Windows 10 voor zakelijke gebruikers: Wat je moet weten

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 29th, 2015·4,4 min read·

Het is zover. Vanaf vandaag is Microsoft’s Windows 10 beschikbaar (en een optie in al onze systemen). Elke nieuwe upgrade van het besturingssysteem heeft een aantal potentiële valkuilen, maar Windows 10 belooft een aantal van de meest gebruikte aspecten van zowel Windows 7 als 8.1 te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een vriendelijkere gebruikersinterface, beveiligingsfuncties en krachtige beheertools. Veel gebruikers van Windows 7 SP1, Windows 8 en 8.1 hebben mogelijk al een upgrade uitgevoerd via de upgrade-app van Microsoft. Bedrijven en andere klanten met volumelicenties hebben echter een ander, meer op het bedrijf toegesneden upgradepad.

Laten we, nu het zover is, eens kijken naar een aantal zaken waarvan zakelijke gebruikers zich bewust moeten zijn nu Windows 10 is geïntroduceerd. We hebben het over het upgradeproces en een paar interessante belangrijke functies.

Problemen met de Windows 10-upgrade voorkomen

De stroomlijning van de upgrade die Microsoft met de bovengenoemde app nastreeft, is ontwikkeld om gebruikers te helpen hun huidige Windows-omgeving gemakkelijker te upgraden naar de nieuwste versie. Het gemak van de upgrade kan bedrijfsbeheerders echter hoofdpijn bezorgen wanneer enthousiaste gebruikers in de verleiding komen om hun Windows-versie te upgraden voordat software van derden is gecontroleerd op compatibiliteit. Indien nodig kan een downgrade naar een vorige versie worden uitgevoerd, maar dit is niet zo eenvoudig als het upgradeproces. Daarnaast kan het leiden tot gegevensverlies, vooral bij systemen zonder herstelpartitie.

Gelukkig worden zowel Pro- als Enterprise-versies van Windows 10 geleverd met een geavanceerder updateprogramma, namelijk Windows Update voor Bedrijven. Met deze tool kunnen beheerders updates in golven uitrollen naar apparaten naar keuze. Ze kunnen onderhoudstijden instellen en peer-to-peer-levering gebruiken voor satellietlocaties met een lage bandbreedte. Windows 10 biedt ook meer ondersteuning en beveiliging voor BYOD-programma’s (Bring Your Own Device).

Aan de beveiligingskant hebben versies van Windows 10 die zijn geüpgraded vanuit versies zonder licentie of gemanipuleerde versies unieke watermerken. Daardoor zijn ze gemakkelijker te identificeren en te vermijden. Volgens dezelfde strategie als leveranciers als Apple en Google duwt Microsoft zijn gebruikers naar een snelle implementatie van het nieuwe besturingssysteem, in de wetenschap dat een hogere conversie naar een up-to-date, veilige en geconsolideerde softwarepool zowel goed is voor hun klanten als goed voor het bedrijfsleven.

Windows 10: Wat is er nieuw?

Windows 10-startscherm

Windows 10 biedt een aantal nieuwe functies die bijzonder aantrekkelijk lijken voor zakelijke gebruikers. Terwijl Windows 8 zich richtte op de optimalisatie van het Microsoft-ecosysteem voor een nieuwe generatie apparaten met functionaliteit, werkt Windows 10 aan de optimalisatie van het platform zodat het intuïtiever is voor gebruikers van het traditionele toetsenbord en de muis (nog steeds de overgrote meerderheid van de bedrijven). Zo is de tegelinterface van de ‘moderne gebruikersinterface’ niet langer een geforceerde ervaring op volledig scherm en zijn er een aantal andere functies waarvan zakelijke gebruikers zich bewust moeten zijn.

De terugkeer van het startmenu:
De moderne UI is vervangen door het nieuwe startmenu. De tegelinterface is geïntegreerd in een gestroomlijnde en verbeterde versie van het Windows 7-startmenu. Snelle toegang tot apps, configuratieschermen en energie-instellingen vind je weer in de linkerbenedenhoek. Waarschijnlijk zal iedereen die veel met oudere versies van Windows heeft gewerkt, dit erg fijn vinden.

Actiecentrum:
Microsoft heeft ook afscheid genomen van de vaak frustrerende Charms-balk. In plaats daarvan zullen gebruikers snel het nieuwe actiecentrum opmerken. Het actiecentrum is niet alleen gemakkelijker toegankelijk, maar is ook verantwoordelijk voor het verzamelen van alle meldingen, zoals meldingen van nieuwe e-mail vanuit Outlook. Het actiecentrum is een handige functie voor hoofdgebruikers en vormt een uniforme opslagplaats voor de overweldigende hoeveelheid meldingen die we allemaal op één dag ontvangen.

Virtuele bureaubladen:
Al jaren beschikken concurrerende besturingssystemen over meerdere ‘virtuele bureaubladen’. Hiermee kunnen gebruikers vensters en apps indelen in afzonderlijke omgevingen om het bureaublad overzichtelijk te houden en de efficiëntie te verbeteren. Windows 10 voegt een soortgelijke functie toe. Dit is een functie waar veel zakelijke gebruikers om hebben gevraagd.

Productiviteitstoepassingen:
Windows 10 bevat nu een veel robuustere en gebruiksvriendelijke suite productiviteitstoepassingen, waaronder een nieuwe toepassing voor E-mail, Agenda en Kaarten. Voor gebruikers die geen Outlook gebruiken, is het van cruciaal belang dat ze beschikken over een gebruiksvriendelijke en effectieve e-mail- en agendaclient. De nieuwe toevoegingen in Windows 10 moeten deze taak adequaat gaan uitvoeren.

Cortana:
Op het eerste gezicht lijkt een spraakassistent misschien niet echt iets voor de zakelijke gebruiker. Toch zou Cortana uiteindelijk een zeer nuttige functie kunnen zijn voor de drukke zakelijke gebruiker. Cortana heeft de mogelijkheid om snel informatie te geven via spraak of tekst. Cortana kan echter ook dynamisch inhoud zoals adressen, afspraken en kantooruren herkennen en deze aan je agenda of adresboek toevoegen of de informatie naar een Windows-smartphone of -tablet verzenden. Het wordt interessant om te zien hoe gebruikers Cortana in een zakelijke omgeving gaan gebruiken.

Al deze functies zorgen voor een productievere en bedrijfsvriendelijke versie van Windows die een aantal belangrijke voordelen belooft te bieden. Het spreekt voor zich dat geen enkele nieuwe softwarerelease vrij is van bugs die moeten worden opgelost. En als je een embedded computer of appliance hebt die afhankelijk is van Windows, moet deze eerst volledig worden getest om te garanderen dat deze compatibel is met de nieuwste versie. Hoewel er nog geen Windows 10 Embedded-versies zijn aangekondigd, verwachten we een releaseschema dat vergelijkbaar is met dat van eerdere Windows-releases. We denken dat deze in de komende 3-6 maanden beschikbaar komen.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Jeremy Psaute

Jeremy is a Customer Support Technician at Logic Supply. With a background in mathematics and physics, he is dedicated to learning and education. He enjoys walks in the woods, catching up on the latest hardware tech news, and taking care of his fish.