Home>Berichten>I/O HUB, Techniek uitgelegd>Windows 7 heeft het einde van zijn levensduur bereikt. Wat nu?

Windows 7 heeft het einde van zijn levensduur bereikt. Wat nu?

By ·Categorieën: I/O HUB, Techniek uitgelegd·Published On: februari 17th, 2020·5.8 min read·

De langverwachte End-of-Support (ook bekend als End-Of-Life) van Windows 7 is gekomen. Op 14 januari 2020 heeft Microsoft officieel de ondersteuning van Windows 7 en Windows 7 voor embedded systemen stopgezet. Sinds Microsoft het naderende einde van de verkoop voor Windows 7 aankondigde, hebben we een breed scala aan onderwerpen behandeld met betrekking tot het voorspelde, maar trage einde, van dit extreem populaire besturingssysteem. In deze post maken we een snelle terugblik en bespreken we vervolgens de opties voor een soepele overgang nu Windows 7 uiteindelijk het einde van zijn levensduur heeft bereikt.

Een korte geschiedenis van Windows 7

Door zijn populariteit hebben we best veel over windows 7 en de embedded alternatieven van Microsoft geschreven in de laatste jaren. Hieronder is een samenvatting met alles wat we over Windows 7 hebben geleerd.

Windows 7 End-Of-Sales (einde verkoop)

In 2014 stopte Microsoft met de verkoop van Windows 7 aan hardwarepartners. Ondersteuning voor het platform ging door, maar het einde van de verkoop veroorzaakte enige bezorgdheid. Niet iedereen was enthousiast (of had de mogelijkheid) om over te schakelen naar Windows 8. Gelukkig waren er nog steeds embedded opties voor Windows 7 beschikbaar. Dit besturingssysteem was gemaakt met behulp van het framework van Windows 7 Ultimate en stelde gebruikers in staat om een selectie functies te kiezen die nodig waren voor hun systemen. Een geweldig tijdelijk alternatief, maar zelfs toen was al duidelijk dat dit geen permanente oplossing was.

Windows 10 om Windows 7 te vervangen

Toen Windows 10 in 2015 volledig toegankelijk werd voor alle bedrijven, hebben we de belangrijkste feiten besproken die iedereen moest weten. Het kwam erop neer dat Windows 10 een fantastische evolutie was voor het platform, een versie van Windows 7 met de beste elementen van 7 en 8.1, een verbeterde gebruikersinterface en verbeterde beveiligingsfuncties. Deze release nam op dat moment veel zorgen weg voor Windows 7-gebruikers (vooral met de gratis upgrade naar Windows 10 die toen beschikbaar was).

Windows 7 Embedded & Windows 10 IoT

Maar hoe zit het met Windows Embedded? Heeft de release van Windows 10 enig effect gehad op het embedded systeem dat Microsoft in 2014 heeft uitgebracht? Dat had het zeker. Nu er een compleet nieuw besturingssysteem op de markt was gekomen, kwam er ook een nieuwe embedded versie beschikbaar. Toen Windows Embedded ermee stopte, nam Windows 10 IoT het over. Het kwam in essentie uit als een modulaire versie (Windows 10 IoT Core) en als een volledige versie (Windows 10 IoT Enterprise).

Windows 7 End-of-Support

Nu we onze geschiedenis met Windows 7 hebben bekeken, is het tijd om hier het echte onderwerp te bespreken. Wat is Windows 7 End-of-Support (EoS)? Zoals vermeld in de inleiding, zal Microsoft niet langer beveiligingsupdates voor Windows 7 publiceren. Maar zoals we hebben geleerd, zijn er veel verschillende versies van Windows 7 en de EoS waarnaar we verwijzen, is specifiek van toepassing op Windows 7 voor embedded systemen. Er zijn nog 2 andere versies van Windows 7 die hun EoS-datum nog niet hebben bereikt:

  1. Windows Embedded Standaard 7 (Einddatum productondersteuning: 13 oktober 2020)
  2. Windows Embedded POSReady 7 (Einddatum productondersteuning: 12 oktober 2021)

Ja dat klopt, de laatste versie wordt meer dan 1,5 jaar extra ondersteund, waardoor je iets meer tijd hebt om over te stappen uit Windows 7 als je dit systeem gebruikt. Uiteindelijk blijven dezelfde zorgen echter bestaan. Wat gebeurt er nadat jouw Windows 7-installatie de EoS heeft bereikt?

Wat is er nog na Windows 7’s End-of-Support?

Voor degenen die Windows 7 op hun systemen gebruiken, kan deze EoS een obstakel vormen. Zonder de beveiligingsupdates voor Windows 7 kan jouw systeem kwetsbaar zijn voor beveiligingsbedreigingen. Dus wat te doen nu de EoS-datum van Windows 7 is bereikt? Het antwoord: het hangt ervan af. Wat voor de ene gebruiker werkt, werkt voor een andere misschien niet. Sommige opties zijn mogelijk duurder dan andere, terwijl andere oplossingen realistischer zijn. We raden je uiteindelijk aan om contact op te nemen met jouw OEM voor meer informatie over de mogelijkheden. Hier zijn echter enkele ideeën over wat je kan doen na de EoS-datum van Windows 7.

Maak gebruik van verlengde beveiligingsupdates (Extended Security Updates (ESU))

Microsoft Extended Security Updates Program Options

Overzicht van EoS per Windows 7 Productfamilie

Microsoft begrijpt dat het bijna onmogelijk is om je besturingssystemen onmiddellijk te wijzigen nu Windows 7 de EoS-datum heeft bereikt. Om iedereen wat tijd te geven om uit Windows 7 over te stappen, heeft Microsoft een programma voor uitgebreide beveiligingsupdates opgezet voor gebruikers die meer tijd willen hebben om een alternatief voor hun Windows 7-systemen te bedenken. Deze opties verschillen echter van de updates die systemen voorheen zouden krijgen. Ze bevatten “essentiële updates” en bevatten geen nieuwe functies of ondersteuning voor bugs.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is dat deze optie niet gratis is en niet automatisch wordt geïmplementeerd. Het programma voor verlengde beveiligingsupdates biedt dekking in stappen van 12 maanden na EoS gedurende maximaal 3 jaar. Als dit de optie voor jou is, neem dan rechtstreeks contact op met Microsoft. Lees meer over verlengde beveiligingsupdates op de Microsoft-website.