Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is LiDAR en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is LiDAR en waar wordt het voor gebruikt?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: november 1st, 2022·3,3 min read·

Als je veel tijd besteedt aan onderzoek, of vaak praat over automatisering, kwaliteitscontrole, geautomatiseerde of andere soorten van machine vision-toepassingen, heb je vast wel eens de term LiDAR horen vallen. Maar wat is dat nou eigenlijk? LiDAR is de afkorting van “light direction and ranging” oftewel lichtrichting en -bereik. Het is een krachtige technologie voor het meten van relatieve afstanden. Daardoor is het een steeds vaker voorkomend element in een breed scala aan IoT- en Industry 4.0-projecten.

Hoe werkt LiDAR?

Een LiDAR-systeem kaatst voor de mens onschadelijke laserpulsen terug van objecten om deze te lokaliseren en te meten. Een laserstraalzender zendt het teruggestuurde licht naar een ontvanger. Op dat punt begint een LPU (LiDAR Processing Unit) berekeningen uit te voeren, net zoals die van OnLogic klant Flasheye. LiDAR-systemen delen een groot aantal gemeenschappelijke kenmerken met traditionele radarsystemen, maar de golflengte van het gebruikte licht is duizenden keren korter dan de kortste radargolflengte. Hierdoor kunnen heel snel uiterst nauwkeurige resultaten worden geleverd.

LiDAR maakt gebruik van het ToF-principe (Time of Flight). Laserlicht wordt uitgezonden op tijd t-0, raakt een object en het gereflecteerde licht wordt vervolgens gemeten op tijd t-1. Omdat we de snelheid van het licht kennen, kan het gemeten interval worden omgezet in een precieze afstand. En door te berekenen hoeveel licht er bij de sensoren terugkeert, kunnen ook de grootte en vorm van objecten worden bepaald.

Wat meet LiDAR?

LPU’s gebruiken de informatie die ze van LiDAR-sensoren verzamelen om afstand, grootte en vorm te berekenen en op basis daarvan 3D-kaarten te maken of acties in een proces van informatie te voorzien. De toepassing van Flasheye wordt gebruikt om transportbanden in de mijnbouw te monitoren. Met modellen voor optimale prestaties als referentie kunnen hun apparaten afwijkingen in de prestaties van transportbanden identificeren en operators waarschuwen. Deze waarschuwingen kunnen worden gebruikt om onderhoudsplannen te genereren, werknemers te beschermen tegen mogelijk gevaarlijke omstandigheden en operationele output te optimaliseren.

LiDAR wordt een populaire oplossing voor geautomatiseerde meettoepassingen die geen beeld- of videogegevens met volledige resolutie nodig hebben of willen vastleggen. Omdat LiDAR alleen relatieve afstanden meet, kunnen gebruikers die bezorgd zijn om persoonlijke privacy en anonimiteit bruikbare gegevens vastleggen zonder dat daarbij identificerende gegevens worden vastgelegd. Dat betekent dat beveiligings- en bewakingstoepassingen die LiDAR gebruiken, steeds populairder worden. Dit geldt met name in Europa, waar AVG-privacywetten invloed hebben op bepaalde soorten traditionele beveiligingsmonitoring. 

Waar wordt LiDAR voor gebruikt?

Met name de auto-industrie heeft de belangstelling voor LiDAR de afgelopen tien jaar gestimuleerd. Veel moderne veiligheidsfuncties in auto’s en vrachtwagens maken gebruik van LiDAR. Daarnaast gebruiken zelfrijdende voertuigen de technologie om obstakels, andere voertuigen en mensen te identificeren en te vermijden. 

Er zijn tal van andere toepassingen die toepassingen hebben gevonden voor de implementatie van deze supersnelle en uiterst nauwkeurige meetgegevens. Volgens ABI Research zal het aantal LiDAR-sensoren buiten de automobielindustrie in 2030 naar verwachting zo’n 16 miljoen bedragen. Een aantal van deze toepassingen zijn:

  • Architectuur/bouw: Building Information Modeling (BIM)
  • Slimme landbouw: Precisielandbouw en autonome apparatuur
  • Smart Cities: Mobiele apparatuur voor het beheer van stadsinfrastructuur/assets
  • Energie: Detectie van de aantasting van bomen voor energietransportverbindingen
  • Productie: Detectie van defecten in het kader van kwaliteitsbewaking
  • Mijnbouw: Gevarendetectie, exploratie van delfstoffen en monitoring van mijnbouwactiviteiten

Hoe ziet de toekomst eruit

De aantrekkingskracht van LiDAR in de hele industrie heeft geleid tot voortdurende ontwikkeling en uitbreiding van de mogelijkheden. Naast het meten van 3D-positionering, zal de opkomende 4D LiDAR-technologie ook simultane snelheidsgegevens kunnen verstrekken. Dit leidt weer tot nieuwe toepassingsmogelijkheden. Voor deze installaties en de installaties die al zijn geïmplementeerd, zullen steeds vaker LPU’s geïnstalleerd moeten worden buiten ruimtes met klimaatcontrole. De industriële en rugged computers van OnLogic zijn gebouwd om bestand te zijn tegen uitdagende omstandigheden. Als je werkt aan een implementatie van een LiDAR-oplossing, neem dan vandaag nog contact op met ons team om te zien hoe wij je hierbij kunnen helpen.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen