Wat is een smart city en wat zijn de voordelen?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juni 3rd, 2023·5,8 min read·

Slimme steden vind je overal om ons heen. De kans is groot dat je zonder het te weten al in een slimme stad woont. Maar wat is een smart city precies en waarin verschillen ze met gewone steden?

Wat is een smart city?

Het concept van een “slimme” stad, ook bekend als een verbonden stad of smart city, bestaat al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, maken steeds meer steden gebruik van verbonden oplossingen. Smart cities werken door gegevens te verzamelen via strategisch geplaatste IoT-apparaten, verspreid over de stad, zoals sensoren en camera’s. De gegevens die via deze verbonden apparaten worden verzameld, worden vervolgens verwerkt en geanalyseerd om operationele efficiëntie, openbare veiligheid en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Hoewel het concept van smart cities al tientallen jaren bestaat, heeft de technologie niet stilgestaan. Er hebben zich tal van nieuwe mogelijkheden en voordelen ontwikkeld voor steden over de hele wereld.

De voordelen van slimme steden

Met de toename van Internet of Things in smart cities zijn er veel voordelen ten opzichte van minder verbonden openbare ruimten. Enkele van de belangrijkste gebieden waarop slimme oplossingen stadsactiviteiten kunnen helpen verbeteren, zijn openbare veiligheid, een kleinere ecologische voetafdruk en operationele efficiëntie. Deze dragen op hun beurt allemaal bij tot kostenbesparingen.

Openbare veiligheid

Enkele manieren waarop slimme technologie de veiligheid van een gemeenschap kan helpen verbeteren, zijn:

  • De bewaking van de veiligheid van gebouwen: met behulp van IoT sensoren kunnen gebouwen worden gecontroleerd op structurele schade. Als een slim gebouw beschadigd of structureel slechter wordt, kunnen de sensoren deze wijzigingen detecteren en de betreffende verantwoordelijken informeren zodat een oplossing kan worden geïmplementeerd.
  • Detectie van geweerschoten: met een gedistribueerde reeks microfoons kunnen Acoustic gunshot detection systems (AGDS) snel geweerschoten herkennen. Met deze vorm van slimme technologie kunnen de autoriteiten ook worden geïnformeerd over de locatie van het schietincident en het aantal mogelijke schutters. Dit verbetert de reactietijd en paraatheid voor de situatie.
  • Systemen voor vroegtijdige waarschuwing voor natuurrampen: veel steden liggen in gebieden waar zich regelmatig branden, overstromingen, aardverschuivingen, orkanen en andere extreme weersomstandigheden voordoen. Smart city-systemen kunnen helpen deze natuurrampen te voorspellen door real-time gegevens te analyseren en de verantwoordelijke personen te waarschuwen voor het mogelijke gevaar. Dit leidt tot een snellere reactietijd. Voor een voorbeeld van een oplossing voor het informeren van grote groepen mensen in geval van een noodsituatie lees je de customer case van Singlewire.

 Verbeterd transport

Photo of a traffic light and cctv camera in a smart city

Smart city-technologie helpt bij het stroomlijnen van operationele processen. Ter illustratie:

  • Smart city-verkeerscontrole: met apparaten ter plekke, zoals camera’s en sensoren, kan de afstelling van verkeerslichten worden geregeld op basis van hoe druk het is, het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden. Door middel van slimme verkeerstechnologie kan een gestroomlijnd verkeerssysteem worden gemaakt en kunnen files en verkeersongelukken worden voorkomen. Door deze technologie hoeven wegen ook minder vaak verbreed te worden, omdat de bestaande ruimte efficiënter wordt benut.
  • Efficiënt transport: met de hulp van camera’s en sensoren bij bushaltes en in de bussen zelf kunnen steden een beter beeld krijgen van hoeveel passagiers er op bepaalde tijdstippen met de bus reizen. Met deze gegevens kunnen smart cities hun transportsysteem optimaliseren en optimaal gebruik maken van de buscapaciteit.

Minder impact op het milieu

Naast het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van het dagelijks leven helpen smart cities ons ook om beter na te denken over onze toekomst.

  • Energieverbruik: met slimme technologie kunnen steden het energieverbruik verlagen door gebruik te maken van sensoren in straatverlichting, zodat deze aan gaat en wordt gedimd op basis van real-time gegevens. Deze sensoren kunnen worden geprogrammeerd om beweging te detecteren, zodat de verlichting aan gaat wanneer beweging op de weg wordt gedetecteerd en wordt gedimd wanneer de weg weer vrij is.
  • Transitie naar hernieuwbare energiebronnen: slimme netwerkoplossingen verbinden alle energieleveranciers en -consumenten en zelfs andere factoren, zoals real-time gegevens van de elektriciteitsmarkt en weersverwachtingen, om flexibel in te spelen op vraag en aanbod. Naarmate de toekomst van de energievoorziening steeds verder gedecentraliseerd wordt, wordt dit steeds belangrijker. Lees ons klantverhaal over hoe neoom IoE-oplossingen (Internet of Energy) ontwikkelt om de transitie naar groene energie mogelijk te maken.   
  • Waterverspilling: lekkage kan niet alleen leiden tot de verspilling van enorme hoeveelheden water, maar ook milieuschade veroorzaken en leiden tot kostbare uitvaltijd wanneer een leiding moet worden gerepareerd. Met slimme sensoren kan lekkage in leidingen in een vroeg stadium worden gedetecteerd, zodat de leidingen sneller gerepareerd kunnen worden.
  • Luchtvervuiling: slimme sensoren monitoren onafgebroken de luchtkwaliteit om de mate van vervuiling te meten en de oorzaak ervan te achterhalen. Met de gegevens van deze sensoren kunnen steden beter de gebieden met hoge vervuiling identificeren en op basis daarvan plannen ontwikkelen om de luchtverontreiniging in die gebieden te verminderen.

Uitdagingen voor smart cities

Naarmate technologieën voor smart cities zich ontwikkelen, neemt de zorg over connectiviteit toe. Omdat zoveel slimme functies in steden afhankelijk zijn van apparaten als sensoren, meters, lichten en camera’s, is een betrouwbare connectiviteit een absolute noodzaak. Dit geldt met name wanneer het de openbare veiligheid betreft. 

Als een slimme sensor in een gebouw vanwege verbindingsproblemen geen informatie over schade aan de infrastructuur kan doorgeven, kan dit personen in en rond het gebouw in gevaar brengen. Bij de implementatie van slimme oplossingen moet een betrouwbare connectiviteit voorop staan.

Een andere grote uitdaging van smart cities ligt in het evalueren en testen van smart city-oplossingen. Dit blijkt een heel lastig proces te zijn. IoT is in grote mate een opkomende technologie. Dus het is vaak duur en in veel andere steden is deze vaak nog niet echt getest. Dat betekent dat smart cities vaak verschillende oplossingen proberen en niet altijd de juiste oplossing vinden die past bij hun budget en toepassingen.

Cyberaanvallen kunnen ook een bedreiging vormen voor de veiligheid van inwoners als hackers erin slagen de controle te krijgen over essentiële functies, zoals water, gas en elektriciteit. Als het gaat om de veiligheid van steden, ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de implementatie van zorgvuldige softwarebeveiligingsmaatregelen. Er zijn echter enkele hardwarefuncties die een extra beveiligingslaag kunnen bieden. Denk aan TPM en Intel® PTT (Platform Trust Technology). OnLogic embedded computers met PTT zijn ideaal voor smart city-toepassingen.

Hardware voor smart cities

Picture of the Karbon 804 from OnLogic

De Karbon 804 van OnLogic biedt de configureerbaarheid en mogelijkheden die nodig zijn voor smart city-toepassingen.

De integratie van technologie in steden kan ingewikkeld zijn, maar biedt vele voordelen. Om met succes een slimme oplossing voor je stad te implementeren, heb je betrouwbare hardware met flexibele connectiviteit nodig. Computers van OnLogic voor smart city- en gebouwautomatiseringstoepassingen zijn uiterst configureerbaar en kunnen in diverse uitdagende omgevingen worden gebruikt.

Heb je hulp nodig bij de implementatie van smart city-technologie? Neem vandaag nog contact op met een van de experts van OnLogic voor hulp bij jouw smart city-oplossing.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Claireice Mathai

Claireice Mathai is a content creator for OnLogic. When not writing, she enjoys playing guitar and gaming.