Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is een CPU-socket voor een industriële computer?

Wat is een CPU-socket voor een industriële computer?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: november 10th, 2021·4,6 min read·

Vaak krijgen we de vraag: “Wat is een CPU-socket en werkt deze anders in een industriële computer?” Een CPU-socket voor een industriële computer is de fysieke verbinding tussen een computerprocessor en een moederbord van industriële kwaliteit. Een CPU-socket gebruikt honderden of soms zelfs duizenden metalen pinnen als contactpunten om stroom en data door te geven tussen de CPU en het moederbord.

De pinnen bevinden zich ofwel op de socket, in het geval van LGA- of Land Grid Array-sockets, of op de CPU, bekend als Pin Grid Array of PGA-sockets. Sommige moederborden gebruiken Ball Grid Array (BGA) verbindingen, waarbij de processor rechtstreeks op het moederbord gesoldeerd is. Dit betekent wel dat ze niet kunnen worden geüpgraded of kunnen worden vervangen. PGA-sockets zijn nog steeds te vinden in sommige hardware devices, ondanks dat deze minder gebruikelijk zijn. Voorheen waren BGA-sockets ook populair voor het ontwikkelen van industriële hardware. Tegenwoordig heeft de overgrote meerderheid van de moderne verwisselbare of “gesloten” processors een LGA-socket.

Industrial Computer Processors

De verschillen tussen processorsockets

Tijdens het samenstellen of bij het overwegen van een industriële pc is het belangrijk om de verschillen tussen processorsockets te begrijpen. Niet elke beschikbare CPU past in elke socket. Zelfs als een bepaalde CPU overeenkomt met een moederbordsocket, moet deze ook compatibel zijn met de ingebouwde chipset op het bord (daarover later meer).

De twee belangrijkste processorfabrikanten, AMD® en Intel®, hebben beide hun eigen processorsocketontwerpen. Deze sockets bieden verschillende compatibiliteit voor chipsets en richten zich op verschillende markten. Globaal kun je onderscheid maken in de volgende marktclassificaties: mainstream computing, high-end desktop (HEDT) en servergradatie. Elk van deze CPU-sockets kan worden gebruikt in een industriële computer, ongeacht de markt. De keuze voor een socket voor industriële devices komt uiteindelijk neer op dezelfde overweging als voor consumenten pc’s, namelijk: met welk doel wordt het systeem gebruikt?

Wat is een computer chipset?

Een computerchipset (ook wel de Platform Controller Hub genoemd) ondersteunt het beheer van de informatiestroom tussen het moederbord en de processor. De chipset stelt de processor in staat zich te concentreren op computing. Gelijktijdig voert de chipset alle essentiële taken uit die nodig zijn om de computer goed te laten werken. Stel dat de CPU-socket verschillende routes biedt waarop data wordt vervoerd, dan bestuurt de chipset de verkeerslichten om de data te vertellen waar het heen moeten.

De chipset is een essentiële compatibiliteitscontrole voor de componenten die op een computer zijn aangesloten. Als het geheugen, de grafische opslagkaart, of nog belangrijker de CPU, niet kan communiceren met de chipset, dan werken ze niet op het systeem. Dit betekent dat zelfs als een CPU compatibel is met een bepaalde socket, deze ook compatibel moet zijn met de chipset van het moederbord.

Intel en AMD CPU socket voor industriële computers

Zowel Intel als AMD gebruiken een reeks verschillende processorsockets om hun nieuwe CPU lanceringen te ondersteunen. Vaak komt de keuze voor een bepaald type processor, socket of chipsetcombinatie neer op het beoogde gebruik van de processor en de complexiteit van de toepassing.

Hieronder vind je een overzicht van veelgebruikte industriële CPU-sockets van zowel Intel als AMD. Deze systemen zijn al beschikbaar, binnenkort beschikbaar of worden waarschijnlijk binnenkort gepresenteerd. We hebben ook de bijbehorende CPU-generatie, chipset compatibility en doelgroep voor iedere socket opgenomen in het overzicht.

Fabrikant    Naam socket             CPU-generatie         Chipset CompatibilityDoelgroep
IntelLGA 11519th Gen Core/8th Gen CoreZ390/Z370/Q370/H370/
B365/B360/H310
Mainstream
IntelLGA 120011th Gen Core/10th Gen CoreZ490/H470/B460/H410Mainstream
IntelLGA 170012th Gen CoreTBDMainstream
IntelLGA 206610th Gen CoreX299HEDT
IntelLGA 36471st Gen Xeon SP/2nd Gen Xeon SPC620 seriesServer
IntelLGA 41893rd Gen Xeon SPC620 seriesServer
AMDsTRX4Ryzen Threadripper 3000TRX40HEDT
AMDTR4Ryzen Threadripper 2000/1000X399HEDT
AMDAM4Ryzen 5000/3000/2000/1000X570/X470/X370/B550/
B450/
B350/A320/X300/A300
Mainstream
AMDSP3EPYC 7001/7002/7003N/A – System on Chip SocketServer

Wat zijn de nieuwste CPU-sockets voor industriële computers?

Zoals je kunt zien aan de 10e en 11e generatie Core Pro sockets in de tabel hierboven, gebruikt Intel hun LGA 1200-socket voor huidige processors. Deze socket werd in 2020 uitgebracht voor de lancering van Intel’s 10e generatie Comet Lake-S-chips.

Voor de komende 12e generatie Alder Lake-processors zal Intel overschakelen naar hun nieuwe LGA 1700-socket. Deze socket heeft 500 pinnen meer dan zijn LGA 1200-voorganger, welke hij moet vervangen. Die extra pinnen zorgen ervoor dat de LGA 1700-socket een verbeterde stroomtoevoer biedt, extra PCIe-lanes heeft en een grotere DMI-bandbreedte biedt tussen de CPU en de chipset. De LGA 1700 vertegenwoordigt een grote ontwerpwijziging voor Intel-sockets. Dit is de eerste grote verandering sinds de LGA 775 die in 2004 werd uitgebracht.

Wat AMD betreft, hun AM4- en SP3-sockets hebben sinds hun release in 2017 hun lijnen ondergebracht in Ryzen- en EPYC-lijnen. Een belangrijk punt om aan te stippen, is dat AMD’s EPYC-CPU’s System on Chip (SoC) -processors geen aparte chipset nodig hebben (vandaar de NVT in de grafiek). Aan de Ryzen-kant vieren ze in deze video uitbundig hun vijfjarig jubileum en kijken ze uit naar de nieuwe AMD-processorsocket die onderweg is om hun aankomende Ryzen 6000-serie processors te ondersteunen.

Welke CPU-socket is het beste voor jouw industriële computerapplicatie?

De keuze voor een socket hangt af van een aantal factoren. Werk je aan een industrieel project en heb je vragen over welke CPU geschikt is? Neem dan contact op met één van onze specialisten, zij helpen je graag verder!

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen