Home>Berichten>Industriële IoT>Wat is HMI en hoe kies je de beste industriële HMI-oplossing (Human Machine Interface)?

Wat is HMI en hoe kies je de beste industriële HMI-oplossing (Human Machine Interface)?

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: september 15th, 2022·4,7 min read·

Het kiezen van de beste HMI-paneloplossing hoeft niet moeilijk te zijn. Het begint allemaal met jouw vereisten. Wie gaat deze gebruiken? En hoe? Welke inputs en outputs zijn er nodig? Waar wordt deze geïnstalleerd? 

Laten we bij het begin beginnen.

Wat is HMI?

Human Machine Interface (HMI) is een gebruikersinterface die het meest wordt gebruikt in industriële productie– en automatiseringsomgevingen. HMI biedt operators de controle om machines te monitoren en gebruiken met visuele weergaves van de componenten. Ook stelt het de operators in staat om de efficiëntie te optimaliseren door inzicht te geven in de mechanische prestaties en vooruitgang.

Waar wordt HMI voor gebruikt?

HMI-oplossingen worden meestal ingezet om complexe fabricage- en industriële automatiseringssystemen te besturen door relatief weinig operators. Vaak gebruiken de operators SCADA-beheersoftware (Supervisory Control and Data Acquisition) zoals Ignition. Allerlei productiefaciliteiten hebben deze grafische systemen in gebruik genomen vanwege hun betrouwbaarheid en gebruiksgemak.

HMI’s worden gebruikt om:

 • Productietijd en trends bij te houden.
 • Geautomatiseerde controle mogelijk te maken en feedback te geven op deze geautomatiseerde controlesystemen.
 • Systeeminputs en -outputs te observeren.
 • Systeemstatus en -prestaties te monitoren.

Aangezien HMI’s doorgaans een visuele weergave bieden van het systeem of de systemen die worden bestuurd, is het begrijpen van de data veel eenvoudiger en hebben operators intuïtief inzicht in de status van apparatuur en de productie.

De beste HMI is gebouwd met het oog op duurzaamheid en een lange levenscyclus

In het verleden werden desktopcomputers veel gebruikt voor HMI-systemen, omdat ze een vertrouwde interface en bediening via muis en toetsenbord bieden. Desktopcomputers voor consumenten missen echter de duurzaamheid en levensduur die vereist zijn in industriële omgevingen. Stof, vuil en grote temperatuurschommelingen zijn in die omgevingen veelvoorkomende omgevingsfactoren.

De beste HMI is bestand tegen extreme omstandigheden en biedt een lange levenscyclus. Voor jouw HMI panel-pc kun je een industriële alles-in-één panel-pc selecteren of je kunt er zelf een bouwen door een industriële of rugged computer te combineren met een afzonderlijk touchscreen. Als de ruimte beperkt is, is een alles-in-één panel-pc vaak de beste keuze. Als je echter de flexibiliteit wilt om componenten te kunnen wisselen, kies je voor een modulaire, zelfbouw-aanpak. Lees onze blog over het 7-stappenproces om een panel-pc te selecteren.

Touchscreen-opties

Met de toename van industriële HMI’s ontstaat er behoefte aan steeds geavanceerdere touchscreen-systemen en software. Er zijn twee primaire touchscreen-technologieën voor HMI-toepassingen en OnLogic biedt opties voor beide typen.

Capacitieve touchscreens gebruiken het elektrische veld van het menselijk lichaam om input te verwerken, vergelijkbaar met veel hedendaagse smartphones. Capacitieve touchscreens worden vaak gebruikt voor installaties die zeer nauwkeurige aanraakdetectie of multi-touch mogelijkheden vereisen (zoals pinch-to-zoom). Ze worden dan ook vaak gebruikt bij kiosken en interactieve digital signage.

Resistieve touchscreens vereisen fysieke druk om aanraakgegevens te verzenden. Doordat resistieve touchscreens gebruikt kunnen worden met handschoenen zijn ze een uitstekende keuze voor industriële automatisering, de levensmiddelenindustrie en gezondheidszorgtoepassingen. Ze zijn ook een goede keuze wanneer een meer tastbare interface de voorkeur heeft.

Wat zijn de verschillende soorten HMI’s?

Er zijn drie hoofdtypen HMI’s. Ze hebben elk verschillende mogelijkheden die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Kennis van het verschil tussen elk type HMI is essentieel om ervoor te zorgen dat de HMI die jij kiest, geschikt is voor jouw unieke toepassing.

HMI als drukknopvervanger

Vervangers van drukknoppen nemen de plaats in van handmatige knoppen. In plaats van dat je misschien wel honderden knoppen, schakelaars en ledlampjes op een bedieningspaneel moet bedienen, kun je een visuele representatie daarvan op één scherm weergeven. Omdat drukknopvervangers op een aanzienlijk kleiner oppervlak ruimte bieden aan meer bedieningselementen, worden deze typen HMI vaak gebruikt in industriële settings.

Data handler-HMI

Data handlers worden vaak gebruikt in toepassingen waarin constant gegevens moeten worden verzameld en bewaakt. Omdat data handlers verantwoordelijk zijn voor de verwerking van grote hoeveelheden gegevens, hebben ze dikwijls geheugens met een grote capaciteit. Dit maakt data handlers ideaal voor toepassingen die veel gegevens moeten verzamelen van machines.

Overzichts-HMI

The Overseer HMI is ideal for MES (manufacturing execution system) and SCADA (supervisory control and data acquisition) applications. The most visual of the three, overseer HMIs offer an intuitive graphical user interface (GUI).

 Vergeet de details niet!

 • Schokken en botsingen
  • Zie onze klantcase over SAT Technologies. Zij monteerden een panel-pc op een heftruck die onderhevig is aan plotselinge bewegingen en vibraties. Bij hun toepassing wordt de panel-pc gebruikt om personeel instructies te geven over de beste manier om een pallet te stapelen.
 • Vocht
  • In veel sectoren, zoals de voedselindustrie, moeten panel-pc’s worden schoongeveegd of zelfs schoongespoten. Dan is een panel-pc met IP65-rating essentieel.
 • Extreme temperaturen
  • Bij energie- en zware industrie-toepassingen zoals olie- en gasproductie kun je panel-pc’s die bestand zijn tegen brede temperaturen, gebruiken om de zaken nagenoeg overal op afstand te monitoren, van de woestijn tot de poolcirkel.
 • Zwevende deeltjes
  • In omgevingen waar artikelen en voedsel worden geproduceerd, kunnen zwevende deeltjes panel-pc’s binnendringen. Dit kan storingen en schade tot gevolg hebben. Panel-pc’s met een IP65-rating zijn stofdicht en bieden betrouwbaarheid in omgevingen waar veel zwevende deeltjes zijn.
 • Variabele inputstroom
  • Stroomproblemen, waaronder pieken, storingen, of regelmatige uitval, kunnen in elke omgeving problemen veroorzaken. Samen kunnen we kijken hoe we aan specifieke stroombehoeften kunnen voorzien. En in geval van stroomuitval kunnen alle OnLogic-computers automatisch opnieuw opstarten. Automatisch opstarten is zelfs slechts een kwestie van simpelweg instellen.

Zodra je jouw vereisten weet, zijn wij er om jou verder te helpen bij het kiezen van de beste HMI-oplossing. Neem vandaag nog contact op met onze technische verkoopmedewerkers!

Deze blog is oorspronkelijk gepost op 8 juli 2020. De inhoud ervan is bijgewerkt op 15 september 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen