Wat is PCIe in 60 Seconden

By ·Categorieën: Industriële IoT, Techniek uitgelegd·Published On: april 14th, 2021·1,9 min read·

Onze blog post over PCIe 4.0 is erg populair geworden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat deze connectiviteitsstandaard de go-to interface is geworden voor de meeste moderne GPU’s en uitbreidingskaarten. Dat artikel richt zich op de verschillen tussen PCIe 3.0 en PCIe 4.0. Maar wat is PCIe nu eigenlijk?

In onze nieuwste Tech Edge video leggen we de basis van PCIe uit in 60 seconden. Bekijk de video hieronder, en vergeet je niet te abonneren op het OnLogic kanaal voor meer video’s zoals deze.

Wat is PCIe?

PCIe staat voor Peripheral Component Interconnect Express. Dat is de term voor dit type connectie tussen het moederbord (de host) en de randapparatuur, ook wel endpoints genoemd. Voorbeelden van endpoints zijn grafische kaarten, geluidskaarten en uitbreidingskaarten. Om deze aan te sluiten plug je de PCIe kaart in een PCIe-slot op het moederbord.

Soorten PCIe-slots en kaarten

Er zijn 5 algemene soorten PCIe slots en kaarten: by1, by2, by4, by8 en by16. De nummers geven het aantal lanes op de kaart of slot aan. Net zoals rijbanen op de weg, “lanes” in het Engels, zijn PCIe lanes wegen waarover data zich kan verplaatsen. PCIe by1 heeft maar één lane, by4 heeft 4 lanes, enzovoorts. Des te meer lanes een kaart of slot heeft, des te meer data heen en weer kan bewegen. Meer lanes betekent dus een hogere maximale data overdrachtsnelheid.

Generaties van PCIe

Als laatste een opmerking over PCIe generaties. Er zijn tot nu toe 5 generaties van PCIe. Het grootste verschil is dat de data-overdrachtsnelheid in iedere generatie is verdubbeld. PCIe 4.0 is de nieuwste beschikbare generatie en deze biedt tot 16 gigatransfers per seconde per lane. PCIe 5.0 producten worden in 2022 op de markt verwacht.

Welke vragen heb je over PCIe?

Dat was de beknopte basis van PCIe. Zoals ik al zei, is er nog veel meer om over te praten wat betreft PCIe. Als je vragen hebt, laat die dan achter in een comment onder de video. In een toekomstige video zullen we aandacht besteden aan deze vragen. Vond je het een leerzame video? Geef hem dan een like en abonneer je op het OnLogic kanaal voor meer content. Namens het hele OnLogic team, bedankt voor het kijken, en tot de volgende keer bij Tech Edge.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen