Home>Berichten>Industriële IoT>Wat zijn de beste pc’s voor de olie- en gasindustrie?

Wat zijn de beste pc’s voor de olie- en gasindustrie?

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: maart 10th, 2021·9,5 min read·

Wat zijn de beste pc’s voor de olie- en gasindustrie?

Als je wilt weten welke pc’s het meest geschikt zijn voor de olie- en gasindustrie, is het belangrijk dat je weet aan welke unieke vereisten ze moeten voldoen en welke problemen je ermee wilt oplossen. In de huidige Industry 4.0-wereld moet je snel operationele en zakelijke beslissingen kunnen nemen op basis van de beste gegevens die er zijn. Zo kun je de juiste beslissing nemen op het juiste moment. Dat betekent voor nagenoeg alle industrieën dat IT-apparatuur aan de edge geïntegreerd moet worden. Dat geldt ook voor de hele olie- en gasindustrie, welke petrochemische stof ze ook produceren.

Belangrijkste functionele vereiste? Beschikbaarheid en betrouwbaarheid

De implementatieomgeving voor edge computing in de olie- en gasindustrie is echter niet echt bevorderlijk voor een doorsnee desktop-pc. Je toepassingen vereisen maximale beschikbaarheid van apparatuur. Dat betekent dat de betrouwbaarheid van je IT net zo belangrijk is als de betrouwbaarheid van je OT (operationele technologie). OnLogic heeft pc’s ontworpen die tegemoetkomen aan de vereisten van je volgende implementatie: maximale betrouwbaarheid in de ruwste omgevingen. Dus nu vraag jij je misschien af wat de belangrijkste overwegingen zijn wanneer je pc’s implementeert aan de rand en welke pc’s van OnLogic het meest in die behoeften voorzien?

Omgevingsoverwegingen voor de olie- en gasindustrie

Voor een maximale uptime van apparatuur moet je nadenken over de omgevingsfactoren waarmee je rekening moet houden. Een aantal veelvoorkomende uitdagingen is:

 • Groot bedrijfstemperatuurbereik: Implementatie aan de edge betekent dat je rekening moet houden met temperatuurschommelingen op productielocaties. Commerciële pc’s hebben een temperatuurbereik dat vaak pas begint bij 0 °C en een oververhitting die al plaatsvindt vanaf 27 °C. Na verloop van tijd kan het bovendien gebeuren dat onderdelen defect raken door hoge of lage bedrijfstemperaturen of bij grote temperatuurschommelingen. OnLogic heeft rugged pc’s met een temperatuurbereik van -40 °C tot 70 °C. Dat betekent een dekking waar je implementatie je ook brengt.
 • Trillingen en schokken: Wordt een pc direct op apparatuur bevestigd? Een doorsnee kant-en-klare pc met bewegende onderdelen, zoals ventilatoren en harde schijven, zal na verloop van tijd defect raken. De fanless systemen van OnLogic bevatten geen bewegende onderdelen. Daardoor zijn ze veel betrouwbaarder. Systemen in onze Rugged productlijn zijn getest volgens IEC- en MIL-STD-procedures. Onze Karbon 700-units zijn op schokbestendigheid getest tot 50G!
 • Ingangsspanning: Je thuiscomputer heeft wisselstroom uit een stopcontact nodig. Wanneer je aan de edge implementeert, beschik je niet altijd over 120 VAC-stroom. De pc’s van OnLogic zijn zo gemaakt dat ze direct DC-invoer ontvangen van je industriële stroomvoorziening. Onze rugged pc’s hebben een vermogen tot 9~48V. Je bent dus flexibel met het vermogen dat je ter plaatse hebt.
 • Deeltjes/stof: Een fanned pc is niet bestand tegen stof en vuil dat het systeem binnendringt via de ventilatoren. Na verloop van tijd geven de elektrische onderdelen kortsluiting of worden bewegende onderdelen geblokkeerd door stof en vuil. De fanless pc’s van OnLogic hebben geen ventilatoren, zodat stof en deeltjes niet kunnen binnendringen. Heb je een GPU nodig voor machine-inspectie of andere beeldintensieve taken? In onze unieke fanless hybride oplossingen wordt de videokaart of andere uitbreidingskaart met een ventilator actief gekoeld in een afzonderlijk compartiment. Het moederbord en andere gevoelige interne onderdelen worden beschermd in het ventless en fanless gedeelte van het chassis.
 • Behuizing: Afhankelijk van je implementatieomgeving wil je de apparatuur al dan niet in een behuizing plaatsen. De meeste IT-apparaten hebben geen waterclassificatie; die moet je dus beschermen tegen regen en sneeuw. Systemen met een IP-waterclassificatie kosten doorgaans duizenden euro’s meer dan hun OnLogic-equivalent. Ze gebruiken atypische aansluitingen en andere apparaten die aan de edge zijn geïmplementeerd, zoals PLC’s. Ze hebben dan een aparte behuizing nodig.
 • Regelgeving/naleving: Afhankelijk van je toepassing heb je normering klasse 1, deel 2 nodig, een normering voor een brandgevaarlijke omgeving met ontvlambare gassen en vloeistoffen. Net als alle computers met IP-normering kosten deze duizenden euro’s meer dan een normale rugged computer. Je moet dan ook overwegen of het mogelijk is om de apparatuur buiten deze omgeving neer te zetten of een C1D2-compatibele behuizing te gebruiken voor lokale apparatuur. (Toepasbaarheid is afhankelijk van je omgeving. Raadpleeg altijd een expert op het gebied van regelgeving).

Configuratieopties voor de beste pc, om tegemoet te komen aan de vereisten voor olie- en gastoepassingen

Die ene perfecte benadering voor edge computers in olie- en gastoepassingen bestaat niet. Daarom worden OnLogic-systemen geconfigureerd op basis van jouw systeemvereisten:

 • Systeemprestaties: Het is belangrijk dat je nadenkt over de prestaties die je van een apparaat verwacht. Een apparaat voor gegevensregistratie heeft waarschijnlijk maar minimale verwerkingskracht en opslag nodig. Een bewakingscamera die ook machine learning-interferentie uitvoert om afgelegen locaties op inbraakdetectie te controleren, vraagt daarentegen om veel meer verwerkingsvermogen, AI-accelerators en grotere opslagschijven.
 • I/O aan de edge: Edge-toepassingen moeten hun gegevens ergens vandaan halen. Dat betekent dat je veel I/O-mogelijkheden nodig hebt om verbinding te maken met lokale apparaten, zoals PLC’s, sensoren en camera’s. Voor gegevensverzameling heb je misschien seriële connectiviteit nodig om gegevens op te halen uit Modbus-apparaten, LAN-poorten om verbinding te maken met je OPC-UA-PLC’s, Power over Ethernet (PoE) voor je camera’s of Digital input-output (DIO) voor sensoren. Het is ook belangrijk dat je lokale apparaten selecteert die geschikt zijn voor je omgeving.
 • Draadloos: Oké, je hebt je gegevens verzameld. Wat nu? Op afgelegen locaties heb je misschien geen bekabelde koper- of glasvezelverbinding. Met draadloze technologie, zoals CAT M1 of 4G LTE, kun je gegevens over het netwerk versturen met landelijke providers. Je hoeft geen dure infrastructuur te ontwikkelen of technici te sturen om gegevens ter plaatse te verzamelen. Je kunt ook wifi en bluetooth gebruiken om verbinding te maken met lokale netwerken en sensoren.
 • Beeldschermen:Moeten operators de gegevens lokaal kunnen bekijken? Voor een opzichter kun je een OnLogic-pc aansluiten op meerdere schermen, zodat hij of zij processen op een eigen systeem kan bekijken. Daarvoor heb je doorgaans meerdere beeldschermuitgangen nodig, zoals DisplayPort of HDMI. Voor lokale HMI’s (human machine interfaces) kun je een OnLogic-panel-pc gebruiken, zodat operators met een industriële touchscreencomputer kunnen werken.
 • Beveiliging: Nu meer apparaten dan ooit zijn verbonden met industriële netwerken, is netwerk- en apparaatbeveiliging essentieel. In 2017 heeft Deloitte een beveiligingsonderzoek naar IoT voor olie en gas uitgevoerd. Dit toonde aan dat het risico op de meest ingrijpende en ernstige cyberaanvallen optreedt in productieomgevingen, de gebieden met de meeste IoT-apparaatintegratie. De noodzaak om industriële netwerken te beveiligen, is van het allergrootste belang voor operationele integriteit. De beveiliging van je netwerk- en edge-apparaten is essentieel. Gelukkig biedt OnLogic Intel-technologieën, TPM (Trusted Platform Module) en firmware PTT (Platform Trust Technology) op veel systemen. Deze modules beschermen tegen indringers op netwerkeindpunten. Daar vinden cyberaanvallen het meest plaats. Dit is vaak te wijten aan gebrekkige monitoring of fysieke beveiliging of kwetsbare gevirtualiseerde resources.

OnLogic-partners voor olie en gas

Je moet niet alleen nadenken over de hardware maar ook over welke software je op je systeem moet zetten om aan projecteisen te voldoen. Veel klanten selecteren eerst hun software en gaan dan op zoek naar de hardware. Het is echter beter om dit tegelijkertijd te doen, omdat het ene niet zonder het andere werkt. OnLogic heeft sterke technologische partnerschappen voor software. Zo wordt je oplossing nog krachtiger:

Met het Ignition SCADA-platform (Supervisory Control And Data Acquisition) van Inductive Automation kunnen operators in real-time gegevens verzamelen en hierop actie ondernemen. Met Ignition SCADA kunnen opzichters, lijnoperators en besluitvormers slimmere beslissingen nemen. Voor meer informatie over SCADA voor industriële automatisering lees je dit blogbericht.

Stel, je hebt een lokatie waar olie verwerkt wordt. Je kunt gegevens ophalen en deze op HIMI’s weergeven voor machineoperators. Je kunt opzichters een weergave van de hele productiesite laten zien. Gedurende het hele productieproces, van inlaatleidingen tot op het moment dat de tankwagens worden geladen, kun je voor besluitvormers analytische rapporten genereren. Met Ignition kun je verbinding maken met verschillende PLC’s zodat je meestal kunt gebruiken wat je op locatie al hebt geïmplementeerd. OnLogic heeft in samenwerking met Inductive Automation onze IGN-serie ontwikkeld. Dit is een reeks systemen die vooraf zijn geladen met Ignition Edge. Dit is een versie van Ignition die speciaal is ontworpen voor edge-implementaties.

Ignition Ecosystem Map

 

AWS Greengrass is een cloudservice van Amazon die is ontworpen om edge-implementaties te faciliteren. Als je AWS al in je IT-infrastructuur hebt geïntegreerd, kan dit een geweldige keuze zijn. Je kunt bijvoorbeeld Greengrass Core Gateways implementeren om je tankwagens te monitoren, door onder meer GPS- en tankgegevens te verzenden. Dit is mogelijk met een 4G-compatibele edge-pc van OnLogic. Hiermee kun je het wagenpark nauwkeurig monitoren en slimmere operationele beslissingen nemen. OnLogic heeft een reeks AWS IoT Greengrass-compatibele pc’s waarmee je aan de slag kunt. Zodra deze gegevens zich in de cloud bevinden, kun je al je bestaande AWS-services gebruiken. Met AWS Quicksight bijvoorbeeld kun je gegevens visualiseren in dashboards. Of gebruik Sagemaker als je op CAN Bus gebaseerde gegevens terug krijgt van een OnLogic edge-pc, voor (voorspellende) statusmonitoring van je vloot.

EdgeIQ is ontworpen voor IoT-integratie, om het netwerk van apparaten te beheren vanuit één glazen paneel. Een groot voordeel als je netwerk uit duizenden apparaten bestaat. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk de verschillende edge-pc’s uit elkaar houden die putlocaties, pijplijnen, voertuigen en opslagtanks bewaken. Daartoe maak je apparaatprofielen aan om apparaten eenvoudig te voorzien van specifieke systeemafbeeldingen. Vervolgens kun je de status van een apparaat bewaken en beleidsbeslissingen nemen met behulp van een gecentraliseerde opdrachtsoftwaresuite. EdgeIQ is ontworpen voor integratie met bestaande cloudproviders, zoals AWS, Azure en Google. Je kunt ook je eigen privécloud introduceren. OnLogic heeft een reeks EdgeIQ-compatibele pc’s waarmee je aan de slag kunt. Meer informatie over de samenwerking tussen EdgeIQ AWS.

EdgeIQ screen shot

Welke pc’s van OnLogic zijn het meest geschikt voor de olie- en gasindustrie?

Je weet nu wat de belangrijkste overwegingen zijn voor een olie- en gasimplementatie. Dan rijst nu de vraag welke OnLogic-hardware het meest geschikt is voor jouw implementatie? Door bovenstaande vereisten te combineren, krijg je meer inzicht in de omgevings- en andere specificaties waaraan een systeem moet voldoen. Onze reeks fanless industriële pc’s is ontworpen voor implementaties waarbij de temperatuur het bereik van 0 °C-50 °C niet overschrijdt, die niet onderhevig zijn aan schokken en/of trillingen of te maken hebben met een brede ingangsspanning. Dat zijn kenmerken van onze Rugged serie.

Voor systemen die niet veel verwerkingsvermogen vereisen, zoals dataloggers, zijn de CL210 en ML350 uit onze industriële lijn misschien de beste oplossing. Voor meer prestaties, bijvoorbeeld voor de uitvoering van zware workloads aan de edge, is de Helix-serie misschien de juiste oplossing.

Zoek je een rugged toepassingen, dan is de Karbon-serie de juiste keuze, bijvoorbeeld voor onze klanten uit de olie- en gasindustrie. De K300 is ideaal als lichtgewicht edge-gateway. Onze K700 daarentegen biedt weer flexibelere prestaties, geschikt voor je intensieve workloads aan de edge.

Als je voor gespecialiseerde toepassingen panel-pc’s nodig hebt voor HMI/OIT-stations, is onze lijn met panel-pc’s precies wat je zoekt. Daar vind je pc’s voor zowel industriële als rugged implementaties. Heb je voor de uitvoering van enterprise-toepassingen op het hoofdkantoor rackmount servers nodig? We hebben ook Xeon Scalable– en AMD EPYC-servers.

Wat je computerbehoeften voor olie- en gasimplementaties ook zijn, OnLogic levert betrouwbare computers die zijn afgestemd op al je behoeften. Bekijk vandaag nog onze online store of neem contact op met een van onze experts.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Cole Wangsness

Cole is the leader of strategic partnerships at OnLogic. He works to enable the technologies that customers use to solve problems today and in the future. When not working, he enjoys training his dog (she's 9, but he tries anyways).
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN