom voorziet, kan dit op den duur leiden tot dataverlies. De impact hiervan op je systeem hangt af van de manier waarop je data gebruikt. Daarom raden we altijd aan om bij de configuratie van een industriële computeroplossing samen te werken met een van onze oplossingsarchitecten.

Klaar om aan je project te beginnen? Ontdek onze oplossingen of neem vandaag nog contact op met ons deskundige en behulpzame technische verkoopteam!

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.