Home>Berichten>Industriële IoT, Techniek uitgelegd>Wat is SCADA en hoe wordt het gebruikt bij industriële automatisering?

Wat is SCADA en hoe wordt het gebruikt bij industriële automatisering?

By ·Categorieën: Industriële IoT, Techniek uitgelegd·Published On: augustus 28th, 2020·7,4 min read·

Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) is een combinatie van hardware en software voor gebruik bij industriële automatisering. SCADA stelt gebruikers in staat:

Met SCADA-systemen kunnen bedrijven betere beslissingen nemen, de efficiëntie verbeteren en downtime minimaliseren. SCADA gebruikt men in verschillende industrieën en zie je vooral in de sectoren: productie, automatisering, olie & gas en waterzuivering.

SCADA-systemen werken door lokale sensoren, apparaten en PLC’s – die datasets verzamelen, ook wel tags genoemd – te verbinden met een on-site server of een remote/virtuele machine. Data kan worden opgeslagen in een historische database, voor latere analyse. Gebruikers communiceren lokaal met het SCADA-systeem om processen te beheren via workstations van operators, HMI’s of rechtstreeks op de SCADA-server.

SCADA vergroot het inzicht voor het maken van geïnformeerde beslissingen

Een SCADA-systeem geeft gebruikers een beter overzicht om weloverwogen beslissingen te nemen. Een supervisor bij een frisdrankbottelarij wil bijvoorbeeld alle productielijnen kunnen bekijken, de uptime verbeteren en de downtime verminderen op basis van de huidige prestaties van de afdeling. Om dit te bereiken, hebben ze tags nodig van elk station in het productieproces. Met een SCADA-systeem zal de supervisor van de lijn een waarschuwing ontvangen wanneer de druk van het mondstuk bij een van de vulsystemen met 20% is gedaald, waardoor de cyclustijd met 5 seconden wordt verlengd. De supervisor van deze lijn kan snel een technicus sturen om het beschadigde mondstuk te vervangen en de lijn weer op de normale capaciteit te krijgen. Met behulp van een SCADA-systeem kan de supervisor het probleem diagnosticeren en oplossen voordat het tot knelpunten in het proces bij latere stations leidt of de hele lijn platlegt vanwege een defect aan een cruciaal onderdeel.

Belangrijke vragen bij de overweging voor SCADA

Wat wil ik graag bereiken?

  • Een SCADA-systeem kan helpen bij een breed scala aan behoeften, dus het is belangrijk om vanaf het begin jouw projectdoelen en KPI’s te definiëren. Wil je naast controle en supervisie over de fabriek bijvoorbeeld ook de onderhoudskosten verlagen, downtime verminderen of fabrieksrapportages verbeteren?

Over welke machines moet ik toezicht houden om mijn doelen te bereiken?

  • Installeer ik nieuwe machines of gebruik ik bestaande machines? Kan ik rechtstreeks met de machine communiceren via een industrieel protocol zoals Modbus TCP/IP of moet ik PLC’s integreren om te communiceren met de machines en sensoren zoals Allen Bradley’s CompactLogix of Siemens S7-serie?

Wat voor type industriële pc hardware moet ik hiervoor implementeren?

  • Heb ik een computer nodig die meer dan 3 monitoren in de controlekamer kan aansturen voor algemeen fabriekstoezicht? Heb ik een alles-in-een panel pc nodig voor een HMI zodat de operators van mijn productielijn direct kunnen communiceren met machines op hun lijn? Heb ik een rugged edge computer met 4G LTE modem nodig om gegevens vanaf mijn locatie via MQTT terug te sturen?

Wie zijn de stakeholders bij dit project?

  • Engineering, information technology, operations en andere relevante afdelingen moeten bij het proces betrokken worden om een soepele integratie te garanderen. 

Heb ik de juiste mensen in mijn team om een SCADA-integratie te ondersteunen?

  • Als dit de eerste keer is dat je een SCADA-integratie uitvoert, heeft jouw bedrijf mogelijk niet de benodigde kennis om dit te ondersteunen. Veel eindgebruikers van SCADA-systemen werken rechtstreeks met een ervaren partner voor deze integratie om ervaring over te brengen en te zorgen voor een op maat gemaakte oplossing voor jouw project.

Maak gebruik van Ignition voor SCADA

OnLogic werkt samen met Inductive Automation om hardware en software samen te brengen in één pakket. De SCADA-oplossing van Inductive Automation, Ignition, is een platform dat alle apparaten op jouw fabrieksvloer met elkaar verbindt. Het is hardware-agnostisch, dus je kunt veel verschillende PLC’s, databases en pc’s gebruiken. Ignition heeft ook krachtige ingebouwde visualisatie- en rapportagetools, zodat besluitvormers op het juiste moment de beste beslissing kunnen nemen. Inductive Automation heeft ook een integrator programma, dat de mogelijkheid biedt om samen te werken met gecertificeerde integratiespecialisten in jouw regio om een complete oplossing te creëren die bij jou past. Zo hoef je geen eigen specialist in te huren.

Een terugkerend risico bij IIoT-toepassingen (Industrial Internet of Things) is dat systemen een internetverbinding moeten hebben om goed te kunnen functioneren. Inductive Automation heeft dit opgelost met hun Ignition Edge software. Dit is een lichtere versie van hun Ignition gateway ontworpen voor gebruik aan de edge van jouw netwerk. Met Ignition Edge kunnen systemen onafhankelijk worden gebruikt totdat de netwerkverbinding is hersteld. Er zijn een aantal versies van Ignition Edge, de meest voorkomende zijn:

  • Edge Panel: hiermee kun je een lokale HMI autonoom laten draaien vanuit de rest van het netwerk
  • Edge IIOT: om dataoverdracht via het lichte MQTT protocol te faciliteren.
  • Edge Compute: voor het gebruik van REST API’s, python scripts, of het draaien van Sequential function charts.

Welke versie (of combinaties aan versies) jij nodig hebt, hangt af van jouw projectvereisten. Lees hier meer over onze industriële automatiseringsoplossingen. Als je klaar bent om jouw eigen oplossing te configureren, bekijk dan hier de mogelijkheden.

Ignition Ecosystem

Hoe SCADA gebruikt kan worden bij olie- en gasprojecten

Remote Oil Field MonitoringStel dat je 50 locaties hebt voor de winning van aardgas. Hoeveel kost het elke keer dat de technicus met een bedrijfsauto naar de IT-apparatuur op een van die locaties moet rijden om die vervolgens bij te werken? Met Ignition Edge Panel kun je een lokale HMI voor jouw operators creëren die niet afhankelijk is van een netwerkverbinding. Met Ignition Edge IIOT kun je trendgegevens versturen over MQTT via 4G LTE met behulp van een betrouwbare, rugged pc met breed temperatuurbereik en een geïntegreerde modem van OnLogic. Met de mogelijkheid om op afstand in realtime toezicht te houden op elke locatie, kunnen jouw technici meer tijd besteden aan kritisch onderhoud en minder aan standaard onderhoud van de IT-apparatuur. Ignition Edge is een investering die tijd, middelen en mankracht kan vrijmaken voor andere onmisbare gebieden.

Waarom kiezen voor een industriële pc als onderdeel van jouw SCADA-oplossing?

Een van de meest voorkomende redenen die we horen van onze klanten die industriële hardware overwegen, is dat ze de downtime die wordt veroorzaakt door onbetrouwbare IT-apparatuur te hoog vinden. American Woodmark koos bijvoorbeeld voor de industriële pc’s van OnLogic om hun bestaande desktops te vervangen vanwege de tijd die verloren ging bij het handmatig opzuigen van zaagsel en stof uit de systemen van CNC-machines. De downtime daalde tot onder de 1% met de overstap naar een fanless oplossing die is gebouwd om te presteren in een productieklimaat of -omgeving. Lees meer over het project en de voordelen van fanless computers in het verhaal van deze klant.

De implementatieomgevingen voor SCADA-projecten variëren net zo veel als de industrieën waarvoor ze bedoeld zijn. De selectie Ignition Edge oplossingen van OnLogic is op maat gemaakt voor SCADA-implementaties in een breed spectrum aan toepassingen. We bieden oplossingen die bestand zijn tegen stof, hoge en/of lage temperaturen, schokken, trillingen en variabele ingangsvoeding. Neem vandaag nog contact met ons op om met een van onze hardwarespecialisten te spreken en jouw oplossing te vinden. Systemen worden op bestelling gebouwd en volledig afgestemd op jouw project. Voeg een interne 4G LTE modem toe voor communicatie op afstand, PoE+ poorten voor het voeden van IP-camera’s, of een van de andere beschikbare opties in onze computers. Combineer met Ignition Edge om de uptime verder te verhogen, de downtime te verminderen en de operationele efficiëntie te verbeteren.

En wat als ik al AWS Cloud services geïntegreerd heb als onderdeel van mijn technologische bedrijfsportfolio?

OnLogic en Inductive Automation hebben samengewerkt met Amazon Web Services om gebruik te maken van de krachtige tools die AWS te bieden heeft. Maak gebruik van tools als AWS IoT Sitewise, S3 en Kinesis om data te verzamelen, analyseren en op te slaan. Stuur het terug naar Ignition voor gebruik in de krachtige rapportagetools of gebruik AWS analytical services om direct inzichten uit de cloud te halen. Lees meer over AWS-connected fabrieksoplossingen en de Industrial Machine Connectivity (IMC) kit in dit artikel.  Neem gerust contact met ons op zodat we je kunnen helpen deze software te gebruiken en jouw prototype te maken.

Industrial Machine Connectivity Kit

Hoe de IMC kit componenten relateren aan ISA95 levels en welke mogelijkheden beschikbaar zijn per level. Afbeelding van AWS.

Of je nu SCADA in een kleine fabriek moet implementeren of honderden remote-apparaten moet monitoren op duizenden kilometers afstand: OnLogic heeft hardware-oplossingen voor jou. Ontdek onze online winkel, of neem vandaag nog contact op!

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Cole Wangsness

Cole is a Sales Engineer at OnLogic. He works to connect customers with the right solution and provide industry expertise. When not working, he enjoys learning about new tech and tinkering with computers.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen