Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat zijn edge servers en hoe worden ze gebruikt?

Wat zijn edge servers en hoe worden ze gebruikt?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: augustus 15th, 2020·18 min read·

In deze I/O-Hub video beantwoordt productmanager Tasha Dickinson de vraag: “wat zijn edge servers?”, en gaat ze in detail in op hoe edge servers de grootste hedendaagse hardwareuitdagingen oplossenEen transcript van de video lees je hieronder.

Edge servers verwijzen naar computers die zich aan de ‘edge’ van een bepaald netwerk bevinden. Met andere woorden, ze bevinden zich fysiek dicht bij de systemen of applicaties die de gegevens creëren die op de server worden opgeslagen of daardoor gebruikt worden. Klik hier om onze lijn van edge servers te verkennen.

Wie heeft edge servers gecreëerd?

Christopher: (00:06)

Welkom bij deze I/O hub, waar we praten over de nieuwste trends, hardware en technologieën in de branche rondom industriële en embedded computers. Ik ben Chris en vandaag sluit ik aan bij Tasha Dickinson, Product Manager hier bij OnLogic (voorheen Logic Supply).

Vandaag gaan we het hebben over edge servers. Maar voordat we hierop ingaan, zou je een snelle geschiedenis kunnen schetsen over hoe deze servers tot stand zijn gekomen?

Tasha: (00:28)

Natuurlijk! Servers bestaan al geruime tijd. De oprichter van de servers, Tim Berners-Lee, werkte in 1989 voor CERN in Zwitserland. Hij had eigenlijk een probleem. Tim moest gegevens krijgen van zijn wetenschappers die over de hele wereld en alle CERN-laboratoria zaten. En hij wilde er zeker van zijn dat hij er altijd bij kon, waar hij ook was.

Als voorbeeld, elke computer had verschillende talen. Soms moest je meerdere verschillende talen kennen om gegevens van deze verschillende computers te halen. Hierdoor kon hij één opslagplaats hebben die al deze gegevens verzamelde. Het resultaat hiervan stelde hem in staat om het naar al zijn wetenschappers te sturen. En dat is dus waar servers echt zijn begonnen in dit idee van content caching.

Tim startte langzaamaan deze gehele servergeschiedenis die we tot op de dag van vandaag hebben. Hij werd zelfs naar voren gebracht tijdens de Olympische Spelen en werd erkend door de koningin en zelfs geridderd.

Hij tweette destijds: ‘Dit is voor iedereen’. En ik hou echt van het idee dat iemand die hiermee is begonnen de geschiedenis rondom servers echt heeft verrijkt. En ik denk dat we dit hier hedendaags doen met OnLogic (voorheen Logic Supply) met enkele van onze edge servers.

Wat zijn edge servers?

Christopher: (01:50)

Dus Tasha, vertel ons. We weten dat servers bekend staan als computers die als centrale informatiebron dienen om hulpmiddelen te geven en resources over het netwerk te verdelen. Maar wat zijn edge servers?

Tasha: (02:03)

Wanneer mensen het woord server horen, denken de meesten aan een koude kamer achter in een gebouw of ondergronds in cementbunkers. Maar dat is het model van 10 jaar geleden. Dat was vóór de proliferatie van de cloud en de snelle groei van internet.

En dus zullen edge servers echt een soort volgende stap zijn die we vervolgens nodig hebben. Weet je, ik had het over Tim en hoe hij een probleem had en wat hij aan het doen was. Mensen hebben echt interesse in kunstmatige intelligentie, machine vision en deep learning. Hierdoor zien we dat veel van de analyses en dingen die moeten gebeuren, nu verder weg van de datacenters plaatsvinden.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de problemen waarmee onze softwareleveranciers worden geconfronteerd of de uitvinders die zien wat er gebeurt in de gebieden. Een edge server kan veel van de berekeningen die nodig zijn direct aan de edge uitvoeren. Precies waar deze zaken in ons dagelijks leven gebeuren.

Dus in NEMA-kabinetten, op maat gemaakte kasten in het midden van de woestijn, magazijn of op een bureau. Of midden in een lasstudio. Al deze zaken zijn problemen die mensen hebben en die we proberen op te lossen met edge servers.

Waarom zou je edge servers gebruiken?

Christopher(03:28)

Laten we er een paar bespreken. Je hebt het over hetgeen wat traditioneel in deze grote serverruimtes zat en wilt het dichter bij de actie brengen. Wat zijn de voordelen? Waarom doen mensen dat?

Tasha: (03:45)

Ja precies. Wat is de logica? Er zijn een aantal verschillende problemen die we van onze klanten hebben gehoord. Wat we hebben gezien terwijl veel van deze technologieën zich ontwikkelden, is dat de besluitvorming omvangrijk is. Zeker bij kunstmatige intelligentie.

Als je ergens op wilt reageren? Stel dat je een robotarm bij een productielijn hebt en het moet snel kunnen reageren, omdat het om veiligheidsredenen te dicht bij een persoon staat. Of een lijn moet stoppen, omdat deze iets heeft geïdentificeerd met een vision-capabiliteit.

Die beslissing moet snel gemaakt kunnen worden. Het systeem heeft niet de tijd om gegevens naar een groot analysecentrum te sturen om die beslissing te nemen. Het moet onmiddellijk stoppen, omdat robots niets voelen.

Gebruik van edge servers om kosten van de cloud te compenseren

Christopher: (04:34)

Er zijn er 2 toch? Dat is de kern van de situatie.

Tasha: (04:38)

Precies. Het is belangrijk om die besluitvorming naast die robot of op locatie te hebben. Er is behoefte aan die berekening. Maar clouddiensten en big data zijn exponentieel gegroeid.

Er zijn meer nodes en dataverzamelaars die gegevens naar de cloud pushen dan ooit tevoren. Mensen beseffen dat het duur is om ongefilterde data naar de cloud te sturen.

Christopher: (05:18)

Dus dan is er dat managementvraagstuk over de kosten van het verzenden van data…

Tasha: (05:23)

Wel, dat en het zijn de kosten van het verzenden ervan. Het gebruik van cloudgegevens is gebaseerd op de hoeveelheid data die je gebruikt. Of de hoeveelheid data die je opslaat. Je wilt alleen opslaan wat je echt nodig hebt en alleen wat je gebruikt. Dus het maken van de computationele beslissingen voordat deze worden verzonden, bespaart je geld, zowel op overdrachtskosten als op cloudkosten.

Christopher: (05:46)

Je zegt dat dit het grootste gedeelte bij de bron al wordt filtert. Dus wat wordt verzonden, is kleiner en efficiënter. Het is een kostenefficiënte manier om met je data om te gaan.

Tasha: (05:58)

Het is absoluut een efficiënte manier om het zo te doen. Bovendien zal het niet helpen om extra data te bewaren. Je wilt namelijk snel weten wat je nodig hebt. We kunnen mensen daarbij helpen met het gebruik van deze edge servers.

Veel mensen realiseren zich dat ze deze rekenkracht aan de zijlijn nodig hebben. Bijvoorbeeld, naast een robot. Maar je kan niet zomaar een rack neerzetten bij de robot en het daar laten. Je hebt een server nodig die daar speciaal voor gebouwd is. Edge servers stoppen deze mate van rekenkracht in een kleine,compacte en betrouwbare form factor die de robot kan besturen.

Verplaatsing van het datacenter naar de edge

Christopher: (06:52)

Ja toch? Want we hadden het over wat in een gigantisch datacenter zit en hoe dit zo compact gemaakt kan worden om het in een doos te stoppen, of natuurlijk de behuizing van een robot.

Tasha: (07:02)

Inderdaad. Een NEMA-kabinet, een klein NEMA-kabinet om precies te zijn. Wat we hier proberen te doen is dus om deze hoeveelheid rekenkracht te hebben in een klein formaat en er verbinding mee te kunnen maken. Weet je, dat het andere grote ding de connectiviteit is, want zodra al deze informatie gegenereerd en gesorteerd is en erop gereageerd wordt moet je het nog kunnen verbinden met de cloud of een soort intranet dat de data rond kan stur