Home>Berichten>Industriële IoT, Techniek uitgelegd>De basis van PCIe in 60 Seconden

De basis van PCIe in 60 Seconden

By ·Categorieën: Industriële IoT, Techniek uitgelegd·Published On: augustus 20th, 2022·1,7 min read·

Onze blog post over PCIe 4.0 is erg populair geworden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat deze connectiviteitsstandaard de go-to interface is geworden voor de meeste moderne GPU’s en uitbreidingskaarten. Dat artikel richt zich grotendeels op de verschillen tussen PCIe 3.0 en PCIe 4.0. Maar wat is PCIe nu eigenlijk? Lees hier de basis van PCIe.

In onze Tech Edge video hieronder leggen we in 60 seconden de basis van PCIe uit. Bekijk de video hieronder en vergeet je niet te abonneren op het OnLogic YouTube kanaal voor meer video’s zoals deze.

Wat is PCIe? 

PCIe staat voor Peripheral Component Interconnect Express. Dat is de term voor dit type connectie tussen het moederbord (oftewel de host) en de randapparatuur (oftewel de endpoints). Voorbeelden van endpoints zijn grafische kaarten, geluidskaarten, solid- state drives en uitbreidingskaarten. Om deze aan te sluiten, plug je de PCIe-kaart in een PCIe-slot op het moederbord.

Soorten PCIe-slots en kaarten

Er zijn 5 algemene soorten PCIe- slots en -kaarten: by1, by2, by4, by8 en by16. De nummers geven het aantal lanes op de kaart of het slot aan. Net zoals rijbanen op de weg, zijn lanes wegen waarover data zich kan verplaatsen. PCIe by1 heeft maar één lane, by4 heeft 4 lanes, enzovoorts. Hoe meer lanes een kaart of slot heeft, des te meer data heen en weer kan bewegen. Meer lanes betekent dus een hogere maximale data-overdrachtsnelheid.

Generaties van PCIe

Er zijn 5 generaties van de PCIe-standaard. Het grootste verschil is dat de data-overdrachtsnelheid in iedere generatie is verdubbeld. PCIe 5.0 is de nieuwste beschikbare generatie en deze biedt tot 32 gigatransfers per seconde per lane.

Hoewel de PCI-SIG in januari 2022 de release van de specificaties van PCIe 6.0 aankondigde, zal het waarschijnlijk jaren duren voordat PCIe 6.0 beschikbaar wordt op commerciële producten.

Welke vragen heb je over PCIe?

Wil je meer weten? Bekijk onze verschillende uitbreidingskaarten en add-on modules voor flexibele I/O waaronder dochterborden, PCI, PCI Express en PCI Express Mini Cards. Als je verder nog vragen hebt, neem dan contact op met onze experts.

Deze blog werd oorspronkelijk gepost op 14 april 2021. De inhoud is bijgewerkt op 20 augustus 2022.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen