4G LTE IoT-computers: Mobiele gegevens inschakelen

By ·Categorieën: Industriële IoT, Techniek uitgelegd·Published On: november 4th, 2015·4,3 min read·

Mobiel dataverkeer is voor velen van ons een noodzaak geworden. Of we nu een foto vanaf onze smartphone willen uploaden of navigatie in onze auto gebruiken, tegenwoordig zijn gegevens op afstand onmisbaar. Maar het belang van 4G LTE mobiel dataverkeer voor IoT strekt zich nu veel verder uit dan de wereld van consumentenelektronica.

Vroeger werd mobiel dataverkeer zelden gebruikt voor industriële computers. Als een industriële pc te dicht bij een draadloze of bekabelde internetverbinding kwam, ontstonden er obstakels. De behoefte aan op afstand verbonden, rugged computers is de afgelopen jaren echter exponentieel toegenomen. Door hun populariteit ontstond de behoefte aan hardware compleet met betrouwbare mobiele netwerktoegang.

Tot voor kort was de drempel naar mobiel dataverkeer in de wereld van IPC tweeledig: snelheid van de verbinding en kosten. Maar met de komst van 4G LTE, werden deze obstakels steeds kleiner. De behoefte aan mobiel dataverkeer in de wereld van IPC is dramatisch toegenomen.

Wat is 4G LTE voor IoT?

4G LTE is de nieuwste standaard op het gebied van mobiel dataverkeer. 4G staat voor ‘vierde generatie’ en LTE is de afkorting van Long Term Evolution. LTE wordt gebruikt om het specifieke protocol te beschrijven dat de snelste ervaring op het gebied van mobiel dataverkeer biedt. 4G LTE is heel snel. Met downloadsnelheden tot 150 Mbit/s is het net zo snel als een kabel- of DSL-verbinding thuis of op het werk. Omdat 4G LTE gangbaar is op de meeste consumententelefoons, wordt dekking nu in de meeste gebieden voor een redelijke prijs verstrekt. Onderzoek toont aan dat het bereik steeds beter wordt.

4G LTE IoT dekkingspercentage in de US

4G LTE voor IoT is uitgegroeid tot de perfecte oplossing voor veel industriële computertoepassingen. 4G LTE voor IoT kan bijvoorbeeld worden gebruikt in gateways voor in-vehicle-toepassingen, gegevensverzameling en het Internet of Things. Hoe kunnen systeemintegrators of eindgebruikers LTE-toegang op hun pc inschakelen? Hiervoor heb je een speciale kaart en speciale antennes nodig; zaken die moeilijk te vinden zijn. Daarnaast heb je hardware nodig die compatibel is met je specifieke mobiele provider. Laten we de eisen en overwegingen even opsplitsen.

4G LTE-providers

4G LTE-providersDe eerste stap bij het inschakelen van 4G-dekking voor je pc is het vinden van de juiste provider. De geografische locatie van een apparaat is belangrijk. De opties zijn doorgaans groter in dichter bevolkte gebieden. De juiste keuze is grotendeels gebaseerd op persoonlijke voorkeur, dekking en kosten. Kies voor een provider die dekking heeft in alle gebieden die voor jou belangrijk zijn. Dit is essentieel bij gebruik in een in-vehicle-toepassing.

Wat zijn de verschillen tussen mobiele kaarten?

Het moeilijkste onderdeel van het systeemconfiguratieproces is vaak het vinden van een mobiele kaart die compatible is met zowel je computer als je provider. Elke provider gebruikt andere frequentiebanden en technologieën. Dat betekent dat niet elke kaart compatible is met elke provider. Meestal kun je kaarten rechtstreeks bij de provider kopen. Ze zijn echter vaak erg duur en niet getest voor integratie in een bepaalde oplossing. Enkele van de belangrijkste compatibiliteitsvragen zijn:

  • Hoe communiceert de kaart met je computer (USB, Mini PCIe of andere)?
  • Hoe verbind je deze met antennes?
  • Met welke software is de kaart compatible?

Kaarten worden vaak geleverd met een groot aantal andere functies die van cruciaal belang kunnen zijn voor een toepassing, zoals GPS, G-sensoren en meer.

Mobiele antennes

GSM- en GPS-antenneHet laatste deel van het mobiele vraagstuk zijn antennes. Om voldoende signaal op een pc te ontvangen, heb je antennes nodig die zijn afgestemd op je specifieke mobiele dekking. De verschillende banden die providers gebruiken, zijn eigenlijk verschillende frequenties, en deze hebben allemaal een iets andere antenne nodig. GPS is een totaal andere frequentie en vereist een specifieke antenne, en heeft meestal een zichtlijn met de hemel nodig. Gelukkig zijn er veel antennes die een breed scala aan frequenties bestrijken. Dat vergemakkelijkt het vinden van de juiste oplossing. Je wil natuurlijk wel controleren welke banden je provider gebruikt om er zeker van te zijn dat je antenne een signaal levert. De antennesterkte wordt gemeten in dB. Hoe hoger de dB-waarde, des te sterker het signaal.

Een logische oplossing

De Extrovert 4G LTE-compatibele systemen van OnLogic bieden plug-and-play mobiele toegang dankzij onze Extrovert-modem. Deze combineert een 4G LTE-module met een geïntegreerde SIM-kaartsleuf. De modems, die voldoen aan het Mini PCIe-formaat, zijn eenvoudig te koppelen aan elk OnLogic-systeem dat is uitgerust met een Mini PCIe-slot. Extrovert-modems maken een volledig geïntegreerde, industriële oplossing mogelijk die gebruikers het kostbare en tijdrovende proces van 4G-certificering bespaart en 4G-connectiviteit toegankelijker en eenvoudiger maakt dan ooit tevoren.

Naarmate meer hardwaresystemen het kantoor verlaten en geen betrouwbare internetverbinding meer hebben, vooral in de groeiende IoT-ruimte, wordt mobiele toegang een essentieel onderdeel van de huidige IPC-systemen. Van mobiele installaties tot failover-ondersteuning, 4G LTE (en binnenkort genoeg 5G mobiele toegang) zal een belangrijke configuratie-optie blijven voor apparaatbouwers in de industrie.

Meer informatie over Extrovert 4G LTE

Ontdek hoe onze lijn Extrovert 4G LTE-systemen eenvoudige, betaalbare mobiele connectiviteit mogelijk maakt.

Meer informatie

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.