Home>Berichten>Industriële IoT>Heb je altijd een RAID kaart nodig om een RAID array op te zetten?

Heb je altijd een RAID kaart nodig om een RAID array op te zetten?

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: juli 24th, 2014·4,6 min read·

Met de recente toevoeging van de Adaptec RAID 6405 Controller-kaart aan ons productportfolio hebben we een toenemend aantal vragen gekregen van onze klanten over het gebruik van RAID in industriële toepassingen. Daarnaast gingen veel vragen over de verschillen van uitbreidingskaarten en de onboard RAID-mogelijkheden van veel van onze systemen.

In het verleden werden RAID arrays grotendeels bestuurd door uitbreidingskaarten, zoals de zojuist benoemde Adaptec controller, maar veel moderne moederborden bevatten nu ingebouwde ondersteuning voor sommige array types. De vraag is nu, in welke gevallen heb je nog steeds een dedicated controller-kaart nodig en wat zijn de meest voorkomende gebruikswijzen en voordelen van of onboard RAID?

Wat is RAID?

RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks (Oorspronkelijk Inexpensive Disks) en geeft je de mogelijkheid om 2 of meer drives te gebruiken om een array te creëren, deze wordt dan herkend als een enkele opslaglocatie door jouw computer. De primaire voordelen van een RAID array zijn databeveiliging, dankzij de opslag van duplicaat kopieën van je data op meerdere drives (beter bekend als mirroring),  en snelheid. Dit komt doordat data eerst wordt geschreven en daarna gelezen vanuit meerdere drives tegelijk en maakt hierdoor gebruik van de maximale dataoverdracht van elke drive, dit proces staat ook wel bekend als data striping.

Wat zijn de meest gebruikte RAID modes?

Logic Supply Hardware vs Software RAID White Paper

Klik hier om onze gratis Hardware vs Software RAID begeleiding te downloaden

Veel van onze industriële en embedded klanten gebruiken RAID arrays in hun projecten om belangrijke data te beschermen en de operationele snelheid van de uitrusting te verbeteren, die afhangt van informatie die via de harddisks wordt gelezen en geschreven. Hoewel er vele vormen van RAID bestaan met verschillende aantallen disks en combinaties van toepassingen, gaan de meeste vragen over de 3 simpelste modes.

  • RAID 0 Wordt vaak naar gerefereerd als striping en in het algemeen gebruikt voor het verhogen van de operationele snelheid. RAID 0 schrijft verschillende secties van je data op meerdere drives. Doordat je hiermee kan lezen en schrijven via meerdere disks op hetzelfde moment is er de mogelijkheid voor significant snellere data afhandeling. Alleen, als er een RAID 0 setup met 2 disks wordt gebruikt en er valt 1 disk weg, is alle data verloren doordat geen van beide alle informatie bevat.
  • RAID 1 – Wordt in het algemeen naar gerefereerd als mirroring en wordt voornamelijk gebruikt om databeveiliging te verhogen. RAID 1 is hetgeen waar de meeste gebruikers aan denken als ze een RAID array willen implementeren. RAID 1 schrijft een duplicaat kopie van je data naar meerdere drives, waardoor je de geruststelling krijgt dat zelfs al een van je drives faalt er een back-up kopie is van je informatie. Veel systemen die bedoeld zijn voor gebruik in opslag-arrays, zoals onze SVL-A7879, bevatten hot-swap bays waarmee disks vervangen kunnen worden terwijl het systeem gewoon in gebruik is.
  • RAID 0+1 – is een combinatie met de beste kenmerken van zowel RAID 0 en RAID 1, Deze array setup vereist dat er minimaal 3 drives gebruikt worden (en meestal worden er 4 gebruikt) om data te  “stripen” over meerdere drives, terwijl gelijktijdig dezelfde informatie wordt gedupliceerd naar additionele drives. In deze setup ontvang je de snelheidsbonus van RAID 0 en de voordelen van gegevensredundantie bij RAID 1.

Welke Modes hebben on-board RAID ondersteuning?

De complexiteit van een ondersteunde Raid setup hangt af van het specifieke moederbord dat je gebruikt. Maar in het algemeen kunnen de meeste borden die RAID ondersteunen ook wel een bepaalde vorm van RAID 0 of 1 aan, waarbij de meeste de 0+1 array volledig kunnen beheren. Natuurlijk is de kans groot dat een dedicated controller met meer geavanceerde kenmerken en toepassingen komt voor meer precieze controle van array instellingen. Maar voor de meeste gebruikers die interesse hebben in gemiddeld verhoogde snelheidsprestaties of basis gegevensredundantie kunnen deze doelen meestal bereikt worden met de ingebouwde RAID functionaliteit van de meeste recente moederborden.

Wanneer moet je een add-on RAID controller overwegen?

Adaptec RAID 6405 controller

The Adaptec RAID 6405 controller

Zelfs met de geavanceerde on-board mogelijkheden van moderne systemen zijn er nog steeds een aantal gevallen waarbij een dedicated controller de juiste investering is. De meest duidelijke situatie komt voort uit het feit dat niet alle moederborden onboard RAID ondersteunen. Als je gegevensredundantie of striping op een verouderd systeem moet opzetten, is een RAID kaart een simpele procedure die je snel aan het werk kan hebben.

We werken soms met klanten die geïnteresseerd zijn om meer complexe array setups te implementeren die meerdere opslagschijven in verschillende configuraties bevatten. Bij het uitvoeren van andere RAID vormen (additionele modes kunnen data “stripen” bij bit of byte level gecombineerd met duplicatie) raden we meestal een dedicated controller aan om een goede implementatie te garanderen en meer precieze controle over de array setup en onderhoud mogelijk te maken.

 “We hebben de Adaptec controller binnengehaald, omdat sommige van onze klanten interesse hadden in het opzetten van grote RAID 5 arrays. Deze combineren block-level data striping met parity en worden vaak gevonden in serveromgevingen,” zei Logic Supply Systems Administrator Andrew Grasso. “De Adaptec controller biedt de mogelijkheid om deze complexe implementatie te beheren”

Elke redundant array toepassing zal zijn eigen variabelen en vereisten hebben. De beste manier om te bepalen of de RAID functionaliteit die in een systeem zit voldoende is voor jouw behoeften is door met een van onze technische sales experts te praten.  Als je een RAID setup overweegt voor jouw industriële toepassing, of vragen hebt over de manieren waarop RAID jouw werkzaamheden kan verbeteren, kan je ons altijd bellen.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen