Home>Berichten>Industriële IoT>Windows embedded is dood. Lange leve Windows IoT?

Windows embedded is dood. Lange leve Windows IoT?

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: oktober 6th, 2015·4,4 min read·

Elke industriële computerprofessional, en zelfs de gemiddelde thuisgebruiker, weet heel goed dat er een groot aantal verschillende Windows OS-versies zijn. Hoewel de consumentenvariant zich bij elke nieuwe Windows-release vooral richt op interface wijzigingen, bestaan er in de commerciële hardwarewereld belangrijke verschillen in zowel functionaliteit als licenties. In de loop der jaren is het Windows-besturingssysteem van Microsoft voortdurend geëvolueerd. De versies werden steeds meer gespecialiseerd voor de taken waarvoor de computers waarop ze zijn geïnstalleerd, moeten worden uitgevoerd. Voor veel industriële gebruikers is Windows Embedded de beste oplossing geworden voor het bouwen van systemen die bepaalde functies niet nodig hebben of die de opslagruimte niet hebben voor een volledige Windows-installatie. Maar met de release van Windows 10 zijn er dingen veranderd. Microsoft is de evoluerende Internet of Things-beweging blijven omarmen door een nieuwe smaak van hun alomtegenwoordige besturingssysteem, Windows IoT, aan te bieden. Maar wat is Windows 10 IoT en is deze versie van Windows 10 het nieuwe Windows Embedded?

Wat is Windows 10 IoT?

Windows embedded versions

Windows embedded versions

Windows 10 IoT is ten eerste een wijziging in de nomenclatuur. Gebruikers die zoeken naar een uitgeklede à la carte OS-optie, zoals degenen die een embedded apparaat of gespecialiseerd systeem bouwen, gebruiken Windows Embedded al lang om hun hardware-interface en systeemwerking volledig aan te passen. De besparing aan opslagruimte en verbeterde aanpasbaarheid die Windows Embedded mogelijk maakt, zijn nog steeds aanwezig in deze versie van Windows, maar Microsoft is zelfs nog verder gegaan en biedt een optie (Windows IoT Core) die elke vorm van grafische gebruikersinterface (GUI) volledig vermijdt.

Windows 10 IoT-versies bevatten:

  • Windows 10 IoT Enterprise
  • Windows 10 IoT Mobile Enterprise
  • Windows 10 IoT Core

De aantrekkingskracht van Windows Embedded is altijd geweest dat gebruikers alleen de functies krijgen (en betalen) die ze nodig hebben. Voor onze klanten in het bijzonder zullen zowel Windows IoT Enterprise als Windows IoT Core veel aandacht kunnen verwachten. Microsoft’s Windows 10 IoT Mobile Enterprise is specifiek bedoeld voor gebruik met mobiele verkoop en handheldsystemen onder de 8 inch en is daarom niet van toepassing op klanten die onze industriële computerhardware gebruiken.

Om beter te begrijpen wat de verschillen zijn met eerdere Windows Embedded mogelijkheden bekijken we snel de functies en licentiemodellen van eerdere versies. Voor extra duidelijkheid hebben we Windows Embedded/IoT-opties onderverdeeld in 3 basiscategorieën: modulair, volledig en license-only.

Modulaire Windows Embedded opties

Modulariteit is erg aantrekkelijk voor hardwaregebruikers die alleen bepaalde functies van een besturingssysteem nodig hebben. De OS-image kan op maat worden gemaakt door te kiezen welke Windows-functies moeten worden opgenomen. Er is ook aanvullende functionaliteit beschikbaar, zoals aangepaste branding en filters voor het startscherm. Eerdere modulaire OS-opties omvatten:

Windows Embedded Standaard 7 (WES7) – Voor WES7 zijn er verschillende licentieniveaus beschikbaar (C, E, P); elke licentie heeft een andere prijs en de licenties bepalen welke Windows-functies in de versie kunnen worden opgenomen. Licenties beginnen met de goedkoopste optie C, die slechts een kleine subset van Windows-functies toestaat. Deze wordt gevolgd door E, die duurder is en een paar extra functies bevat. Ten slotte is er P, die het duurst is en alle functies van Windows Embedded Standaard 7 bevat.

Windows Embedded 8 Standaard (WE8S) – In wezen hetzelfde als WES7, maar met slechts één licentie-optie die alle functies van Windows Embedded 8 Standaard mogelijk maakt.

Windows 10 IoT Core – Hier wijkt Windows 10 IoT aanzienlijk af van zijn voorgangers. Het bevat geen enkele vorm van GUI en is speciaal ontworpen voor aangepaste ontwikkeling op kleine embedded en single board apparaten. Met de uitrol lijkt Microsoft zich te richten op de beweging van de maker, mensen die aangepaste apparaten bouwen die niet noodzakelijk een scherm of grafische output nodig hebben. Microsoft werkte onlangs samen met Adafruit om een Windows IoT Core Starter Kit uit te brengen, ontworpen om nieuwe ontwikkelaars te helpen aan de slag te gaan met elektronica en het IoT Core OS. Je kan wat meer lezen over Windows 10 IoT Core op de Microsoft-website.

Volledige Windows Embedded opties

Zoals je misschien al verwacht, is in een “volledige” embedded Windows-implementatie de OS-image vooraf gebouwd en bevat deze alle typische Windows-functionaliteit, plus de extra embedded functies (branding, filters, enz.).

Windows Embedded POSReady 7

Windows Embedded 8.1 Industry

Windows 10 IoT Enterprise – De volledige versie van Windows 10 IoT, de Enterprise-versie, biedt ook een alternatieve licentie-optie genaamd “Windows 10 IoT Enterprise for Retail of Thin Clients”. In tegenstelling tot de verschillende licentie-opties voor WES7 die hierboven zijn genoemd, beperkt deze alternatieve licentie de functies niet. De optie ‘’Enterprise for Retail of Thin Clients’’ is iets goedkoper, maar kan alleen worden gebruikt op systemen in een specifieke applicatie zoals retail, thin client of digital signage.

License-only Windows Embedded opties

Licence-only Windows Embedded OS-opties zijn qua software identiek aan het standaard OEM-besturingssysteem. Het enige verschil is dat dit type licentie alleen kan worden gebruikt op systemen in een “embedded” toepassing. Dit betekent dat de computer waarop ze zijn geïnstalleerd deel moet uitmaken van een groter systeem of apparaat.

Windows 7 Professional voor Embedded Systemen

Windows Embedded 8.1 Pro

Op dit moment zijn we niet op de hoogte van een licence-only optie voor Windows 10 IoT.

Naarmate Microsoft nieuwe versies van Windows blijft uitbrengen, wordt het steeds moeilijker om de juiste versie voor jouw specifieke project te identificeren. Neem contact op met een van onze Solutions Specialisten als je vragen hebt over de meest geschikte Windows 10 IoT-versie voor jou.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen