Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Een DOS-bootable USB maken

Een DOS-bootable USB maken

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: januari 3rd, 2022·1,4 min read·

Zelfs op moderne computers is het soms nog nodig om in MS-DOS op te starten voor administratieve en onderhoudstaken. Het maken van een DOS-bootable USB kan handig zijn. De eenvoud van DOS biedt een platform waarvoor je gemakkelijk kunt programmeren wanneer hardwaretoegang op laag  niveau nodig is. Firmware-updates voor het BIOS en uitbreidingskaarten worden nog steeds vaak via DOS uitgevoerd. Op onze website voor technische ondersteuning vind je een eenvoudige tutorial voor het opstarten in DOS vanaf een USB-stick. 

Opmerking: de term “BIOS” wordt ook nog steeds vaak gebruikt om te verwijzen naar zowel BIOS- als UEFI-architecturen. Bekijk onze blog over UEFI vs. BIOS voor meer informatie over de belangrijkste verschillen tussen een BIOS en een UEFI.

Wat is een BIOS?

Het basis invoer-/uitvoersysteem (BIOS) is een integraal onderdeel van je pc. Simpel gezegd, om je computer op te starten, heeft deze instructies nodig. Deze instructies worden opgeslagen in het BIOS. Het detecteert en initialiseert apparaten bij het opstarten en opent de master boot record (MBR) op de harde schijf om het opstartproces te starten. 

De DOS-bootable USB maken

Onze technische specialisten hebben een uitvoerige stapsgewijze handleiding geschreven voor het maken van een DOS-bootable USB. Lezen, dus! 

Opstarten met de USB-stick

Nadat je de DOS-bootable USB-stick hebt gemaakt, kun je deze in je pc steken en je computer aanzetten. Ga naar het BIOS (meestal F2/Del/ESC) en selecteer de USB-stick als het eerste opstartapparaat. Op nieuwere systemen moet je mogelijk de CSM-/ legacy-opstartmodus inschakelen. 

Als je alle stappen correct hebt uitgevoerd, kom je bij een bekende DOS-opdrachtprompt. Vanaf hier kun je het BIOS bijwerken, systeemschijfreparaties uitvoeren, low-level hulpprogramma’s uitvoeren, en meer.

De oorspronkelijke publicatiedatum van deze blog was 3 november 2008. We hebben de inhoud bijgewerkt op 3 januari 2022.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Nathan Schramm

Nathan is part of OnLogic's Technical Support team. He helps customers remove technical blockers to make their applications successful. When he's not at work, he likes to play with servers in his home lab, work on his car, and hang out with his cats.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen

WHITEPAPER

Ontdek de 5 manieren waarop fanless computers jouw bedrijf kunnen helpen