Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat zijn de hardwarevereisten van Windows 11?

Wat zijn de hardwarevereisten van Windows 11?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: april 27th, 2022·6,9 min read·

We krijgen heel wat vragen over de hardwarevereisten van Windows 11. Microsoft heeft een definitie gegeven van de minimale systeemvereisten. Toch zijn ze niet voor iedereen even duidelijk. We hopen een deel van die verwarring weg te nemen door de vragen te beantwoorden die we het vaakst horen.

Minimale systeemvereisten voor Windows 11

  • Processor – 1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatible 64-bits processor of SoC (System on a Chip)
  • Geheugen – 4 gigabyte (GB)
  • Opslag – 64 GB of een groter opslagapparaat
  • Systeemfirmware – geschikt voor UEFI Secure Boot
  • TPM – Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0
  • Grafische kaart – compatible met DirectX 12 of later met WDDM 2.0-stuurprogramma
  • Beeldscherm – High definition-beeldscherm (720p) dat groter is dan 9 inch diagonaal, 8 bits per kleurkanaal

Processors voor Windows 11

Beginnend bij de top biedt Microsoft een lijst met ondersteunde processors van Intel, AMD en Qualcomm

Wil je weten of het apparaat dat je hebt op de lijst voorkomt? Enige belangrijke informatie over je systeem vind je in Instellingen > Systeem > Info. Toch kan het nog lastig zijn om erachter te komen of je pc aan alle hardwarevereisten voldoet. Zo zegt Microsoft dat de computer over een bepaalde CPU moet beschikken en:

Nieuwe Windows 11-apparaten moeten moderne drivers gebruiken die het Windows-hardwarecompatibiliteitsprogramma voor Windows 11 hebben doorlopen, of de nieuwste beschikbare moderne drivers op basis van de ontwerpprincipes van DCH-apps (Declarative, Componentized, Hardware Support)”.

Het komt erop neer dat je pc misschien nog steeds niet compatible is met Windows 11, zelfs al voldoet deze aan alle vereisten die Microsoft heeft genoemd. Het is belangrijk dat de fabrikant van de pc of het moederbord, net als OnLogic, compatibiliteit met Windows 11 test, kwalificeert en bevestigt. Controleer compatibiliteit voordat je koopt. 

Systeemfirmware – geschikt voor UEFI Secure Boot

UEFI is de afkorting van Unified Extensible Firmware Interface. Het is de firmware die wordt opgestart wanneer je je pc aanzet, dus nog vóór het besturingssysteem. BIOS is een ander type van deze firmware en soms worden de termen BIOS en UEFI door elkaar gebruikt. De UEFI is echter iets anders dan het BIOS.

Zo is Secure Boot, een vereiste beveiligingsfunctie voor Windows 11, alleen beschikbaar met UEFI. Deze functie is ontworpen om te voorkomen dat schadelijke software wordt geladen terwijl de pc wordt opgestart. 

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, lees dan eens onze blog en Tech Edge-video over UEFI.

TPM-vereiste (Trusted Platform Module) voor Windows 11

TPM is ontwikkeld om hardwaregebaseerde beveiligingsfuncties te kunnen bieden. In principe zorgt deze module ervoor dat de computer beter bestand is tegen sabotage. Dit is ook het element van de Windows 11-hardwarevereisten dat de meeste verwarring heeft veroorzaakt tijdens de lancering van Win11. Het komt er echter op neer dat het goed is voor cybersecurity. 

Het is belangrijk te benadrukken dat de vereiste voor TPM kan worden opgelost met firmware-TPM, soms kortweg fTPM genoemd. Zo worden een aantal chipsets van Intel geleverd met hun Platform Trust Technology of PTT. Deze biedt dezelfde TPM-beveiligingsprotocollen zonder dat er een extra fysieke chip nodig is. AMD biedt ook een ingebouwde firmwareversie waarvoor geen speciale crypto-processor of speciaal geheugen nodig is. 

Als je meer wilt weten, bekijk dan onze video over TPM, PTT en fTPM. Dit is een van onze meest populaire Tech Edge-clips tot op heden. Bekijk de video! 

Moet ik upgraden naar Windows 11? 

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Windows 11 is de nieuwste versie van Windows en volgens Microsoft de allerbeste. Dat betekent echter niet dat het ook de juiste keuze is voor elke computertoepassing.

Windows 11 voor Embedded en IoT-oplossingen

Als je embedded en IoT-oplossingen ontwikkelt, is Windows 11 nu misschien nog niet de beste oplossing. We hebben een hele blog geschreven over het onderwerp Windows 11 voor embedded en IoT-apparaten. Lees de blog voor ons advies en alle details. 

Windows 11 voor algemeen gebruik

Als jij je pc voornamelijk gebruikt voor zaken als het maken en delen van documenten of afbeeldingen, voor je e-mail en het gebruik van internet, dan is Windows 11 mogelijk een goede keuze. Misschien moet je even wennen aan de ontwerpwijzigingen ten opzichte van Windows 10, maar Windows 11 biedt beveiligingsverbeteringen en een aantal verbeteringen op het gebied van multitasking. Microsoft beweert ook dat Windows 11 beter is op het gebied van geheugenbeheer. Daarnaast wordt gezegd dat het 25 procent sneller uit de slaapstand komt.

Windows 11 voor computergaming

Als jij je computer gebruikt om te gamen, zul je een aantal nieuwe functies waarschijnlijk wel waarderen. Windows 11 beschikt namelijk over functies waardoor je games er beter uitzien en je grafische kaart en solid-state drive sneller communiceren. 

Windows 11 biedt nu bijvoorbeeld Auto-HDR, dat voorheen alleen werd aangeboden op de Xbox-gameconsole. Het maakt de afbeeldingen iets flitsender door HDR (high dynamic range) toe te voegen aan oudere games die alleen SDR (standard dynamic range) ondersteunen. Gebruikers zien hierdoor meer details en kleur en hebben dus een verbeterde game-ervaring. 

Een ander voorbeeld van een gamingfunctie is Direct Storage. Microsoft heeft deze technologie voor Xbox-gameconsoles geïntroduceerd en nu dus beschikbaar gemaakt in Windows. Met deze technologie kan de GPU gamegegevens rechtstreeks van de SSD laden en de CPU-verwerking overslaan. Dit versnelt de verwerking van de gegevens aanzienlijk. De CPU is dan bovendien beschikbaar om andere taken af te handelen.

Windows 11 voor Android-gebruikers

Als je een Android-gebruiker bent, ben je misschien erg enthousiast over de ondersteuning voor Android-apps. In Windows 11 kun je jouw favoriete mobiele apps en games rechtstreeks op je pc uitvoeren. 

Welke OnLogic-pc’s zijn compatible met Windows 11? 

We hebben veel industriële pc’s die compatible zijn met Windows 11. We nemen een aantal van onze meest populaire computers eens onder de loep. 

Industriële fanless en fanless hybride computers die compatible zijn met Windows 11

De systemen uit onze nieuwste ML100-serie, waaronder de ML100G-41, ML100G-52 en ML100G-53, zijn allemaal compatible met Windows 11. Deze populaire systemen bieden hoge prestaties in een compact formaat en bevatten onderdelen met een lange levensduur. 

ML100G-53 Industrial NUC hosted on Intel DevCloud

Onze Helix-serie biedt industriële fanless en fanless hybride opties. Deze zijn speciaal ontworpen voor de uitdagingen van de IoT Edge en alle computers uit deze serie ondersteunen Windows 11. Deze systemen bieden een diversiteit aan processor- en configuratieopties. Er is altijd wel een systeem dat geschikt is voor jouw specifieke projectbehoeften. 

De Helix 500 combineert een Intel Comet Lake Core™-processor in een fanless, solid-state platform, dat is ontworpen voor de uitdagingen van computeromgevingen aan de edge.

HX500 Industrial Computer hosted on Intel DevCloud

De Helix 600 en Helix 610 breiden de mogelijkheden van de Helix 500 uit met een verbeterd koeloppervlak en extra uitbreiding voor aanvullende opslag, I/O of grafische kaarten.

Helix 610 Industrial computer

Helix 310 en Helix 330 zijn geoptimaliseerd voor IIoT. Ze bieden ondersteuning voor drie onafhankelijke schermen. Ze hebben een bedrijfstemperatuurbereik van 0 °C tot 50°C en opties voor maximaal 4 LAN.

Rugged computers die compatible zijn met Windows 11

Heb je een computer voor een embedded of industriële toepassing in een extreme omgeving nodig? Onze rugged lijn met robuuste industriële pc’s biedt hoogwaardige computers in een compacte, ultra bestendig en ze zijn eenvoudig te integreren. Deze systemen worden beschermd tegen stof en vuil. Ze zijn bovendien bestand tegen schokken, trillingen en extreme temperaturen van maar liefst -40 °C tot 70 °C.

Onze Karbon 400-serie is ontwikkeld voor betrouwbaarheid in zelfs de meest veeleisende installatieomstandigheden. Denk aan locaties met extreme temperaturen en veel trillingen en of schokken. 

Onze Karbon 700-serie levert onze allerbeste prestatieopties voor rugged computing, waaronder de fanless K700-SE. De fanless hybride K700-X2 biedt ruimte voor extra uitbreiding, waaronder krachtige GPU’s voor grafisch intensieve of beeldverwerkingstoepassingen.

Karbon 700 Fanless Hybrid

Panel-pc’s voor Windows 11

Zoek je een industriële panel-pc? Ook die hebben we. Kijk bijvoorbeeld eens naar de CS-P2102 met een in zonlicht afleesbare display

OnLogic Panel PC

We hebben nog veel meer computers met Windows 11-compatibiliteit. Er worden dagelijks meer computers aan de lijst toegevoegd. Ons beste advies om meer informatie te weten te komen over alle compatibele computers is contact op te nemen met ons technisch verkoopteam. Ze kunnen er samen met jou voor zorgen dat de oplossing die je selecteert, geschikt is voor al je vereisten. 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen