Wat is cloud computing?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juni 1st, 2023·4,6 min read·

We krijgen vaak de vraag: wat is cloud computing en hoe werkt het? Bekijk onze Tech Edge-video hieronder en lees verder voor meer informatie.

De basisprincipes van cloud computing 

Cloud computing werkt door gebruik te maken van externe computers (vaak in datacenters van derden) om gegevens en/of verwerkingskracht op te slaan en te leveren via internet. Hierdoor zijn de gegevens of applicaties online toegankelijk vanaf elke locatie en ieder apparaat.

Gmail is bijvoorbeeld een van de bekendste services die gebruikmaken van cloud computing. In plaats van al je e-mails op een lokale computer op te slaan, kun je via elk apparaat met internetverbinding (zoals een pc, mobiele telefoon of tablet) vanaf elke locatie toegang krijgen tot je account. 

Enkele bekende openbare cloud computing-services zijn Google Cloud, Amazon Web Services (AWS), IBM-cloudservices en Microsoft Azure.

Voordelen van cloud computing

Een van de belangrijkste voordelen van de implementatie van een cloudoplossing ten opzichte van on-site computing is de kostenbesparing op de IT-infrastructuur. Hardware voor gegevensopslag heeft vaak hoge aanloopkosten, dus met een cloudoplossing kun je je gegevens beheren zonder dat je de tijd, het geld en de middelen hoeft te besteden die je nodig hebt om een eigen datacenter op locatie aan te schaffen, op te zetten en te onderhouden.

Via de cloud computing zijn gegevens ook direct beschikbaar vanaf elke locatie en kunnen ze worden opgevraagd met ieder slim apparaat. Dit is echter ook de zwakke plek van cloud computing. Als het internet uitvalt, heb je geen toegang tot je gegevens totdat de verbinding is hersteld. 

Edge computing versus cloud computing

Terwijl cloud computing-systemen gebruikmaken van externe server opslag om gegevens te verwerken en op te slaan, verwerkt edge computing gegevens op lokale hardware op of nabij de locatie waar gegevens worden gegenereerd.  

Voordelen van edge computing

Ten opzichte van alleen werken in de cloud kan edge computing aanzienlijke voordelen opleveren, waaronder:

  • Lage latentie
  • Beveiliging
  • Gegevensintegriteit 

Lage latentie: Gegevens worden met minimale vertraging verwerkt om bijna real-time resultaten te leveren. Edge computing is geschikt om een snelle reactietijd te realiseren.Informatie die door edge-computers wordt verzameld en verwerkt, kan vervolgens worden verzonden naar de cloud voor opslag of verdere computeranalyse. Dit is van cruciaal belang in real-time toepassingen zoals computer vision en robotica.

Beveiliging: De hoeveelheid gegevens die off-site wordt verzonden, wordt beperkt om het risico van ongeautoriseerde toegang te minimaliseren. 

Gegevensintegriteit: De noodzaak om gegevens over meerdere netwerken en naar de cloud over te brengen voor computergebruik wordt geminimaliseerd. Dit bevordert de gegevensintegriteit en verlaagt de kosten voor gegevensoverdracht. 

Edge en cloud computing combineren

Voor jouw unieke behoeften is een combinatie van edge en cloud resources misschien het meest geschikt.

Bij het ontwerpen van een architectuur voor gegevensbeheer is het belangrijk dat je precies weet wat de specifieke behoeften zijn. Denk na over hoe je de experts binnen een bedrijf verdeelt. Je wilt ervoor zorgen dat je over voldoende middelen beschikt om snel antwoord te krijgen op vragen en om eventuele problemen aan te pakken. Ook is het van belang dat je weet waar de rekenkracht geplaatst dient te worden. Vergeet niet dat de mate van edge computing versus cloud computing varieert bij iedere toepassing. Gedistribueerde/externe architecturen, zoals in energietoepassingen, neigen meer naar edge computing. Hetzelfde geldt voor elke toepassing die gebruikmaakt van connectiviteit via 4G/5G LTE.

Een grafische weergave van de cloud, de edge en het IoT

Edge naar cloud

Voor bedrijven die commerciële- of bedrijfstoepassingen aanbieden, is cloud computing een handige optie, maar wat is het beste: investeren in in-house IT-systemen en -beheer of de infrastructuur naar de cloud verplaatsen? Zoals we in onze blog verschil tussen fog computing en edge computing hebben beschreven, hoef je eigenlijk niet te kiezen. 

Eén benadering is de implementatie van een “edge naar cloud”-model, waarbij gegevens aan de edge worden gegenereerd voordat ze in de cloud worden verwerkt en opgeslagen. Cloud computing biedt bedrijven de mogelijkheid om sneller te werken aan projecten zonder hoge aanloopkosten. Cloud computing is niet alleen uiterst kosteneffectief, maar stelt gebruikers ook in staat om hun diensten snel te schalen. In combinatie met edge computing beschik je over een infrastructuur van beide werelden die snel beslissingen kan nemen en tegelijkertijd de flexibiliteit van extern beheer biedt.

Cloud computing gebruiken met edge devices 

Een goede balans tussen cloud computing en edge computing zorgt voor een succesvolle implementatie met edge devices. Wanneer deze twee apparaten goed samengaan, bieden ze bedrijven ruimschoots de kans om te groeien. De cloud is vaak de bestemming voor edge- of IoT-gegevens, zodat je overal toegang hebt. Als combinatie werken de edge en de cloud gelijktijdig om kosteneffectieve oplossingen voor datamonitoring en -beheer te produceren. 

Bij OnLogic bieden we de hardware die bedrijven nodig hebben om cloud computing optimaal te benutten. We hebben bijvoorbeeld samengewerkt met Genea om de perfecte cloudoplossing voor hun bedrijf te vinden. Genea biedt cloudgebaseerde software en diensten aan voor de commerciële vastgoedsector, waaronder vastgoedbeheerders en bedrijfseigenaren. 

Het team van OnLogic adviseerde een fanless pc als basis voor Genea’s hardwareoplossing. Vanuit daar hebben we samengewerkt om een uniek gatewayplatform te creëren dat voldoet aan hun specifieke connectiviteits- en prestatievereisten. Tegenwoordig gebruikt Genea een aangepaste versie van de OnLogic ML350 om slimme gebouwoplossingen voor hun klanten te creëren.

Genea Custom Computer Systems van OnLogic

Als je vragen hebt over waar je computerkracht het best in kunt zetten of welke hardware het meest aan je behoeften voldoet, neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Ross Hamilton

Ross is a Senior Solution Architect at OnLogic responsible for research, strategy, and product innovation. When he's not at work, Ross likes to spend time with his family enjoying movies/television/games, and caring for his many animals.