Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is een picoPSU?

Wat is een picoPSU?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: augustus 8th, 2022·1,6 min read·

Zoals de naam al doet vermoeden, is een picoPSU een ultrakleine DC-DC-voeding, ontwikkeld voor gebruik met embedded pc’s en moederborden, zoals nano-ITX- of mini-ITX-borden. Als je een picoPSU rechtstreeks aansluit op de ATX-connector van een moederbord, kan deze tot 160 W voeding leveren. Dit is voldoende voor veel gangbare Mini-ITX-systemen van tegenwoordig. Naast de standaardvoeding zijn er ook picoPSU’s die speciaal zijn ontworpen voor toepassingen met een breed ingangsvermogen en automotive toepassingen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een picoPSU?

Vanwege zijn grootte, fanless ontwerp en efficiency is een picoPSU een uitstekende keuze voor actief of passief gekoelde (oftewel fanless) SFF-computers (computers met een kleine vormfactor). Nu veel systemen met een kleine vormfactor nog geen 30 Watt of zelfs 10 Watt aan stroom nodig hebben, worden picoPSU’s steeds vaker gekozen bij veel hardwareprojecten. Ze zijn immers:

  • klein: de meeste picoPSU’s zijn ongeveer zo groot als twee AA-batterijen, nog geen vijf centimeter breed en iets meer dan drie centimeter hoog.
  • fanless: ze maken geen geluid en er is geen ventilator die defect kan raken door stof of andere zwevende deeltjes in de lucht.
  • universeel: picoPSU’s kunnen door bijna alle platformen met een standaard ATX-connector worden gebruikt.
  • uiterst efficiënt: afhankelijk van de toepassing hebben deze kleine PSU’s een gemiddelde vermogensefficiëntie van 75% tot 90%.
  • voorzien van minder kabels: de voeding kan rechtstreeks op de ATX-connector worden aangesloten.

picoPSU showing connectors

Een picoPSU installeren

Vanwege het directe plug-in ontwerp van een PicoPSU is de installatie heel eenvoudig.

  1. Steek de picoPSU in de ATX-connector op het moederbord en zorg dat deze goed op zijn plaats vastklikt.
  2. Bevestig de SATA- en/of 4-pins molexconnector aan je schijven.
  3. Sluit een 12 VDC-voedingsadapter (of een 12V-bron) aan op de DC-naar-DC-connector (middelste pin/witte draad is positief)

Bekijk onze PicoPSU-selectie en als je meer informatie wilt over de industriële computers met kleine vormfactor, neem dan vandaag nog contact op met een van onze oplossingsspecialisten! 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen