Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Een in zonlicht afleesbare display gebruiken voor toepassingen in een omgeving met fel licht

Een in zonlicht afleesbare display gebruiken voor toepassingen in een omgeving met fel licht

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: januari 6th, 2022·2,5 min read·

Waarom heb je een in zonlicht afleesbare display nodig?

Heb je ooit geprobeerd op een zonnige dag buiten iets op je telefoon of tablet te lezen? Waarschijnlijk kwam je er al snel achter dat de inhoud van je scherm door de zon bijna niet leesbaar was. Het helpt soms niet eens om in de schaduw te gaan staan. Door het heldere omgevingslicht vervaagt nog steeds al het beeld op het scherm. Het kan uitdagend zijn om buiten te proberen iets op je telefoon te lezen, maar je kunt altijd nog naar binnen gaan. Dit kan echter niet wanneer je een scherm op een zonnige locatie hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan een besturings-pc voor een oliekop of een klantinterface in de buitenlucht, zoals de kiosk van een wasstraat. Deze systemen moeten goed leesbaar zijn in zonlicht. Voor dergelijke toepassingen heb je een in zonlicht afleesbare display nodig. Deze zijn zo ontworpen dat de inhoud in alle lichtomstandigheden goed leesbaar is.

Achtergrondinformatie voor het schermontwerp

Het helpt als je begrijpt hoe een lcd-scherm werkt. Volgens de definitie op Wikipedia is een lcd-scherm (een Liquid Crystal Display) een flatscreen dat de lichtmodulerende eigenschappen van vloeibare kristallen gebruikt in combinatie met polarisatoren. Vloeibare kristallen zenden zelf geen licht uit. Ze gebruiken daarentegen een achtergrondverlichting of reflector om afbeeldingen in kleur of monochroom te produceren.

De helderheid vergroten

Een voorkomende manier om een scherm leesbaar te maken bij zonlicht, is door de sterkte van de achtergrondverlichting te verhogen. De helderheid van licht wordt en wordt in Europa uitgedrukt in lumen. Een andere belangrijke factor is luminantie. Het houdt rekening met de afhankelijkheid van de lichtstroom van plaats en richting. Het wordt gemeten in candela per vierkante meter. In de VS wordt het uitgedrukt in een eenheid die “nit” wordt genoemd. Eén nit komt overeen met het licht dat wordt geproduceerd door één candela per vierkante meter. Een gemiddeld beeldscherm voor standaard doeleinden heeft een helderheid van 200 – 500 nits. Een in zonlicht afleesbare display daarentegen heeft een helderheid van 800 tot 1000 of meer nits. Deze extra helderheid voorkomt dat de zon het scherm onleesbaar maakt. 

Een in zonlicht afleesbare display in de praktijk

Zonlicht afleesbare displays zijn uiterst waardevol voor alle fel verlichte locaties, zowel binnen en buiten. Toepassingen in auto’s, boten, treinen of kranen hebben vaak een in zonlicht afleesbare display nodig. Ook gebruikersinterfaces in de buitenlucht, zoals een kiosk in een amusementspark bijvoorbeeld, hebben veel baat bij een display dat goed afleesbaar is in de zon.

Hoe OnLogic kan helpen

Met in zonlicht afleesbare displays kunnen gebruikers hun computers voor diverse toepassingen inzetten. OnLogic biedt een aantal op Intel Atom en Core-gebaseerde Panel pc opties met in zonlicht afleesbare displays. De formaten variëren van 8 tot 24 inch. Blader door OnLogic’s selectie van Panel pc’s en onze oplossingen voor kioskcomputers om te zien welke producten geschikt zijn voor jouw (outdoor) toepassingen.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met ons technisch verkoopteam, zodat je zeker weet dat jouw display de perfecte keuze is voor je omgeving.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Victoria Scala

Victoria Scala is the Marketing Intern at OnLogic. Along with her business studies at The University of Vermont, she enjoys writing and exploring the Green Mountain State.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen