Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is een digital twin en hoe maak je er gebruik van?

Wat is een digital twin en hoe maak je er gebruik van?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: augustus 20th, 2021·2,9 min read·

Science fiction beloofd ons al jaren een digitale versie van onszelf. Hoewel we nog steeds wachten op Ready Player One-stijl virtuele avatars, bestaan er al digitale simulaties van echte objecten, apparaten en zelfs steden. In onze nieuwste Tech Edge video beantwoorden we de vragen “wat is een digital twin?” en “waarvoor kunnen we ze gebruiken?” Bekijk de video of lees het onderstaande transcript.

Hoe kun je digital twins gebruiken?

Ten eerste de basis: Een digital twin is een virtuele versie van een fysiek object, proces of locatie die dient als een real-time digitale versie. Digital twins worden gemaakt door alle data te verzamelen over datgene waar je een kopie van wilt creëren. Daarna kun je het opnieuw creëren of dupliceren in de digitale ruimte.

Digital twins maken complexe, dure en gevaarlijke processen veiliger, betaalbaarder en makkelijker. Ze zijn een van de belangrijkste technologieën die digitale transformatie mogelijk maken. Het creëren van een digital twin is verre van simpel. Daarnaast zijn de mogelijkheden van een succesvolle digital twin vrijwel eindeloos.

Ieder individueel component, de interactie daartussen en zelfs de omgeving waarin ze zich begeven wordt digitaal gecreëerd. De digital twin maakt gebruik van artificial intelligence om de effecten van veranderingen in het ontwerp, proces, tijd of omstandigheden te simuleren. Allemaal zonder de objecten in de echte wereld aan te hoeven passen.

Waar worden digital twins gebruikt?

Wil je zien wat voor effect een buitentemperatuur van 50 graden doet met een vliegtuigmotor, maar is het onmogelijk om er een door de woestijn te laten vliegen? Verhoog gewoon de temperatuur bij je digital twin. Je kunt het resultaat virtueel bekijken en de prestaties aanpassen om beter te presteren in de echte wereld.

Wil je weten wat voor effect het veranderen van het onderhoudsschema van je fabriek vol met lasersnijmachines heeft op de productie? Als je een digital twin van je machinepark heb gemaakt, kun je simpelweg het schema aanpassen en kijken wat er gebeurt.

Stel dat je de verkeerspatronen rond een nieuw stadion wat gebouwd wordt wilt optimaliseren. Met een digital twin kun je de timing van verkeerslichten, eenrichtingsverkeer of het ontwerp van kruispunten aanpassen en het resultaat analyseren.

In een digital twin wordt sensor informatie vanuit de echte wereld continu verzameld tijdens de ontwikkeling, productie en operatie. Dit wordt allemaal doorgevoerd naar het digital twin model. Met een constante dataflow worden veranderingen in de echte wereld gereflecteerd in de digital twin. Zo evolueert deze samen met jouw project.

Simulatie van de hele levenscyclus

Digitale prototypes kunnen gemaakt, getest en verfijnd worden tijdens de ontwerpfase, ruim voordat de fysieke productie van start gaat. Wanneer een product verder naar productie gaat, dan kunnen digital twins ingezet worden om het proces te verbeteren op basis van real-time feedback van apparatuur en operators. Wanneer een product in gebruik genomen wordt, kan de werking geoptimaliseerd worden. Met behulp van de digital twin wordt gekeken naar ideale bedrijfsomstandigheden en onderhoudsschema’s tot veranderingen van ontwerp of alternatieve configuraties.

Dit was een globaal overzicht van digital twins. Als je meer wilt weten over dit onderwerp kun je onze OnLogic LIVE serie bekijken. Daarin praten we verder over digital twins met onze partners bij Intel en Inductive Automation.

Heb je een vraag over digital twins? Laat het ons weten in de comments.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen