Home>Berichten>Techniek uitgelegd, Vertrouw op OnLogic>Windows 11 voor embedded apparaten: Is het tijd om over te schakelen?

Windows 11 voor embedded apparaten: Is het tijd om over te schakelen?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd, Vertrouw op OnLogic·Published On: september 23rd, 2021·4,2 min read·

De vraag of Windows 11 goed is voor embedded en IoT systemen is in aanloop naar de release niet echt duidelijk beantwoord. Ons doel is om meer duidelijkheid te scheppen rondom dit onderwerp. Daarnaast hebben we goed nieuws: er komt binnenkort een Windows besturingssysteem uit dat perfect is voor embedded gebruikers – Windows 10 IoT LTSC (long-term service channel).

Windows 11 of Windows 10 IoT LTSC voor IoT Oplossingen

De nieuwste versie van Microsoft’s welbekende besturingssysteem is altijd een populair gespreksonderwerp. Het ontdekken van de nieuwe features en hardware-eisen zijn relevant voor zowel de consument als de industriële sector (zie bijvoorbeeld de momentele angst rondom de TPM 2.0 vereisten). Maar voor embedded hardware gebruikers en IoT apparaten ontstaan er bij de lancering van een nieuwe Windows-versie extra vragen:

  • Heeft het de features die ik nodig heb?
  • Is het efficiënt genoeg voor mijn toepassing?
  • Wordt het op de lange termijn ondersteund zodat ik kan standaardiseren?
  • Hoe zit het met beveiligingsupdates?

Hoewel je Windows 11 wel degelijk kunt installeren op IoT apparaten, zijn de standaard versies (Home, Pro & Enterprise) niet specifiek ontwikkeld voor embedded gebruikers. De initiële lancering van Windows 11, die gepland staat op 5 oktober, belooft alleen ondersteuning op de korte termijn (24 maanden voor Home & Pro, 36 maanden voor Enterprise & Education versies).

Gebruik Long-Term Service Channel voor lange termijn ondersteuning

We raden regelmatig aan dat klanten de long-term service channel (LTSC) versies van Windows besturingssystemen gebruiken. Daarmee kun je zeker zijn dat ondersteuning en beveiligingsupdates beschikbaar blijven gedurende de hele levensduur van een bepaald project. Helaas loopt de lancering van LTSC Windows-versies altijd achter op de initiële lancering. Windows 11 LTSC is daarop geen uitzondering. Vroege indicaties wijzen op een lancering niet eerder dan 2023 voor Windows 11 IoT Enterprise LTSC.

Het goede nieuws is dat dat Microsoft zich op dit moment voorbereidt voor de lancering van de LTSC versie van Windows 10. Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 wordt later dit jaar verwacht.  Het biedt een aantal voordelen voor embedded gebruikers, inclusief tot 10 jaar aan ondersteuning van Microsoft.

De voordelen van Windows IoT LTSC over Windows Pro

Voor Windows 10, kwam de naam “embedded” voor in de naam van minstens een van Microsoft’s besturingssystemen. Jarenlang was Windows Embedded Standard 7 de beste optie voor embedded gebruikers die een Microsoft besturingssysteem wilden gebruiken. Daarna kwam Windows 10 met zijn Windows 10 IoT Core en Enterprise opties. Deze vervingen de “embedded” versies. Je kunt hier meer lezen over de oorsprong van Windows IoT.

Windows IoT, ontwikkeld voor efficiëntie en flexibiliteit

Buiten een lichter pakket dat gemaakt is voor efficiëntie en flexibiliteit biedt Windows IoT ook een LTSC versie. Gebruikers kunnen ook zelf kiezen welke features ze willen gebruiken. Grafische elementen, instellingen en toepassingen kunnen allemaal aangepast worden om de gewenste ervaring te bieden aan de eindgebruikers van OEM, embedded en IoT systemen. Ontwikkelaars willen vaak de interactie van gebruikers minimaliseren voor hun oplossingen die een specifieke taak uitvoeren. Je kunt ook updateschema’s instellen om onderbrekingen in systemen en onverwachte veranderingen aan het OS te voorkomen. Onverwachte veranderingen hebben vaak een negatief effect hebben op de gebruikerservaring.

Zoals gezegd wordt Windows 11 IoT LTSC uiteindelijk beschikbaar, maar niet op de korte termijn. Nu is het perfecte moment om uit te zoeken of Windows 10 IoT LTSC past bij jouw toepassing.

Belangrijke data over komende Windows releases uit een recente Microsoft presentatie.

Samenvatting: Welk Windows OS moet ik gebruiken voor embedded toepassingen?

Stabiliteit is het belangrijkste punt voor embedded projecten. Ook al gaat het misschien tegen je gevoel in, het beste Microsoft besturingssysteem voor embedded en IoT toepassingen in 2021 is Windows 10 IOT LTSC 2021. Dit is de volgende long-term support versie die later dit jaar verwacht wordt. Wanneer dit uitkomt gaat ons team snel aan de slag om het te kwalificeren en beschikbaar te maken voor OnLogic systemen. Het Windows 10 platform is al meer dan zes jaar doorontwikkeld. Talloze beveiligingsupdates en bug fixes hebben het een zeer stabiel en makkelijk te integreren besturingssysteem gemaakt.

Natuurlijk zullen we na de lancering op 5 oktober ook werken om Windows 11 Pro te kwalificeren voor onze Windows Pro gebruikers. Maar over het algemeen zijn er voor embedded gebruikers onvoldoende opvallende features van Windows 11 Pro, om de overstap aan te raden. De kans op een succesvolle overstap is groter wanneer Windows 11 volledig getest is door systeembouwers.

Ieder systeem is uniek en het besturingssysteem dat je kiest zal een grote impact hebben op de functionaliteit, efficiëntie en effectiviteit van je IoT installatie. Als je vragen hebt over welk besturingssysteem passend is voor jouw toepassing, neem dan contact op met ons team. En lees onze blog voor nieuws en meer updates.

Meer over Windows 11

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen