Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is een SCADA-systeem en hoe werkt het?

Wat is een SCADA-systeem en hoe werkt het?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: december 1st, 2021·5,1 min read·

We krijgen vaak de vraag: “Wat is een SCADA-systeem en hoe werkt het?” SCADA staat voor Supervisory Control and Data Acquisition. Het is een controlesysteem dat data verzamelt, analyseert en visualiseert. We leggen je op hoog niveau uit hoe SCADA werkt en waar te beginnen.

Leer je SCADA liever kennen via een korte video, bekijk dan hier onze Tech Edge video.

Wat is een SCADA Systeem?

Een SCADA-systeem is een combinatie van hardware en software. Hiermee kun je data binnen (industriële) processen verzamelen en automatiseren. SCADA verbindt de sensoren die apparatuur controleren, zoals motoren, pompen en kleppen, met een lokale of remote server. 

SCADA-systeemhardware

Hardware zoals Remote Terminal Units (RTU’s) of Programmable Logic Controllers (PLC’s) dienen als lokale verzamelpunten voor sensor-data. Vaak worden door deze hardware acties getriggerd door middel van geprogrammeerde logica. In een SCADA-systeem wordt uit de data uit deze hardware verzameld door een computer, ook wel bekend als een “gateway”.

Er zijn verschillende soorten gateways.

 • Edge computers dichtbij de bron van de data kunnen als gateway dienen. Ze verwerken de data op locatie en sturen deze vervolgens naar de cloud of een centrale fysieke server.
 • Human Machine Interfaces (HMI) a kunnen ook als gateway dienen. Daarnaast kunnen ze een touchscreen interface hebben voor het controleren en besturen van machines. 
 • De server zelf kan als gateway dienen en daarnaast als control center voor je SCADA-omgeving

OAls de sensordata is verzameld, kan er meteen actie worden ondernomen via de SCADA-software. Ook kan deze worden opgeslagen om later te verwerken. SCADA-systemen kunnen helpen bij het controleren en beheren van deze processen. Dit kan vanaf dezelfde locatie als de acties die worden ondernomen, of op afstand, vanaf een andere locatie. 

Programmeerbare logica-controller (PLC) in industriële omgeving.

Hoe een SCADA-systeem werkt

Een van de grote voordelen van SCADA is de mogelijkheid om systemen binnen je installatie te controleren en beheren vanaf verschillende locaties. Afhankelijk van de instellingen van het SCADA-controlesysteem, kun je de status van je productieproces bekijken. Dit kan vanaf een werkstation met uitzicht op de fysieke locatie, vanaf een HMI naast een machine of zelfs vanuit het huis van een medewerker.

Interactie met een SCADA-omgeving hoeft niet altijd direct of bij elke gebeurtenis. Door middel van logica kan bedieningspersoneel bijvoorbeeld acties onderbreken, enkel wanneer de sensoren afwijkingen registreren. Trilt de draaibare bit van een multiplex-snijmachine te hard? De SCADA-software kan worden geprogrammeerd om de machine onmiddellijk uit te zetten. Zo wordt mogelijke schade of letsel aan materiaal en personeel voorkomen.

Meestal wordt er voor installaties gekozen voor een hybride opzet. Deze combineert directe en geautomatiseerde controle, door regels te maken die een beheerder op de hoogte stellen van afwijkingen. De beheerder kan dan een geïnformeerde keuze maken over de juiste volgende stap.

Wie gebruikt SCADA?

SCADA biedt real-time inzicht in de status van installaties en processen. Zo helpt SCADA eigenaren en beheerders van bedrijven slimmere keuzes te maken, de efficiëntie te verhogen en downtime te beperken. Een enorm scala aan industrieën gebruikt SCADA. Dit zijn onder andere fabrieken, olie- en gasbedrijven en openbare werken.

Van waterzuivering tot elektriciteitsnet-beheer; Smart City’s vertrouwen steeds vaker op SCADA-controlesystemen. Ze controleren en optimaliseren alles van verkeerslichtpatronen tot openbaar energieverbruik. Als een stad pieken ziet in gebruik van hulpmiddelen als openbaar vervoer of energieverbruik, kunnen ze sneller reageren.

Steden kunnen ook hulpmiddelen op de lange termijn optimaliseren, wanneer trends worden herkend. Bepaalde temperaturen en luchtvochtigheid kunnen direct in verband staan met wanneer inwoners hun verwarming of airco aanzetten. Het elektriciteitsnet kan dan worden voorbereid op verhoogde productie en uitsturing, wanneer deze omstandigheden plaatsvinden. Dit geldt ook bij het groeiende aantal elektrische auto’s die tegelijkertijd worden opgeladen.

Moderne fabrieken lezen data van sensoren in machines uit om voorspellingen te doen over onderhoud, de output-snelheid te controleren en de veiligheid van beheerders te vergroten. Wellicht wordt een machine-onderdeel op een bepaald punt in zijn onderhoudscyclus minder efficiënt. Het kan dan voordeliger zijn om vaker onderhoud uit te oefenen. Zo vermijd je het stilleggen van het productieproces. Zonder SCADA-systeem zou het moeilijk zijn om zulke patronen te herkennen.

Ignition SCADA Ecosystem Map

Een voorbeeld van een SCADA-systeem dat gebruik maakt van Ignition van Inductive Automation

Stappen voor het implementeren van een SCADA-oplossing

Implementeer een SCADA-oplossing met de volgende stappen.

 • Zorg dat je goed begrijpt en definieert wat je wilt meten en controleren
 • Stel vast welke data je momenteel verzamelt en hoe
 • Voeg gateways toe om huidige data-verzamelpunten met elkaar te verbinden
 • Voeg, indien gewenst, nieuwe data-verzamelpunten toe
 • Centraliseer je data op de gewenste controlelocatie
 • Breng de data in kaart met behulp van je gekozen SCADA-software
 • Voeg visualisaties toe van deze data en de bediening
 • Definieer automatisering en regels

Hierna doet de SCADA-software het werk voor je. De software helpt je met interactie met je installatie, houdt je op de hoogte van problemen, helpt je keuzes te maken over preventief onderhoud en geeft je de controle over een handvol – of duizenden – gateways.

Het lijkt in het begin misschien ingewikkeld. Maar het doel is simpelweg om de zaken die je wilt controleren en beheren te verbinden met de locatie waar je dit wilt gaan doen.

Geintegreerde SCADA-software

OnLogic werkt samen met de SCADA-experts van Inductive Automation. Zij hebben de populaire en krachtige SCADA-software Ignition ontwikkeld. Met ons aanbod aan hardware voorzien van Ignition Edge-software kun je sneller een SCADA-solution realiseren. We combineren onze betrouwbare hardware, die ontworpen is voor industriële omgevingen, met software die speciaal is ontwikkeld om moderne SCADA-implementaties te stroomlijnen.

Er wordt steeds meer data geproduceerd in moderne industriële installaties. De mogelijkheden voor optimalisatie zijn groter dan ooit. Het idee van data verzamelen en erop reageren is niet nieuw. Maar de nieuwe SCADA-oplossingen bieden ongelooflijke en ongeëvenaarde inzichten en mogelijkheden.

Heb je nog vragen over SCADA, stel ze dan in de reacties of neem contact op met ons team van specialisten

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Patrick Metzger

Patrick is the Partnership Marketer at OnLogic. His love for technology started with building computers from components with his father as a child and continues to this day. With a professional background in IT, Marketing, Media Production and SaaS, communication is the passion that brings it all together. Patrick currently lives in Richmond, VT, taking advantage of all the outdoor adventures Vermont has to offer.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen