Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is een zero client?

Wat is een zero client?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: april 19th, 2022·6,5 min read·

Thick clients, thin clients en zero clients – wat is het verschil?

Als we het in technologie hebben over clients, of ze nu thick, thin of zero zijn, hebben we het over computers. Ze hebben allemaal een processor, geheugen en een verbinding met randapparatuur zoals een muis, toetsenbord of monitor. De verschillen zitten in de specifieke kenmerken.

Wat is een thick client?

Een thick client (ook wel heavy client of fat client) is in principe een traditionele computer. Deze heeft een opslagstation met een besturingssysteem en applicaties die rechtstreeks op de client zijn geïnstalleerd. Thick clients zijn niet afhankelijk van externe resources. Alles wordt geladen vanaf de lokale opslagschijf in het systeem. Dit betekent dat je ze ook kunt gebruiken als je de ethernetkabel loskoppelt of de wifi uitschakelt.

Wat is een thin client?

Een thin client is een computer met minimale lokale opslag. Ze zijn ontworpen om programma’s en applicaties aan de gebruiker te leveren vanaf een centrale terminalserver. Thin clients hebben vaak nog een minimaal besturingssysteem en slaan configuratie-instellingen op in flashgeheugen. De meeste data en applicaties die door de eindgebruiker worden gebruikt, worden echter niet rechtstreeks op de thin client opgeslagen.

In plaats daarvan maken thin clients tijdens het opstarten verbinding met een centrale server. Deze server voorziet gebruikers van de benodigde softwareapplicaties en data. Dit betekent dat de computer als een terminal fungeert om de verbinding mogelijk te maken. De gebruiker kan de applicaties die op de server draaien, vervolgens zien en gebruiken.

Wat is een zero client?

Een zero client is een computer zonder lokale opslag. In plaats daarvan gebruikt hij een verbinding met een lokale server. Wanneer een zero client wordt ingeschakeld, gebruikt hij firmware om op te starten vanaf het netwerk en verbinding te maken met de server. Vervolgens wordt alles wat nodig is rechtstreeks naar het geheugen gedownload in plaats van naar een harde schijf.

Zero clients slaan geen besturingssysteem of configuratie-instellingen op. In feite is het geheel aan de server om de computer te identificeren en te beslissen welke inhoud aan de gebruiker wordt getoond. Wat de server moet “serveren” aan de zero client, wordt bepaald door IT-beheerders.

Veelvoorkomende aspecten van een zero client zijn:

  • Laag stroomverbruik
  • Lagere kosten
  • Eenvoudig beheer
  • Beperkte mogelijkheid om afbeeldingen weer te geven
  • Volledige afhankelijkheid van netwerkverbinding

Zoals de naam al aangeeft, gaat een zero client nog een stap verder in het concept van thin client. Of, een stap dunner.

ThinManager-software maakt true zero clients mogelijk

Om een ​​computer als zero client te laten functioneren, is een terminalserver vereist die is uitgerust met software zoals ThinManager. ThinManager stelt computers van eindgebruikers in staat om echte zero clients te zijn. De software maakt gebruik van netwerkopstartservices en externe desktopservices, om applicaties en andere inhoud te leveren aan apparaten van eindgebruikers.

Een veel voorkomende toepassing hiervoor is bijvoorbeeld in een smart factory. Je kunt werkstations aan eindgebruikers leveren zonder dat je honderden thick clients hoeft in te stellen. Het centraal beheer van resources betekent ook dat je de applicaties kunt afstemmen op specifieke diensten of tijden.

ThinManager biedt een dashboard waarmee beheerders verbindingen tussen de terminalserver en zero clientcomputers, mobiele apparaten en IP-camera’s kunnen beheren. Dit alles kan worden gedaan zonder code te schrijven. Het is een eenvoudig te integreren toepassing die geschikt is voor elke branche. Het maakt terminalserver- en zero (of thin) clientbeheer mogelijk, dat eenvoudig is in te stellen en te onderhouden.

De voordelen van zero clients

Waar worden zero clients gebruikt? Vaak worden zero clients gebruikt in een virtuele desktopomgeving (VDI) of in een gedistribueerde werkomgeving, zoals in een smart factory. De belangrijkste voordelen van zero clients kunnen in drie woorden worden samengevat: efficiëntie, effectiviteit en veiligheid.

Zonder een opslagstation kan er niets worden geïnstalleerd, verwijderd of gewijzigd op de zero client zelf. Alles leeft op de server. Dit zorgt ervoor dat alleen bepaalde gebruikers toegang hebben tot data. Een apparaat zonder software is minder kwetsbaar voor malware.

Bovendien blijven gegevens niet op het apparaat staan wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld of uit het netwerk wordt verwijderd. Dus als kwaadwillenden toegang krijgen tot de fysieke hardware, kunnen ze waardevolle data niet rechtstreeks van het apparaat halen.

De voordelen van zero clients en ThinManager-software

De software van ThinManager biedt geavanceerde controle- en beveiligingsfuncties, waaronder: automatisch inschakelen, shadowing, MultiSession, dubbele weergave en failover-ondersteuning. Bovendien kan de software worden geïntegreerd met Citrix, VMware en Microsoft Active Directory.

ThinManager heeft de flexibiliteit om de inhoud en applicaties aan de beoogde medewerker te leveren op de exacte locatie en tijd van hun keuze. Met deze mobiliteitsfunctie kun je je bureau verlaten, van klant naar klant gaan en beschikken over de benodigde content en applicaties, precies waar je deze nodig hebt.

Zero client met ThinManager voorbeeld

Stel, je bent een lijnmanager van een autofabrikant en je zit aan je bureau op kantoor. Er wordt een onregelmatigheid op de werkvloer geconstateerd en je wilt de situatie ter plekke beoordelen. Met ThinManager heb je via een tablet op de fabrieksvloer toegang tot de exacte gegevens die je van achter je bureau aan het bekijken was.

Wanneer het probleem is opgelost, zet je de tablet terug in de wetenschap dat de informatie veilig is. Als de tablet van de locatie wordt gehaald, worden de gegevens niet op het apparaat opgeslagen. Ze kunnen dus niet in verkeerde handen vallen. Dit elimineert het risico dat er verkeerd wordt omgesprongen met kritieke data.

Industriële zero clients bij OnLogic

OnLogic heeft met ThinManager samengewerkt aan een ​​aantal betrouwbare industriële zero client-systemen voor toepassingen in verschillende sectoren. Deze ThinManager-ready apparaten worden geleverd met een vooraf geconfigureerd BIOS om direct verbinding te maken met ThinManager. Ze zijn ontworpen om goed om te gaan met extreme omgevingen.

Laten we eens kijken naar twee toepassingen die nuttig zijn in verschillende gebruikssituaties. Ten eerste de kleine fanless TM110. Ten tweede de krachtige flexibele TM800.

TM110 ultrakleine fanless edge-computer

Een afbeelding van de TM110 van OnLogic, bevestigd op een DIN-rail

We beginnen van buitenaf en werken onze weg naar binnen toe. De voor de industrie geschikte hardshell fanless technologie van de TM110 beschermt het systeem tegen het binnendringen van stof, vuil, chemicaliën en vocht. Hij is klaar voor je fabrieksvloer. De unieke behuizing van gegoten aluminium voert warmte af en biedt ruimtebesparende montagemogelijkheden. Hij is bestand tegen jouw moeilijke omgeving.

Aan de zijkanten van het systeem zie je dat het volledig is uitgerust voor I/O. Zelfs met zijn indrukwekkende compactheid heeft de TM110 de uitbreidingsmogelijkheden van grotere boards, met extra opties voor opslag. De combinatie van een x86-architectuur met de Pico-ITX-vormfactor zorgt voor een ultracompacte en betrouwbare industriële computer.

Deze industriële zero client is vooraf geconfigureerd voor ThinManager, wat het een energiezuinige, ultrabetrouwbare, ultrakleine, fanless virtualisatieoplossing maakt.

TM800 industriële mini-ITX-computer

Een afbeelding van de TM800 van OnLogic

Dan hebben we de TM800, een industriële zero client die is ontworpen voor betrouwbaarheid in embedded toepassingen, compleet met een volledig metalen behuizing. De dubbele afkantingen met rechte hoek verminderen elektromagnetische interferentie (EMI) en verbeteren de prestaties van de elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Hij is uitgerust met een ventilator, waarbij cross-case ventilatie het ventilatorgeluid minimaliseert. Hij biedt ultieme flexibiliteit wat betreft montagemogelijkheden want hij kan zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd.

De industriële zero client TM800 is een betaalbaar en krachtig apparaat dat vier onafhankelijke displays kan aansturen. Meerdere displays zijn met name waardevol voor controlekamers of andere scenario’s waarin zicht op meerdere gelijktijdige processen nodig is. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn de sleutelwoorden van de TM800, met uitgebreide I/O en robuuste uitbreidingsmogelijkheden. Dit zorgt voor hoogwaardige en betrouwbare verbindingen in zowel een industriële omgeving als een kantoor.

Meer over ThinManager industriële thin clients

Ontdek al onze ThinManager thin clients, ontworpen voor jouw industriële toepassingen.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Holly Clayman

Holly is a Marketing Coordinator at OnLogic, a role that provides just the right blend of creativity and project management. She loves traveling, hiking, and getting to experience new things, so when she’s not working you’ll likely find her hanging out at a coffee shop, painting furniture, or hopping on a bus, train, or plane to somewhere new.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen