Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat zijn edge-servers en hoe worden ze gebruikt?

Wat zijn edge-servers en hoe worden ze gebruikt?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 10th, 2022·8,3 min read·

What are edge servers?

Edge-servers zijn krachtige computers aan de rand van het netwerk waar gegevensberekening moet plaatsvinden. Ze bevinden zich fysiek dichtbij de systemen of applicaties die de gegevens creëren die worden opgeslagen op, of worden gebruikt door, de server.

Dus wat is een edge-server precies? In de onderstaande video geven we een uitgebreide uitleg van edge-servers en de technologieën waarbij ze gebruikt worden. Klik hier en ontdek de edge-servers van OnLogic.

Edge-servers: “living on the edge”

De traditionele server is een computer die fungeert als een centrale informatiebron om gegevens over het netwerk te verdelen. Als mensen het woord server horen, denken de meesten aan een gekoelde ruimte achter in een gebouw of ondergronds in betonnen bunkers, vol eindeloze rijen van knipperende systemen. Maar dat is het model van 10 jaar geleden, vóór het verschijnen van de cloud en de snelle groei van het internet.

Edge-servers zijn de volgende stap in de evolutie van servertechnologie. Edge-servers stimuleren ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine vision en deep learning. Als gevolg hiervan gebeuren veel van de analyses nu verder van de traditionele datacenteromgeving .

Een edge-server kan berekeningen die eerst op een centrale server gedaan werden, naar de edge brengen. Edge-servers kunnen worden geïnstalleerd in NEMA-behuizingen, op maat gemaakte behuizingen midden in de woestijn, een kast, magazijn, op een bureau of zelfs midden in een lasstudio. Op al die locaties worden OnLogic edge-servers ingezet.

Waarom edge-servers gebruiken?

Naarmate de technologie is geëvolueerd, moeten beslissingen sneller worden genomen. Als een beslissing niet snel kan worden genomen, kan dat grote gevolgen hebben, zeker nu kunstmatige intelligentie zo wijd verspreid is. Stel bijvoorbeeld dat je een robotarm op een productielijn hebt. Deze moet om veiligheidsredenen snel kunnen reageren omdat hij dicht bij een persoon is, of een lijn kunnen stoppen omdat het een probleem heeft vastgesteld met behulp van zijn vision-mogelijkheden. Het systeem heeft niet de tijd om gegevens naar een groot analysecentrum te sturen om die beslissing te nemen. Hij moet onmiddellijk stoppen. OnLogic edge-servers worden gebruikt door bedrijven die cobotics-oplossingen (collaborative robotics) ontwikkelen om de veiligheid te waarborgen van teamleden die in de nabijheid van robots werken.

Edge-servers gebruiken om de kosten van cloudcomputing te compenseren

Clouddiensten en big data zijn exponentieel gegroeid. Er zijn meer nodes en datadiensten die gegevens naar de cloud pushen dan ooit tevoren. Mensen realiseren zich dat het duur is om ongefilterde gegevens naar de cloud te pushen. Je bent verantwoordelijk voor zowel de kosten voor het opslaan als voor het verzenden van de gegevens, dus je moet alleen opslaan wat je echt nodig hebt en gebruikt. Als je van tevoren beslissingen neemt, voordat je gegevens naar de cloud stuurt, bespaar je geld, zowel op overdrachtskosten als op cloudopslagkosten.

Edge-analyse is in feite het verwijderen van overbodige data bij de bron, zodat wat wordt verzonden slanker en efficiënter is. Dit maakt het een meer kosteneffectieve manier om met uw gegevens om te gaan. Bovendien zal het hebben van extra gegevens in de cloud je bedrijf niet helpen. Je wilt snel weten wat je nodig hebt; dit is waar edge-servers kunnen helpen.

Veel mensen realiseren zich dat ze deze berekening ter plekke nodig hebben (direct naast een robot bijvoorbeeld), maar je kunt niet zomaar een rack naar een robot rijden en het daar laten staan. Daar heb je een speciaal gebouwde server voor nodig. Edge-servers bieden die computerkracht in een kleine, betrouwbare formfactor die de robot aankan.

Het datacentrum naar de edge verplaatsen

Wat zich voorheen in een enorm datacenter bevond, is zo klein gemaakt zodat het nu in een doos, een robotbehuizing of een kleine NEMA-kast past. Die kleine server heeft connectiviteit nodig, want zodra al die informatie is gegenereerd, gesorteerd en verwerkt, moet verbinding gemaakt kunnen worden met de cloud, intranet of andere apparaten, om die gegevens te kunnen verplaatsen.

Meestal hebben datacenters erg goede cloud connectie en zijn ze connected met enorme fysieke opslagcentra. Dus die hybride vorm, waarbij je voldoende opslagruimte ter plaatse hebt (zelfs hot-swappable) en in staat bent om je gegevens op te halen of naar de cloud te kunnen verzenden (via Wi-Fi, 4G of erg snel internet) is een belangrijk element voor edge computing-toepassingen.

Dat zijn de problemen die onze edge-servers oplossen. We bieden hoge connectiviteit, hoge rekenkracht met optionele opslagcapaciteit. 

Hoe ziet een edge-server eruit?

Karbon 800 Series

Een edge-server past op de locatie waar je hem nodig hebt. Het is dus geen “typisch ogende” edge-server. We hebben ons gefocust op meerdere platforms, van fanned box servers tot fanless systemen, tot rackmount-servers.

Misschien heb je een rackmount nodig met meerdere CPU’s, opslag of connectiviteit. Bij het bouwen van onze oplossingen is het belangrijk om na te denken over de hele breedte van wat onze klanten echt nodig hebben om hun problemen op te lossen. De edge-servers die we hier hebben ontwikkeld, hebben een breed scala aan formfactors om aan de behoeften van verschillende omgevingen te voldoen. We hebben systemen zoals de Karbon 800 met Intel Core-processors tot i9 en de mogelijkheid om te werken in omgevingen tot 70 graden Celsius. We hebben ook een reeks zeer krachtige AMD-servers.

Welke functies heeft een edge-server?

Het idee van een edge-server is rekenkracht met connectiviteit, daar waar het nodig is. De Karbon 800 kan worden geconfigureerd met een krachtige Intel i9-processor, die daarnaast makkelijk uit te breiden is met andere opties. Met onze unieke ModBay-technologie kun je het systeem aanpassen met een breed scala aan connectiviteit en uitbreidingen voor je project. We kunnen de server ook uitrusten met wifi en mobiele 4G. Deze connectiviteit biedt vele mogelijkheden. Verbonden zijn met het netwerk of de cloud is daar een belangrijk onderdeel van.

Andere opties zijn ons kleine maar krachtige systeem – de MC850. Ondanks de beperkte grootte krijg je een schaalbare Xeon-processor. Je kunt tot 28 cores en 48 PCIe-lanes gebruiken voor zware bewerkingen, vooral voor AI-toepassingen. Ook is het mogelijk om de MC850 uit te breiden of een GPU toe te voegen. Tenslotte past hij op een bureau, in een NEMA-behuizing of waar je maar wilt.

Met deze edge computing platforms hebben we de oplossing voor alles, inclusief virtual reality, parkeergarages, analyses, videoanalyses, intelligente NVR’s en andere soorten toepassingen. Dit geeft aan wat een edge-server kan en is; rekenkracht en connectiviteit in een klein formaat en overal geplaatst kan worden.

Wat is de geschiedenis van edge-servers?

Servers bestaan ​​al een tijdje. De bedenker van de server, Tim Berners-Lee, werkte in 1989 voor CERN in Zwitserland en stond voor een probleem. Hij had gegevens nodig van zijn wetenschappers over de hele wereld en van alle CERN-labs. Hij wilde er zeker van zijn dat hij er toegang toe had, waar hij ook was.

Elke computer had bijvoorbeeld verschillende talen. Soms moest je meerdere verschillende talen kennen om gegevens van deze verschillende computers te krijgen. Als gevolg hiervan was hij in staat om één verzamelplek te hebben voor al deze gegevens. Hierdoor kon hij het naar al zijn wetenschappers verspreiden.

Tim begon stilletjes aan de serverrevolutie. Hij werd zelfs tijdens de Olympische Spelen naar voren gebracht, erkend door de Britse koningin en geridderd!

Hij twitterde destijds: “Dit is voor iedereen.”

Voorbeelden van edge-servertoepassingen

Samen met Intel hebben we vastgesteld dat het dichterbij brengen van rekenkracht en connectiviteit bij de plaats waar het gebeurt, voordelen oplevert op het gebied van snelheid en reactietijd. Een voorbeeld van hoe edge-servers er in actie uit kunnen zien, is een verpakkingsfabriek waar we de MC850 in een NEMA-kast hebben. Het systeem neemt beslissingen over de robotarm die de vision-analyse uitvoert. Deze beslissingen kunnen realtime op de locatie genomen worden. We hebben ook 1U-servers die in een aangepaste kast midden in een woestijn moeten functioneren. 

Er zijn een heleboel andere geweldige toepassingen waarbij een datacenter geen zin heeft. Daarnaast zijn er ook voorbeelden op het gebied van beveiliging waarbij datacenters wel deel uitmaken van de oplossing. Deze schaalbaarheid stelt innovators in staat om realtime besluitvorming, analyses en verwerking op locatie en op afstand af te handelen via verschillende implementatiemethoden.

Je kunt het zien als een uitbreiding van edge computing. Alleen, in plaats van lichtgewicht, kleinere systemen te gebruiken, gebruik je krachtigere, tot meer in staat zijnde systemen. Met edge-servers brengen we die kracht helemaal naar de edge, omdat steeds meer mensen het nodig hebben. De problemen die ze tegenkomen met verwerking en analyse aan de edge, hebben we echter kunnen oplossen met onze krachtige oplossingen.

Edge-servers gebruiken om problemen op te lossen

Hoe ‘slimmer’ de industrie wordt, hoe krachtiger computers moeten zijn. Neem bijvoorbeeld video-analyse tijdens beveiliging op een druk evenement. De analyses kunnen verdachte mensen of problematische situaties direct bij de bron detecteren. We werken momenteel samen met een leverancier van oplossingen die video-analyse uitvoert om misdaad, diefstal en andere gebeurtenissen te voorkomen. Er zijn zoveel voorbeelden van hoe edge-servers nu worden gebruikt en waar ze in de toekomst van cruciaal belang zullen zijn. Op dit moment verplaatsen autonome voertuigen analyses echt naar de edge, om de besluitvorming te versnellen.

Edge-serveroplossingen voor innovators

Onze klanten lossen problemen op. Soms is het via software en kunnen we hun visie waarmaken met onze hardware. Wij zijn het laatste stukje dat ideeën samenbrengt.

Bij OnLogic zijn we in staat om industriële kaarten en systemen te ontwerpen. Bovendien werken we voortdurend samen met onze leveranciers om een ​​lange levensduur van componenten te garanderen, zodat we de duurzame oplossingen kunnen creëren die industriële klanten nodig hebben. 

Conclusie

Edge-servers zijn geen ‘one size fits all’-oplossing. Er zijn verschillende manieren om problemen op te lossen met behulp van verschillende technologieën, connectiviteit, verwerking en formfactors. We hebben edge-servers die zijn ontworpen om zelfs de meest complexe technologische uitdagingen op te lossen. Voor meer informatie over edge-servers of voor hulp bij het kiezen en configureren van de juiste oplossing voor jou, neem contact met ons op.

Opmerking: deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 december 2019. De inhoud is bijgewerkt op 10 juli 2022.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen