Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is machine vision?

Wat is machine vision?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juni 21st, 2022·2,9 min read·

Je hoort de term machine vision tegenwoordig overal. Maar wat is machine vision? En hoe kunnen bedrijven hier gebruik van maken?

Machine vision-systemen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de ogen van een machine. Machine vision maakt gebruik van camera’s in combinatie met hardware en software-algoritmen om visuele taken te automatiseren.

Het proces begint met een sensor, bijvoorbeeld een camera, die de digitale input vastlegt. De input wordt dan op een computersysteem geanalyseerd en gecategoriseerd door een software-algoritme. Met de data die daaruit komt, kun je beelden classificeren en het systeem of de machine op basis van de uitkomst acties laten uitvoeren. Ondernemingen gebruiken machine vision op verschillende manieren om de precisie, productiviteit en kwaliteit van werkzaamheden te verbeteren

Voorbeelden van machine vision oplossingen

Het Hawaiiaanse ‘IKE Solutions heeft een machine vision-oplossing ontwikkeld voor de visserij en visserijcoöperaties. De camera’s en sensoren verzamelen veilig data vanaf vissersboten om de visserijactiviteiten op zee te controleren. Met deze machine vision-oplossing kan de visserij beter en goedkoper beheerd worden. Het woord ‘ike’ betekent ook ‘zien’ in het Hawaiiaans, en dat is precies wat hun oplossingen doen.

Set up showing a machine vision solution

Het Nederlandse Datacadabra gebruikt machine vision in hun intelligente maaisystemen voor de bermen langs de weg. De MowHawk, zoals ze hem noemen, houdt exact de locatie van de machine bij en detecteert of het te maaien gras invasieve plantensoorten en/of afval bevat. Met deze inzichten kun je geld besparen op de verwerking van het gemaaide gras en kan er gewerkt worden aan een duurzamere omgeving.

two people standing by a machine vision camera mounted on a tractor

Artemis Vision, uit Colorado in de VS, gebruikt machine vision voor kwaliteitscontrole, dimensioneren en smart logistics oplossingen. Hun inspectie-oplossingen helpen met het elimineren van handmatig toezicht en inspecties. Hun accurate vision oplossingen helpen met het reduceren van het schroottarief, en zorgen voor een hogere klanttevredenheid door betere product kwaliteitscontrole te realiseren.

QA inspection system using machine vision

Artemis Vision, uit Colorado in de VS, gebruikt machine vision voor kwaliteitscontrole, dimensioneren en slimme logistieke oplossingen. Hun inspectieoplossingen helpen handmatig toezicht en inspecties te elimineren. Hun accurate vision-oplossingen bevorderen de reductie van schroot en zorgen voor een hogere klanttevredenheid door een betere productkwaliteitscontrole

a warehouse forklift driving past a machine vision station

Voordelen van machine vision toepassingen

Een machine vision-oplossing heeft verschillende voordelen:

  • Hogere productiviteit voor alledaagse visuele taken;
  • Verbeterde precisie in complexe visuele taken;
  • Geavanceerde methoden om fijne details te onderzoeken die te klein zijn voor het blote oog;
  • Een veiligere werkplek voor werknemers creëren dankzij de sensoren die op gevaarlijke locaties gebruikt kunnen worden;
  • Lagere productiekosten met de mogelijkheid om fouten vroeg in het proces te ontdekken;
  • Een eindproduct met een hogere kwaliteit.

OnLogic hardware voor machine vision

OnLogic-systemen zijn de perfecte fundering voor machine vision-oplossingen. Onze systemen passen in de krapste locaties en de meest uitdagende omgevingen. Ze zijn bestand tegen stof, vuil, trillingen, extreme temperaturen en werken met jouw unieke eisen op het gebied van stroomvoorziening. Daarbovenop bieden we ook de processorkracht die nodig is voor de ingewikkelde algoritmen en de I/O voor de industriële optische sensoren. Bekijk al onze klantverhalen om meer oplossingen in actie te zien. Wil je meer weten of wil je een uitgebreider antwoord op de vraag “Wat is machine vision?” Neem dan contact op met ons team van experts om jouw visie te realiseren

Deze blog is oorspronkelijk gepost op 19 augustus 2021. De inhoud ervan is bijgewerkt op 21 juni 2022.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen