Wat is RAID? Een globaal overzicht (en een handige gids)

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 31st, 2022·3,8 min read·

Wat is RAID? RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks (of Redundant Array of Inexpensive Disks). Deze gegevensopslagtechnologie wordt gebruikt om meerdere opslagstations samen te voegen tot een enkel volume. Dit heeft meerdere doeleinden. RAID wordt gebruikt om prestaties te verhogen en/of gegevensbescherming te bieden door middel van redundantie. Maar wat is RAID nou precies en hoe wordt het gebruikt? Dit artikel gaat over de verschillende opties voor opslag en de verschillende RAID-typen.

RAID versus back-up

Het is belangrijk om er vooraf op te wijzen dat RAID geen vervanging is voor het maken van back-ups van je data. Bij RAID draait alles om redundantie, zodat het uitvallen van een enkele schijf geen impact heeft op de continuïteit van het proces. Echter, hoewel RAID bedrijfscontinuïteit faciliteert, schiet het tekort voor noodherstel. Tegen veel risico’s biedt RAID namelijk geen bescherming. Denk aan natuurrampen, spanningspieken, malware en natuurlijk menselijke fouten. Deze kunnen allemaal leiden tot gegevensverlies.

IT-experts raden ten zeerste aan om op minimaal twee gescheiden locaties een back-up van je bedrijfskritieke data op te slaan. Je kunt je data in een noodsituatie dan altijd herstellen.

Hoe zit het met JBOD?

JBOD is een instelling van de opslagcontroller die fungeert als doorgang voor aangesloten schijven. Wanneer een RAID-controller in de JBOD-modus staat, zijn de verschillende schijven niet geconfigureerd in een RAID-array. Er zijn dan geen snelheids- of fouttolerantievoordelen voor de opslag van gegevens. Schijven die op een RAID-controller in JBOD-modus zijn aangesloten, werken alsof ze rechtstreeks zijn aangesloten op de opslagcontroller van het moederbord. JBOD staat letterlijk voor “Just a Bunch of Disks” (gewoon een aantal schijven). Verwar deze instelling dus niet met RAID.

Hot-swappen

Bij de meeste RAID-niveaus is hot-swappen mogelijk. Dit betekent dat je een schijf in de array kunt vervangen zonder het hostsysteem uit te schakelen. Dit is vooral handig bij programma’s en toepassingen waar kritieke data wordt opgeslagen. Als die kritieke data voor een bepaalde tijd ontoegankelijk wordt, kan een groot operationeel probleem ontstaan.

Het afsluiten van een volledig systeem om schijven te vervangen, kan tot een nog langere uitvaltijd leiden. Bij bedrijfskritieke programma’s en toepassingen kan een dergelijke uitvaltijd catastrofale en kostbare gevolgen hebben. Als hot-swappen essentieel is voor jouw toepassing, controleer dan of je RAID dit ondersteunt.

Welke RAID-opslagoplossing moet je kiezen?

Zoals bij veel technologische beslissingen hangt de keuze van je RAID-oplossing af van wat je nodig hebt en bereid bent te besteden. Er zijn veel opties voor het instellen van RAID-configuraties en databeheer. Elke optie biedt een iets andere balans tussen de belangrijkste doelen van RAID: betrouwbaarheid, beschikbaarheid, prestaties en capaciteit.

Voor minder kritieke behoeften bestaan er relatief goedkope en eenvoudig te implementeren RAID-configuraties. Er zijn echter veel gevallen waarin duurdere en complexere RAID-hardwareoplossingen de voorkeur hebben. Dit geldt met name als je van plan bent bedrijfskritieke data op te slaan en te beheren. Onderstaande diagrammen tonen de verscheidenheid van de meest voorkomende RAID-configuraties, van eenvoudig tot complex.

Diagram of a RAID 0 configuration Diagram of RAID 1 Diagram of RAID 5 Diagram of RAID 6 Diagram of RAID 10 Diagram of RAID 50 Diagram of RAID 60

 

Je moet ook kiezen hoe je de distributie van data over alle aangesloten schijven wilt beheren. Je kunt dit doen met software, hardware of firmware. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, en elke methode biedt een ander niveau van betrouwbaarheid en prestaties.

Als het op kosten aankomt, zijn er natuurlijk tal van wijze uitspraken, zoals “goedkoop is duurkoop” en “voorkomen is beter dan genezen”. En “je hebt geen kanon nodig om op een mug te schieten”. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar je begrijpt wat we bedoelen. Inzicht in de waarde van je data is de eerste stap naar inzicht in de beste RAID-oplossing voor je behoeften.

Handige downloadbare gids

Dankzij recente technologische ontwikkelingen zijn er vele opties voor RAID. Maar de luxe van keuze betekent ook de uitdaging van complexiteit. Om deze verwarring enigszins op te helderen, hebben we de ultieme RAID-gids gemaakt. In deze download worden de vele verschillende opties voor RAID-configuratie en -besturing uitvoerig toegelicht, zodat je kosten en prestaties in evenwicht kunt brengen. Dus wil je weten wat RAID allemaal inhoudt, download hier de gids!

Afbeelding om de ultieme RAID gids te downloaden

Opmerking: Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 januari 2022. De inhoud is bijgewerkt op 31 juli 2022.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.