Home>Berichten>Industriële IoT>De beste pc’s voor gebouwautomatisering systemen

De beste pc’s voor gebouwautomatisering systemen

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: april 30th, 2021·5,8 min read·

Gebouwautomatisering systemen brengen HVAC, verlichting en toegangscontrole naar de toekomst. Stel je een gebouw voor dat zich automatisch aanpast op wat de mensen binnen nodig hebben door data te verzamelen en daarop te reageren. Het klinkt misschien als iets uit science fiction serie. Maar het maken van intelligente besluiten is precies wat moderne gebouwautomatisering systemen doen. Commerciële, industriële, retail en medische locaties brengen gebouwautomatisering naar het volgende niveau, aangedreven door indrukwekkende technologie.

Gebouwautomatisering systemen voor Real-Time besluitvorming

In de online verbonden wereld vandaag ligt er een toenemende nadruk op niet alleen het maken van de juiste beslissingen. Ook het uitvoeren van de juiste beslissingen op het juiste moment is van belang. Gebouwautomatisering maakt gecentraliseerde en efficiënte controle van de systemen in een gebouw mogelijk om real-time besluiten te maken.

Net als alle Internet of Things (IoT) toepassingen maakt gebouwautomatisering gebruik van lokaal geïnstalleerde apparaten. Zowel om data te verzamelen, als ook om op te slaan en acties te ondernemen. Maar wat voor computer is geschikt voor gebouwautomatisering? Hier zijn een aantal gebouwautomatisering voorbeelden uit de praktijk om de belangrijkste overwegingen te illustreren. Zo kun je een weloverwogen keuze maken op het gebied van gebouwautomatisering hardware.

De beste pc’s voor gebouwautomatisering systemen

Als het gaat om hardware voor gebouwautomatisering dan kunnen vereisten verschillen op basis van van de locatie voor onze hardware. Data van de HVAC systemen, boilers en/of energie meetsystemen wordt aan de edge verzameld. Vervolgens wordt de data naar de systemen die de data gebruiken om beslissingen te maken gestuurd. Daarom kun je aan de edge van het netwerk vaak een low-powered apparaat plaatsen voor de communicatie met lokale PLC’s sensoren en machines. Je moet er echter wel voor zorgen dat je het juiste apparaat kiest voor de taak. Uiteindelijk functioneert dit systeem als de oren en ogen van jouw gebouwautomatisering. 

Definieer omgevings- en I/O-eisen

Vaak is de omgeving waar deze apparaten worden geïnstalleerd niet de meest schone locatie: plaatsen zoals liftmachinekamers, boiler ruimtes en dergelijke. Daarom is een industriële fanless pc van OnLogic een goede keuze die de optimale betrouwbaarheid van je systemen verzekert. Je moet ook rekening houden met wat voor soort connectiviteit je nodig hebt. Hoe wordt bijvoorbeeld de data van alle machines en sensoren verzameld? Afhankelijk van de leeftijd van het gebouw moet je wellicht communiceren met BacNet, Modbus TCP/RTU, of OPC. Dus moeten de juiste combinatie van LAN poorten, USB, Serial, of Digitale I/O aanwezig zijn om deze protocollen te accommoderen.

Voor dit soort edge toepassingen biedt een systeem zoals de CL210G-10 een super klein formaat, fanless koeling en is het configureerbaar naar jouw behoeftes. Wellicht wordt het toezicht op een andere locatie gedaan en moet je de verzamelde data verzenden via 4G. OnLogic kan veel van zijn systemen uitrusten met cellulaire connectiviteit om dit mogelijk te maken.

Small gateway computer showing antennas for cellular capability for building automation system

 

Zodra je de data hebt verzameld voor je gebouwautomatisering systeem ben je klaar voor de volgende stap, om een compleet beeld te krijgen van de systemen van het gebouw. Afhankelijk van de grootte van het project heb je mogelijk gateways nodig om de data van de edge te verzamelen of de data te versturen naar een cloud service zoals AWS of Azure. Deze hebben vaak meer prestaties nodig dan een edge data aggregator. Een systeem zoals de Helix Serie biedt dezelfde betrouwbaarheid als kleinere apparaten maar met verbeterde Comet Lake i-Core prestaties. Als je nog betere prestaties nodig hebt, zijn onze Edge Servers met Xeon schaalbare processors ook beschikbaar.

Helix 500 and Helix 600 stacked on top of eachother

Toegangscontrole en beveiligingssystemen

Een van de belangrijkste systemen die deel uitmaakt van gebouwautomatisering is toegangscontrole. Toegangscontrole gaat over wanneer, wie en wat onze gebouwen, parkeergarages etc. in kan. Voor toegangssystemen zoals een keyfob systeem voor een appartementencomplex kunnen we RFID lezers inzetten aan de edge en die beheren door ze aan te sluiten op een edge pc.

Hetzelfde is van toepassing voor voertuigen. Buiten machine vision en artificial Intelligence (AI) inferencing hebben we wat aanvullende tools. Met toolkits zoals OpenVino kunnen we Optical Character Recognition (OCR) gebruiken om de nummerborden van auto’s te lezen die onze garage in- en uitgaan en deze vergelijken met een lijst van geautoriseerde voertuigen. Om gebruik te kunnen maken van AI aan de edge heb je wel extra processorkracht nodig. Met OpenVino kun je de processor, integrated graphics (IGPU), of een Movidius vision processing unit (VPU) gebruiken. Onze ML100G-53 is een uitstekende optie die verbeterde IGPU prestaties biedt met Intel’s 11e Generatie Tiger Lake met Xe Graphics. Voor gebruik met andere toolkits en frameworks biedt OnLogic Google’s Coral VPU en een lijn van computers met een beschikbare GPU.

Surveillance Cameras

Kansen op het gebied van gebouwautomatisering

Zoals eerder genoemd heeft de leeftijd van het gebouw een grote invloed op de sensor en machine informatie connecties. De NVM maakt regelmatig informatie beschikbaar over de markt voor commerciële gebouwen, wat ons wat belangrijke inzichten geeft: 

  • Er zijn ruim 15.000 kantoorgebouwen in Nederland ultimo 2018. Een totaal van meer dan 47,5 miljoen vierkante meter in oppervlakte.
  • Ongeveer 65% van de kantoorgebouwen in Nederland is voor 1999 gebouwd. Slechts ongeveer 8% is jonger dan 10 jaar.

Bij oudere gebouwen moet je rekening houden met legacy HVAC, liften en andere aangesloten systemen. En er wordt ook gewerkt met oudere communicatiemodules. BACnet is nog steeds de facto standaard voor de gebouwautomatisering industrie, ook al is het meer dan 25 jaar geleden in 1995 gestandaardiseerd.

Gebruik de juiste software

Naast de edge apparaten van OnLogic, die kunnen communiceren via RS-485, is het ook noodzakelijk dat de juiste software ingezet wordt. Of de applicatie uit zichzelf gebruik kan maken van BACnet en Legacy protocollen, is de sleutel tot succes in jouw volgende project.

Bekijk goed of er fieldbus apparaten aanwezig zijn, die sensordata verzamelen voor je edge apparaten of dat ze zelf direct de data zullen accepteren. Dit helpt ook met het vaststellen van welke I/O er nodig is voor de pc.

Inductive Automation’s Ignition pakket is een uitstekende keuze voor jouw volgende gebouwautomatisering project. Ignition heeft een aantal modules voor data opname. Daarbij maakt het niet uit of het BACnet, Modbus, OPC, of een gespecificeerde specific PLC fabrikant zoals Allen-Bradley of Siemens is. Combineer dat met Ignition Edge IIoT, specifiek ontworpen om Edge to Cloud connectiviteit via MQTT mogelijk te maken. Zo ontstaat de beste, makkelijk te gebruiken, schaalbare gebouwautomatisering oplossing stack. OnLogic biedt een lijn van pc’s met Ignition Edge geïnstalleerd.

Architecture Diagram of Ignition

Ben je er klaar voor om te beginnen?

Aangezien de industrie-nieuwsbronnen verwachten dat er een explosieve groei aankomt in gebouwautomatisering systemen, is dit het perfecte moment om te starten. Wellicht ben je al op zoek naar hardware voor je volgende project. OnLogic’s team van oplossingsexperts staat klaar om met je te overleggen over onze hardwareoplossingen.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Cole Wangsness

Cole is a Sales Engineer at OnLogic. He works to connect customers with the right solution and provide industry expertise. When not working, he enjoys learning about new tech and tinkering with computers.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen