Industriële Raspberry Pi: Geschiedenis en de huidige stand van zaken

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: maart 14th, 2022·4,6 min read·

De geschiedenis van Raspberry Pi begon ver weg van het bedrijfsleven en de industrie. De eerste productie Raspberry Pi werd in 20212 verkocht voor $30. Hij bood makers van alle leeftijden een goedkoop platform om te leren coderen. De originele doelstelling was niet om geld te verdienen of om het marktaandeel te vergroten. Men wilde vooral de toegang tot hardware en kennis van coderen democratiseren. Een industriële Raspberry Pi stond op dat moment op niemands radar.

Ontworpen voor makers

De lage kosten, flexibiliteit en het kleine formaat van dit systeem betekende dat de Raspberry Pi toegang bood tot technologie aan degenen die zich geen volledige desktop konden veroorloven. Hij inspireerde ook talloze makers in garages, kelders en klaslokalen over de hele wereld.

De Raspberry Pi community is een plek om ideeën te delen en om anderen te helpen met het ontwikkelen van hun projecten. Een populair project is bijvoorbeeld RetroPie (emulatiesoftware om retro computerspellen op een Raspberry Pi te spelen). Een ander populair project is de “Magic Mirror”. Dit integreert een Raspberry Pi in een spiegel om nuttige informatie over de komende dag weer te geven, zoals het weer en emailberichten.

Raspberry Pi Model B

Raspberry Pi Model B – de eerste generatie van het systeem op een chip

Door deze doe-het-zelf projecten kreeg Raspberry Pi op social media veel aandacht, vooral als recreatieve computer, niet als een tool voor industriële toepassingen. Dit is nog steeds het geval, al krijgen industriële Raspberry Pi-toepassingen steeds meer belangstelling en populariteit.

Rapid Prototyping op Pi

De eerste concepten van een industriële Raspberry Pi stammen af van de makers die het systeem gebruikten voor hobbyprojecten. Omdat het zo makkelijk was om met de Raspberry Pi prototypes te maken en projecten te lanceren met deze systemen, was het een logische volgende stap om de gebruikssituaties ervan uit te breiden.

Ontwikkelaars waren de eersten die de mogelijkheden van de industriële toepassing van de Raspberry Pi zagen. De mogelijkheid om snel prototypes van een eindoplossing te maken op een goedkoop systeem maakte het systeemontwerpproces veel goedkoper vergeleken met prototypes op desktop computers of industriële systemen. Smart Home toepassingen groeiden uit tot Smart Building-toepassingen. IoT-sensoren voor in huis evolueerden tot IoT-sensoren voor IoT-sensoren voor industriële gegevensverzameling.
Vandaag de dag gebruikt zo’n 50% van de Raspberry Pi-eindgebruikers deze voor commerciële en industriële toepassingen.

De Raspberry Pi Compute Module

Op 7 april 2014 kondigde James Adams, COO & Hardware Lead bij Pi Trading, via zijn blog de eerste Raspberry Pi Compute Module (CM) aan.

“We zijn klaar voor iets speciaals, deze keer gericht op bedrijven en industriële gebruikers.”

De eerste release bevatte de kern van de Raspberry Pi in een kleine printplaat die ontwikkeld is zodat het past in een standaard DDR2 SODIMM connector. Deze Compute Module, die erg lijkt op een RAM stick, was bedoeld om geïntegreerd te worden in PCB’s (Printed Circuit Boards), ook wel “carrier boards” genoemd.
De release van de Raspberry Pi Compute Module was waarschijnlijk het omslagpunt voor industriële Raspberry Pi gedreven apparaten. Het integreren van een Raspberry Pi in toepassingsspecifieke carrier boards gaf hardware ontwikkelaars de mogelijkheid om opties uit te breiden voor verschillende formaten en om uitgebreide I/O connectiviteit opties te leveren die ontworpen waren voor de specifieke benodigdheden van een bedrijf of industrie.

CM1 vs. CM2

Eerste generatie Compute Module (links) vs. Vierde generatie Compute Module (rechts)

In 2020 wordt de vierde generatie van de Compute Module uitgebracht. De CM4 biedt indrukwekkende verbeteringen van de Raspberry Pi 4, inclusief Broadcom BCM2711 quad-core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz processor, OpenGL ES 3.0 graphics en uitgebreide geheugenopties. Het formaat veranderde van de oorspronkelijke DDR2 SODIMM connector naar een 2 x 100-pin high-density electrical interface connector.

De introductie van de industriële Raspberry Pi

OnLogic onthulde op Pi dag (14 maart 2022) de eerste industriële Raspberry Pi computers, de Factor 200-serie. OnLogic-ingenieurs ontwierpen de systemen geheel in huis om de CM4 naar industriële en IoT-toepassingen te brengen.

Met onze expertise op het gebied van thermisch design heeft het OnLogic-team een behuizing en thermische oplossing ontworpen. Hierdoor wordt de Raspberry Pi geoptimaliseerd voor vrijwel elke omgeving. De aluminium zijpanelen zorgen voor structurele stabiliteit en neemt tegelijk warmte af van de interne componenten.
In het DIN-ready chassis zit een op maat gemaakte carrier board met industriële I/O, inclusief 2 GbE LAN-poorten en een RS-232/422/485-terminal block. De systemen bieden tot maximaal 2 TB betrouwbare industriële SSD-opslag. Deze biedt hoge capaciteit en snelle overdracht van gegevens voor industriële toepassingen. Daarnaast kunnen ze ook worden geconfigureerd met een geïntegreerde eMMC tot 32 GB.

Twee modellen die aan je industriële vereisten voldoen

We hebben twee industriële Raspberry Pi-computers ontwikkeld: de Factor 201 en de Factor 202. Beide maken gebruik van onze aangepaste carrier board van industriële kwaliteit en efficiënte passieve koeltechnologie. Beide bieden indrukwekkende prestaties, geheugen, I/O en opslag. De grotere Factor 201 beschikt bovendien over geïntegreerde digitale en analoge I/O (DIO en AiO). Daarnaast beschikt hij over een capacitief 2.4” touchscreen voor volledige controle over je toepassing.

Als je als een van de eersten meer wilt weten over de laatste ontwikkelingen betreft onze nieuwste industriële Pi, ga dan naar onze website en meld je aan voor meer info.

En wil je de Factor 200 Series in je project gaan gebruiken? Bekijk dan onze opties en neem contact op met een van onze behulpzame hardware specialisten!

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Patrick Metzger

Patrick is the Partnership Marketer at OnLogic. His love for technology started with building computers from components with his father as a child and continues to this day. With a professional background in IT, Marketing, Media Production and SaaS, communication is the passion that brings it all together. Patrick currently lives in Richmond, VT, taking advantage of all the outdoor adventures Vermont has to offer.