Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is Mini-ITX? Een kort overzicht van moederbordformaten

Wat is Mini-ITX? Een kort overzicht van moederbordformaten

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: augustus 10th, 2022·3,4 min read·

Als je nog niet zo bekend bent in de wereld van industriële of SFF-computers (small form factor of kleine vormfactor), vraag jij je misschien af wat mini-ITX is. Mini-ITX is een compacte moederbordformfactor van 170 × 170 mm (6,7 × 6,7 inch). Mini-ITX-kaarten zijn speciaal ontworpen voor computers die volledige functionaliteit vereisen in een compact formaat. Ze zijn een populaire keuze voor een breed scala aan consumenten- en industriële computersystemen.

De Mini-ITX-standaard is oorspronkelijk in 2001 ontworpen door VIA Technologies om chipsets en processors te demonstreren. De formfactor was van bijzonder belang voor de bouwers van industriële hardware, omdat het veel van de mogelijkheden en connectiviteitsopties heeft van grotere kaarten, maar tegelijkertijd ruimte bespaart en minder energie verbruikt. Mini-ITX-kaarten zijn heel geschikt voor fanless koeling. Daardoor zijn ze ideaal voor industriële en embedded systemen die uiterst betrouwbaar moeten zijn in uitdagende omgevingen. OnLogic was een van de eerste bedrijven die in 2003 Mini-ITX-kaarten op de Amerikaanse markt bracht. 

Vergelijking van de grootte van het Mini-ITX-moederbord

De meeste moderne pc’s voor consumenten en liefhebbers zijn gebouwd rond een Standard-ATX-moederbord. De afmetingen hiervan zijn 305 × 244 mm (12 × 9,6 inch). Met een kaart van dit formaat kunnen gebruikers uitbreidings- en aanpassingsopties optimaliseren. Het niet zo kleine formaat van een ATX-kaart kan echter een probleem zijn voor industriële installaties waar ruimte heel belangrijk is. Het aantal onderdelen op ATX-kaarten betekent ook dat ze meer vermogen en dus ook meer koeling nodig hebben. 

Een veelvoorkomend alternatief voor ATX is Micro-ATX. Dit type moederbord is al een stuk kleiner, namelijk 244 × 244 mm (9,6 × 9,6 inch) of 244 × 205 (9,6 × 8,1 inch). Die verkleining leidt natuurlijk ook tot minder uitbreidingsopties, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien.

Motherboard vergelijking van de grootte - ATX, Micro-ATX, Mini-ITX, Nano-ITX, NUC, Pico-ITX

Voor veel bouwers van industriële systemen vormt de Mini-ITX een aantrekkelijk evenwicht tussen prestaties, grootte, koelcapaciteiten en energieverbruik. Er zijn echter nog een paar kleinere moederbordopties voor gebruikers die nóg meer waarde hechten aan ruimtebesparingen en een laag energieverbruik. 

  • Nano-ITX-moederborden zijn een andere formfactor die door VIA Technologies in 2003 werden gepresenteerd, met afmetingen van 120 × 120 mm (4,72 × 4,72 inch). Ze werden al snel omarmd, vooral in digital entertainment. 
  • Intel NUC-moederborden werden in 2013 op de markt gebracht, met afmetingen van 101,16 × 101,16 mm (4 × 4 inch). NUC computers en andere moederborden blijven een populaire keuze voor consumenten- en commerciële toepassingen.
  • Pico-ITX-moederborden werden in 2007 geïntroduceerd door VIA Technologies. Ze meten slechts 100 × 72 mm (3,94 × 2,83 inch). Pico-ITX-kaarten worden vaak in embedded toepassingen geïmplementeerd vanwege hun extreem kleine formaat.

Er zijn nog enkele andere moederbordformaten evenals SBC-oplossingen (Single Board Computing), bijvoorbeeld de Raspberry Pi. Deze combineert een moederbord met opslag, geheugen en geïntegreerde verwerking.

Voordelen van Mini-ITX

Mini-ITX biedt een aantal voordelen ten opzichte van zijn grotere, maar ook kleinere, tijdgenoten. Natuurlijk is elke toepassing uniek en het zijn jouw vereisten die bepalen welke formfactor de juiste combinatie van functies en prestaties voor je project heeft. Dat gezegd hebbende, volgt hier een overzicht van wat Mini-ITX-moederborden te bieden hebben.

  • Kleine systemen voor toepassingen met beperkte ruimte: Compacte Mini-ITX-pc’s passen waar de meeste torens dat niet doen.
  • Laag energieverbruik, maar superkrachtig: Processors met een laag vermogen genereren minder warmte. Dat bevordert de levensduur van het systeem. Toch leveren ze nog steeds zeer krachtige verwerking, vooral met de nieuwste geïntegreerde videokaarten.
  • COTS-kaarten (Commercial Off the Shelf) verlagen de kosten en verkorten de time to market: Standaard kant-en-klare Mini-ITX-kaarten verminderen de behoefte aan aangepaste ontwikkeling.
  • Een groot aantal leveranciers en een gevestigd ecosysteem: Mini-ITX draait al meer dan twintig jaar mee en er zijn honderden keuzes voor kaarten en behuizingen.
  • Industriële oplossingen beschikbaar: Dankzij hun flexibiliteit bieden industriële fabrikanten versies van deze kaart met een breed temperatuurbereik, rugged, fanless en met een lange levensduur.
  • Modulariteit en selectie leiden tot uiterst aanpasbare oplossingen: Mini-ITX maakt aangepaste configuraties mogelijk dankzij geïntegreerde pinheaders en de mogelijkheden van oplossingsproviders als OnLogic.

Hopelijk beantwoordt dit je vragen over Mini-ITX. Als je op zoek bent naar een industrieel systeem dat gebruik maakt van een van deze moederborden met een kleine formfactor, blader dan eens door onze volledige lijn van Mini-ITX-computers. Heb je nog vragen over welk moederbord of systeem het juiste is voor jou, neem dan contact op met ons team.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen